Απάντηση Ομπάμα στον Φιντέλ

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Μεγάλη Πέμπτη ότι η Αβάνα πρέπει να δείξει σημεία αλλαγής πράγμα που θα επιτρέψει ακόμα μεγαλύτερο ξεπάγωμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε συνέντευξή του στο CNN λίγο πριν την αναχώρησή του για περιοδεία στη Λατινική Αμερική όπου θα μετάσχει στη σύνοδο Νότιας και Βόρειας Αμερικής στην οποία θα παρευρεθούν ηγέτες 33 χωρών.

Δεν αναμένουμε πως η Κούβα θα ζητήσει ελεημοσύνη. Κανείς δε ζητά από τον οποιονδήποτε ελεημοσύνη. Αυτό που αναμένουμε είναι ένα δείγμα που θα αφορά αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η Κούβα λειτουργεί τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας εμμέσως στον ιστορικό ηγέτη της νήσου. 

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο Φιντέλ Κάστρο ζήτησε από το νέο αμερικανό πρόεδρο να τερματίσει το εμπάργκο κατά της νήσου και αρνήθηκε οποιαδήποτε ελεημοσύνη αναφερόμενος στην μερική άρση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και αφορούν τις επισκέψεις και την αποστολή χρημάτων από Αμερικανοκουβανούς προς τους οικείους τους στην Κούβα.

Αναφερόμενος στα μέτρα αυτά ο πρόεδρος Ομπάμα είπε: Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα δείγμα που υποδηλώνει σαφώς ότι επιθυμούμε να ξεπεραστεί το κλίμα του ψυχρού πολέμου που διαρκεί τα τελευταία 50 χρόνια...

Ο κ. Ομπάμα ζήτησε στη συνέχεια την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την αποκατάσταση της ελευθερίας έκφρασης στην Κούβα ώστε να επιτραπεί ένα μεγαλύτερο ξεπάγωμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της νήσου.
Πηγή: skai.gr