Αναβολή συνομιλιών για το Κοσσυφοπέδιο

Ο ΟΗΕ αποδέχθηκε το αίτημα του Βελιγραδίου για αναβολή της έναρξης των συνομιλιών για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Ορίσθηκε στις 21/2.

"Η περίοδος των διαβουλεύσεων θα αρχίσει στις 21 Φεβρουαρίου", δήλωσε ο Ροάν, αναπληρωτής του Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο για το τελικό καθεστώς της σερβικής αυτής επαρχίας που τελεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ από το 1999.

"Θα αρχίσουμε στις 21 Φεβρουαρίου και θα προσπαθήσουμε να τελειώσουμε τις συζητήσεις στις αρχές Μαρτίου", πρόσθεσε

Με την απόφαση αυτή ο Ροάν επιβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ αποδέχθηκε τελικά το αίτημα του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς για αναβολή της έναρξης των συνομιλιών, που είχε προγραμματισθεί αρχικά για τις 13 Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρξει χρόνος για τη σύγκληση της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Ιανουαρίου.

Στο σχέδιό του που παρουσίασε πριν από μία εβδομάδα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ο Αχτισάαρι αποφεύγει να κάνει λόγο για ανεξαρτησία της σερβικής αυτής επαρχίας, όπως ζητούν οι Αλβανοί οι οποίοι πλειοψηφούν κατά 90%. Προβλέπει όμως μία κυριαρχία υπό διεθνή επιτήρηση, πρόταση την οποία έχει απορρίψει η Σερβία, αντιτιθέμενη σε κάθε μορφή ανεξαρτησίας της νότιας επαρχίας της.

Αντιρρήσεις για το σχέδιο Αχτισάαρι έχει διατυπώσει επανειλημμένα και η Ρωσία, σύμμαχος του Βελιγραδίου, η οποία σήμερα απηύθυνε έκκληση για την αναζήτηση ενός συμβιβασμού στο θέμα του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου "χωρίς πλασματικά χρονοδιαγράμματα" και επέσεισε για μία ακόμη φορά την απειλή να προβάλει βέτο στο σχέδιο.

Οπως δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Βλαντίμιρ Τίτοφ σε ανακοίνωσή του, η Μόσχα επιμένει "στην ανάγκη μιας υπομονετικής αναζήτησης, από τις εμπλεκόμενες πλευρές και τους μεσολαβητές, ενός συμβιβασμού επί τη βάσει της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς πλασματικά χρονοδιαγράμματα και με σεβασμό στις πραγματικότητες της σερβικής εσωτερικής πολιτικής".

Η απόφαση 1244 που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο 1999, προβλέπει μία "ουσιαστική αυτονομία" για το Κόσοβο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο, τονίζει ότι τυχόν "προσπάθειες προώθησης αυτών των προτάσεων χωρίς την επανάληψη διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αντιπαραγωγικές και δεν θα οδηγήσουν πουθενά".

"Δεν μπορώ να φανταστώ", προσθέτει, "πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να λάβει μία απόφαση που δεν θα ήταν αποδεκτή από τους Σέρβους".

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος προειδοποίησε  από τη Σεβίλλη ότι η χορήγηση πλήρους ανεξαρτησίας στο Κόσοβο θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας για ανάλογα αιτήματα αυτονομίας από περιοχές πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η χορήγηση αυτονομίας στο Κόσοβο θα αποτελέσει προηγούμενο, το οποίο είναι πιθανό να βρει εφαρμογή σε άλλες αποσχισθείσες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Υπερδνειστερία στο Μόλδοβα και οι επαρχίες της Νότιας Οσσετίας και της Αμπχαζίας στη Γεωργία.

 "Και σε όλη μου τη ζωή να διαπραγματεύομαι, αυτοί δεν πρόκειται να συμφωνήσουν", δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος Μάρτι Αχτισάαρι
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο Μάρτι Αχτισάαρι, σε συνέντευξή του στην παρισινή εφημερίδα Λε Μοντ, ομολογεί ότι "είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσόβου"

"Είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων, τόσο διαμετρικά αντίθετες είναι οι απόψεις των (εμπλεκομένων) πλευρών. Το Βελιγράδι δεν θέλει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και 90% του πληθυσμού του (δηλαδή οι Αλβανοί του Κοσόβου) δεν δέχονται τίποτα άλλο από την ανεξαρτησία", τονίζει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στη συνέντευξή του.

"Ο χρόνος δεν θα λύσει το πρόβλημα. Και σε όλη μου τη ζωή να διαπραγματεύομαι, αυτοί δεν θα συμφωνήσουν", προσθέτει.

Στο σχέδιό του για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, που παρουσίασε πριν από μία εβδομάδα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ο Αχτισάαρι αποφεύγει να κάνει λόγο για ανεξαρτησία, όπως ζητούν οι Αλβανοί. Προβλέπει όμως μία κυριαρχία υπό διεθνή επιτήρηση, πρόταση την οποία έχει απορρίψει η Σερβία, αντιτιθέμενη σε κάθε μορφή ανεξαρτησίας της νότιας επαρχίας της.




Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35

Πηγή: skai.gr