Αναβολή στις ανακοινώσεις για την καραντίνα ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Για την ερχόμενη εβδομάδα αναβλήθηκε η ανακοίνωση από τη βρετανική κυβέρνηση των λεπτομερειών της καραντίνας 14 ημερών που όπως έχει προαναγγείλει ο Μπόρις Τζόνσον θα αρχίσει εντός εβδομάδων να εφαρμόζεται για όσους έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό.

Αρχικά οι ανακοινώσεις αναμένονταν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η καθολική εξαίρεση για αφίξεις από τη Γαλλία που είχε ανακοινωθεί σε ανύποπτο χρόνο μετά από επικοινωνία του Βρετανού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν είναι τελικά πολύ πιθανό να μην ισχύσει.

Σημειώνεται ότι η προοπτική αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαφώνησε με την πολιτική διακρίσεων έναντι χωρών μελών.

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εξαιρέσει από το μέτρο της καραντίνας όσους ταξιδεύουν προς τη χώρα για δουλειά.

Επίσης, εκτός καραντίνας πιστεύεται ότι θα μείνουν οι οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα στη χώρα, οι γιατροί και οι επιστήμονες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην Telegraph ότι οι εξαιρέσεις θα καθορίζονται με βάση την ιδιότητα και το επάγγελμα όσων αφίκνυνται, αλλά επισήμως η Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει μόνο ότι οι οποίες εξαιρέσεις θα είναι «περιορισμένες».

Η καθυστέρηση στις ανακοινώσεις πιστεύεται ότι οφείλεται στην ανάγκη περαιτέρω ρύθμισης κάποιων λεπτομερειών μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού για τις αφίξεις μέσω Μάγχης, για την οποία έχει συγκροτηθεί μία κοινή αγγλογαλλική ομάδα εργασίας.

Την προοπτική της καραντίνας για ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε να αμφισβητεί την Πέμπτη στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο αναπληρωτής αρχίατρος της χώρας καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ. «Η καραντίνα έχει μεγαλύτερο νόημα επιστημονικά όταν τα περιστατικά στη χώρα υποδοχής είναι χαμηλά και όταν οι επισκέπτες έρχονται από χώρες όπου τα περιστατικά είναι ψηλά», είπε ο καθηγητής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει από τα υψηλότερα ποσοστά νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη αυτή την περίοδο.

Από την καραντίνα θα εξαιρούνται οι αφίξεις από την Ιρλανδία, τη Νήσο Μαν και τα νησιά της Μάγχης Τζέρσεϊ και Γκέρνσεϊ που συνιστούν την κοινή ταξιδιωτική ζώνη με τη Μεγάλη Βρετανία.

Όποιος έρχεται στη χώρα θα ενθαρρύνεται να κατεβάζει τη νέα εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών του NHS και αν παραβιάζει την καραντίνα θα αντιμετωπίζει πρόστιμο χιλίων λιρών και ενδεχομένως απέλαση, κατά την Telegraph.