Αφγανιστάν: «Αδελφοί» οι Ταλιμπάν για τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι υιοθέτησε συμφιλιωτικό τόνο έναντι του φονταμενταλιστικού ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν, δηλώνοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική δημόσια τηλεόραση, το δίκτυο BBC, ότι οι ανταλλαγές που είχε το τελευταίο διάστημα μαζί τους ήταν «πολύ καλές για διάφορα θέματα».

Ο κ. Καρζάι, αρχηγός του κράτους από το 2001 ως το 2014, όταν μαινόταν ο πόλεμος ανάμεσα στα ξένα και τα αφγανικά στρατεύματα και τους αντάρτες, διαβεβαίωσε πως «βλέπω τους Ταλιμπάν σαν αδελφούς, βλέπω όλους τους άλλους Αφγανούς σαν αδελφούς».

Η χώρα πρέπει να ενωθεί, επέμεινε. «Είμαστε ένας λαός. Είμαστε ένα έθνος. Όλοι οι Αφγανοί υπέφεραν».

Αισιοδοξεί, είπε, πως οι γυναίκες και τα κορίτσια σύντομα θα επιστρέψουν στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Οι Ταλιμπάν τους έχουν απαγορεύσει κάθε πρόσβαση.

Ο κ. Καρζάι ισχυρίστηκε πως ηγέτες των Ταλιμπάν με τους οποίους συζήτησε «συμφωνούν μαζί μας, το κατανοούν και λένε πως θα γίνει». Δεν διευκρίνισε πότε πιστεύει ότι θα αρθεί η απαγόρευση.

Ο πρώην πρόεδρος παρότρυνε εξάλλου τους Αφγανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα καθώς οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν ξανά την εξουσία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τον Αύγουστο να επιστρέψουν, να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.

Ερωτηθείς αν έχει κάποιο μήνυμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, και την κυβέρνησή του, ο Χαμίντ Καρζάι είπε πως «καλά θα έκαναν να έρθουν και να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό». Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και η διεθνής κοινότητα «πρέπει να βοηθήσουν το Αφγανιστάν να ανοικοδομηθεί, να επουλώσει τις πληγές που έχουν υποστεί όλες οι πλευρές», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ