Βενετία: Η UNESCO θα προτείνει να μπει στη λίστα με τα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο

Η UNESCO έκανε γνωστό ότι θα συστήσει να συμπεριληφθεί και η Βενετία στον κατάλογο των πολιτιστικά σημαντικών τοποθεσιών που κινδυνεύουν να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά   

Η UNESCO έκανε γνωστό ότι θα συστήσει να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο των πολιτιστικά σημαντικών τοποθεσιών που κινδυνεύουν να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Ο πολιτιστικός οργανισμός αναφέρει ότι η ιστορική ιταλική πόλη αντιμετωπίζει κινδύνους σε πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, του μαζικού τουρισμού και της αστικής ανάπτυξης.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όργανο του οργανισμού του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά στην εφαρμογή μέτρων προστασίας στην πόλη.

Το 2021, η UNESCO πίεσε τους Ιταλούς νομοθέτες να περιγράψουν λεπτομερώς τις περαιτέρω προσπάθειες που θα έπρεπε να κάνουν για τη διατήρηση της πόλης. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Dario Franceschini, είχε δηλώσει ότι η έμφαση στη βιωσιμότητα της Βενετίας «πρέπει να παραμείνει υψηλή».

Επιστήμονες και υποστηρικτές που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή έχουν παρακολουθήσει στενά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις εύθραυστες υποδομές του ιταλικού νησιού.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η UNESCO δεν έχει σταματήσει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το 2019, προειδοποίησε τις αρχές για τα προβλήματα που προκαλούσαν με τα κρουαζιερόπλοια που διέρχονταν από το δημοφιλές λιμάνι και απειλούν τη σταθερότητα των υποβρύχιων υποδομών της.

Έτσι, με καθυστέρηση δύο χρόνων, τον Αύγουστο του 2021, η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο μεγάλων εμπορικών σκαφών στα κανάλια San Marco και Giudecca του νησιού, ως απάντηση στις προειδοποιήσεις του οργανισμού.

Διαβάσε περισσότερα στο monopoli.gr