Κλείσιμο

Λονδίνο: Μυστικές σήραγγες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα ανοίξουν για το κοινό - Δείτε βίντεο

Οι σήραγγες Kingsway Exchange χτίστηκαν τη δεκαετία του 1940 για να προστατεύσουν τους Λονδρέζους από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Στα σχέδια βρίσκεται η δημιουργία ενός εντυπωσιακού υπόγειου τουριστικού αξιοθέατου στο Λονδίνο που φιλοδοξεί να μετατρέψει μία σειρά από τούνελ πολλών μιλίων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου σε τόπο για το κοινό με κόστος που ανέρχεται στα 268 εκατ. δολάρια.

Πρόκειται για μυστικά τούνελ που κάποτε προστατεύονταν από τη μυστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα σχέδια μετατροπής των τούνελ πρόκειται να επεξεργαστούν εκ νέου από μια ομάδα που περιλαμβάνει τους αρχιτέκτονες έργα των οποίων είναι το Singapore's Gardens by the Bay και το Battersea Power Station του Λονδίνου.

Οι σήραγγες Kingsway Exchange, περίπου 40 μέτρα κάτω από το σταθμό του μετρό Chancery Lane στο High Holborn, χτίστηκαν τη δεκαετία του 1940 για να προστατεύσουν τους Λονδρέζους από τους βομβαρδισμούς  κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν η τελευταία φορά που ήταν ανοιχτά στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια φιλοξένησαν τις Ειδικές Επιχειρήσεις της Βρετανίας, παρακλάδι της MI6 και η πραγματική έμπνευση για το Q Branch του James Bond.

Στη συνέχεια λειτούργησε ως το τηλεφωνικό κέντρο Kingsway, το οποίο στη δεκαετία του 1950 στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου διεκπεραίωνε την εσωτερική επικοινωνία μεταξύ αξιωματούχων. Φιλοξένησε ακόμη και την «καυτή γραμμή» που συνέδεε άμεσα τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΣΣΔ.

Η εγκατάσταση συμπεριελάμβανε ένα μεγάλο δίκτυο 5.000 καλωδίων και μια πολυάσχολη κοινότητα 200 εργαζομένων που επάνδρωναν τις τηλεφωνικές γραμμές.
Η British Telecom τη δεκαετία του 1980, δημιούργησε εκεί μπαρ για το κυβερνητικό προσωπικό, με μια αίθουσα παιχνιδιών και ένα ενυδρείο τροπικών ψαριών.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων Angus Murray και Διευθύνων Σύμβουλος των The London Tunnels, θέλει να ζωντανέψει την ιστορία των τούνελ για τους επισκέπτες με οθόνες υψηλής ανάλυσης, διαδραστικές δραστηριότητες και ακριβή τεχνολογία.

Υπόγειο Λονδίνο

«Η ιστορία των τούνελ, η κλίμακα τους και η τοποθεσία τους μεταξύ του Χόλμπορν του Λονδίνου και του ιστορικού Square Mile, θα μπορούσαν να κάνουν αυτές τις σήραγγες έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Λονδίνου», είπε ο Μάρεϊ σε δήλωση.

Το σχέδιο είναι να επενδύσει 170,5 εκατομμύρια δολάρια στις εργασίες αποκατάστασης και στη συνέχεια άλλα 97 εκατομμύρια δολάρια σε πολυτελή διακόσμηση.

Το μετρό του Λονδίνου διοργανώνει επίσης κατά καιρούς εκδρομές στο Hidden London στους εγκαταλελειμμένους σταθμούς του μετρό και τις σήραγγες της πόλης. Οι ξεναγήσεις είναι πάντα εξαιρετικά δημοφιλείς, με τα εισιτήρια να πωλούνται αμέσως.
 

Πηγή: skai.gr