Κλείσιμο

Gilleleje: Το ψαροχώρι της Δανίας που έσωσε χιλιάδες Εβραίους της χώρας 

Μια από τις μεγαλύτερες πράξεις συλλογικής αντίστασης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε από απλούς ψαράδες 

Το Gilleleje είναι σήμερα μία ειδυλλιακή παραθαλάσσια κωμόπολη 6.500 κατοίκων στην λεγόμενη Δανέζικη Ριβιέρα, μια σειρά από γραφικά χωριά κατά μήκος της ακτής μια ώρα βόρεια της Κοπεγχάγης.

Πριν από σχεδόν 80 χρόνια ήταν ένα μικρό ψαροχώρι που ωστόσο έκανε μια από τις μεγαλύτερες πράξεις συλλογικής αντίστασης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

gilleleje

δανια

Οι ψαράδες και οι κάτοικοι του Gilleleje βοήθησαν χιλιάδες Εβραίους της χώρας να γλιτώσουν  από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, υποθάλποντάς τους και περνώντας τους κρυφά με βάρκες «απέναντι» - στις ακτές της ουδέτερης Σουηδίας, οι οποίες απέχουν μόλις 10 ναυτικά μίλια.

Συγκεκριμένα, χάρη στη γενναιότητα των ψαράδων και των κατοίκων του Gilleleje (αλλά και των γύρω χωριών) υπολογίζεται ότι  7.056 Δανοί Εβραίοι - από έναν συνολικό πληθυσμό 7.800 - μεταφέρθηκαν στη Σουηδία και στην ελευθερία. 

gilleleje

δανια

Σύμφωνα με το BBC Travel, προς τιμήν της γενναιότητας των κατοίκων του Gilleleje και για να τιμήσουν τα 80 χρόνια από την διάσωση των Δανών Εβραίων, φέτος τον Οκτώβριο οι αρχές της χώρας τοποθέτησαν στην πόλη ένα μνημείο από πέτρα.

Credit: Laura Hall

Το πέτρινο μνημείο στην παραλία του Gilleleje (Credit: Laura Hall)

Παράλληλα μια νέα έκθεση στο Μουσείο Εβραϊκής Κληρονομιάς στη Νέα Υόρκη με τίτλο "Courage to Act: Rescue in Denmark" κάνει γνωστή την ιστορία των ψαράδων του Gilleleje σε ένα ευρύτερο κοινό.

Πηγή: skai.gr