Kοlner Dom: Ο τεράστιος Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας που προκαλεί δέος (βίντεο-φωτογραφίες)

Ενα από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα γοτθικού ρυθμού παγκοσμίως, που παρομοιάζεται με την διάσημη «Σαγράδα Φαμίλια» της Βαρκελώνης

Ο πανύψηλος και «σκοτεινός» Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας είναι ένας από τους αναγνωρίσιμους και επιβλητικούς καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης – κάποιοι τον παρομοιάζουν μάλιστα με την διάσημη «Σαγράδα Φαμίλια» της Βαρκελώνης, λόγω του μεγέθους και της επιβλητικότητάς του. 

Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τον Ρήνο, στο βόρειο τμήμα των πρώην ρωμαϊκών τειχών της πόλης, δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, το Μουσείο Λούντβιχ και το Ρωμαιογερμανικό Μουσείο και είναι το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Γερμανίας. 

κολωωνια

Ο Kölner Dom είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα οικοδομήματα γοτθικού ρυθμού παγκοσμίως ενώ το 1996 ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

KOLVNIA

Ο ναός είναι ρωμαιοκαθολικός με άγιο προστάτη τον Απόστολο Πέτρο. Έχει ύψος 157,38 μέτρα και είναι ο δεύτερος υψηλότερος ναός της Γερμανίας μετά το Μίνστερ της Ουλμ (161,53 μέτρα). 

Επιπλέον είναι ο τρίτος ψηλότερος ναός παγκοσμίως- μάλιστα μέχρι το 1884 ήταν το υψηλότερο κτίριο του κόσμου.Ειδικά τη νύχτα, όταν ο Καθεδρικός φωτίζεται, προκαλεί δέος. 

κολωνια

Η τεράστια επιφάνεια της δυτικής πρόσοψης έχει, μαζί με τους δύο πύργους, εμβαδόν 7100 τ.μ. και είναι μέχρι σήμερα αξεπέραστη. 

Το εσωτερικό του ναού είναι εξίσου επιβλητικό λόγω του μεγέθους και της αρχιτεκτονικής του. 

«Μεγαλειώδης» είναι επίσης και ο  χρόνος που χρειάστηκε για να ανεγερθεί ο ναός. 

Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 15 Αυγούστου 1248, ενώ το πρεσβυτέριο εγκαινιάστηκε το 1322. Ο καθεδρικός χτίστηκε σταδιακά μέχρι περίπου το 1520. Έπειτα παρέμεινε ημιτελής μέχρι τον 19ο αιώνα. Τελικά, το 1880, έπειτα από περισσότερο από 600 χρόνια, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα αυθεντικά γοτθικά σχέδια.
 

Πηγή: skai.gr