Επικεφαλής Google DeepMind: Ο κίνδυνος της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως εκείνος της κλιματικής κρίσης

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα ισοδύναμο όπως το Cern για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης

Την ίδια σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση θα πρέπει να επιδείξει ο κόσμος και απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, είπε ο Ντέμις Χασάμπις ο Βρετανός διευθύνων σύμβουλος της μονάδας τεχνητής νοημοσύνης της Google, προειδοποιώντας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσει η απάντησή της που πρέπει να δώσουμε.

Την ώρα που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο Ντέμις Χασάμπις είπε ότι η εποπτεία της βιομηχανίας θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα σώμα παρόμοιο με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Ο Χασάμπις κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τον κόσμο να δράσει άμεσα για την αντιμετώπιση των κινδύνων της τεχνολογίας, οι οποίοι περιλάμβαναν τη βοήθεια στη δημιουργία βιοόπλων και την υπαρξιακή απειλή που θέτουν τα υπερ-έξυπνα συστήματα.

«Πρέπει να λάβουμε τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης τόσο σοβαρά όσο και άλλες μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή», είπε ο ίδιος. «Η διεθνής κοινότητα καθυστέρησε ώστε να συντονίσει μια αποτελεσματική παγκόσμια απάντηση στην κλιματική αλλαγή και βλέπουμε τις συνέπειες τώρα. Δεν μπορούμε να αντέξουμε την ίδια καθυστέρηση με την τεχνητή νοημοσύνη».

Παράλληλα, ο Χασάμπις, του οποίου η μονάδα δημιούργησε το επαναστατικό πρόγραμμα AlphaFold που απεικονίζει πρωτεϊνικές δομές, είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι «μία από τις πιο σημαντικές και ωφέλιμες τεχνολογίες που εφευρέθηκαν ποτέ».

Ωστόσο, είπε στον Guardian ότι απαιτείται καθεστώς εποπτείας και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εμπνέονται από διεθνείς δομές όπως η IPCC.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με κάτι σαν το IPCC, όπου είναι μια επιστημονική και ερευνητική συμφωνία με αναφορές, και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε με βάση αυτό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι  «αυτό που θα ήθελα να δω τελικά είναι ένα ισοδύναμο ενός Cern για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης που πραγματοποιεί διεθνείς έρευνες γύρω από αυτό. Και τότε ίσως υπάρξει κάποιου είδους ισοδύναμο μια μέρα του ΔΟΑΕ, που στην πραγματικότητα θα ελέγχει αυτά τα πράγματα».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είναι ένας οργανισμός του ΟΗΕ που προωθεί την ασφαλή και ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων, μεταξύ άλλων μέσω επιθεωρήσεων.

Ωστόσο, ο Χασάμπις είπε ότι καμία από τις ρυθμιστικές αναλογίες που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή νοημοσύνη δεν ήταν «άμεσα εφαρμόσιμη» στην τεχνολογία, αν και θα μπορούσαμε να αντλήσουμε  «πολύτιμα μαθήματα» από τους υπάρχοντες θεσμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Eric Schmidt, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, και ο Mustafa Suleyman, ο συνιδρυτής του DeepMind, ζήτησαν τη δημιουργία ενός πάνελ παρόμοιο με εκείνο του IPCC για την τεχνητή νοημοσύνη. Αν και οι Βρετανοί είναι θετικοί σε μία τέτοια εξέλιξη, πιστεύουν ωστόσο ότι η δημιουργία του θα πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
 

Πηγή: skai.gr