Πενς κατά NBA και Nike: Είναι ενδοτικοί και χαϊδεύουν την Κίνα 

Μύδρους κατά του NBΑ, αλλά και της εταιρείας αθλητικών ειδών Nike, εξαπέλυσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος χαρακτήρισε το NBA και τη Nike ως «ενδοτικούς» που «χαϊδεύουν» την Κίνα. Είπε επίσης ότι η κινεζική πολιτική γίνεται όλο και «πιο επιθετική και αποσταθεροποιητική».

Στην ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Center Wilson στην Ουάσιγκτον ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός δήλωσε: «Συνεργαζόμενο με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου, το ΝΒΑ ενεργεί εξολοκλήρου σαν θυγατρική του αυταρχικού καθεστώτος».

Σημειώνεται ότι ο γενικός διευθυντής των Huston Rockets, Ντάριλ Μόρεϊ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, υποστήριξε τους πολίτες που διαδηλώνουν στο Χονγκ Κονγκ, με αποτέλεσμα εταιρείες στην Κίνα όπως η Alibaba και η JD να «εξαφανίσουν» από τα σάιτ τους όλα τα προϊόντα που συνδέονται με την ομάδα των Rockets.

O Mάικ Πενς κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση ότι αποπειράθηκε να «επηρεάσει το δημόσιο διάλογο εδώ στην Αμερική» με την «προσπάθεια εξαγωγής λογοκρισίας».
Κατηγόρησε επίσης το Πεκίνο ότι «εκμεταλλεύεται την απληστία των αμερικανικών εταιρειών που θέλουν να δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

«Η Nike προμοτάρει τον εαυτό της ως έναν ‘’πρωταθλητή κοινωνικής δικαιοσύνης’’, αλλά όταν πρόκειται για το Χονγκ Κονγκ, προτιμά να αφήνει την κοινωνική της συνείδηση στην πόρτα» σχολίασε δηκτικά. 

«Τα καταστήματα της Nike στην Κίνα πράγματι απέσυραν από τα ράφια τους προϊόντα των Houston Rockets συμπαριστάμενα στην κινεζική κυβέρνηση για το tweet των επτά λέξεων του γενικού διευθυντή της Rockets: ‘’Αγωνιστείτε για την ελευθερία, συμπαρασταθείτε στο Χονγκ Κονγκ’’» σημείωσε. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την Κίνα να δείξει περισσότερο σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων. 

Πηγή: skai.gr