Βουλή: Άγρια σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις - Σύγκριση ενόψει της κάλπης

Μετωπική Μητσοτάκη- Τσίπρα -  Απολογισμός πεπραγμένων και σύγκριση του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό - Η επιστολή Ράμμου δεν είχε ονοματα, πώς έχετε εσείς τις πληροφορίες και όχι εγώ; ρώτησε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- Τι είπε ο Μητσοτάκης για Καλογρίτσα, σακούλες και Βενεζουέλα

Σε μάχη για δύο εξελίχθηκε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία είχε το -αναμενόμενο- αποτέλεσμα απόρριψης της πρότασης (με 156 ψήφους), ωστόσο οι ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα διεξήχθησαν σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους με συνεχείς διακοπές από τα βουλευτικά έδρανα, αλλά και διαλόγους με πρωτοφανή ένταση ανάμεσα στους ομιλητές. 

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Δείτε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν και με το βλέμμα στην κάλπη, δίνοντας στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα και έως τις εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ανοίξει τη βεντάλια κάνοντας σύγκριση πεπραγμένων της κυβέρνησής του με εκείνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, την οικονομία, αλλά και τις γεωστρατηγικές επιλογές και πολιτικές της ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο θέμα των υποκλοπών, αποδίδοντας προσωπικούς χαρακτηρισμούς στον κ.Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ένοχο και «κατηγορούμενο, όχι κατήγορο». 

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ιδιαίτερη στιγμή έντασης προκλήθηκε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε ευθέως τον κ.Τσίπρα, αν η απόρρητη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποίησε την Τετάρτη στη Βουλή, είχε ονόματα. «Ναι ή όχι;», ήταν το ερώτημα του πρωθυπουργού, που ρώτησε στη συνέχεια τον κ.Τσίπρα πώς γίνεται να έχει τις πληροφορίες και τα ονόματα και ο πρωθυπουργός να μην τα έχει. «Αυτά είναι τα ρυπαρά δίκτυα», είπε ο κ.Μητσοτάκης και έθεσε ξανά το ερώτημα γιατί οι παρακολουθήσεις έγιναν πλημμέλημα από κακούργημα με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας ανοιχτή τη βουλή επί μία εβδομάδα, μετά τις προκήρυξη των εκλογών το 2019. 

Η σύγκρουση

Μεγάλη ένταση επικράτησε όμως, και όταν κατά την ομιλία του, ο κ.Τσίπρας επικαλέστηκε ένα παλαιό πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας «Ένοχος ή βλαξ;», λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτοβούλως το δεύτερο, για να πει στη συνέχεια, και μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης ότι «δεν έχω διάθεση να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός είναι μειωμένου καταλογισμού. Αντιθέτως. Είναι ικανότατος, εξυπνότατος, δεν τον υποτιμώ καθόλου. Αλλά είναι ένοχος. Η υπόθεση των υποκλοπών έχει την προσωπική του σφραγίδα». Στη δική του ομιλία, πάντως, ο κ.Μητσοτάκης του θύμισε ότι αυτό το πρωτοσέλιδο αφορούσε εκτός από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον σημερινό δικηγόρο του κ.Νίκου Παππά, Γιάννη Μαντζουράνη για να προσθέσει: «Από τα πάμπερς της υπόθεσης Κοσκωτά, στις σακούλες». 

Μητσοτάκης

Η επιλογή του κ.Τσίπρα ήταν να μείνει η συζήτηση στο ζήτημα των υποκλοπών- κατηγόρησε μάλιστα, τον πρωθυπουργό ότι το είχε βάλει στα πόδια κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική τους σύγκρουση, τον Δεκέμβριο- ωστόσο ο κ.Μητσοτάκης, δίνοντας και σαφές στίγμα της πολιτικής στην πορεία προς την κάλπη, επέλεξε να προχωρήσει σε εφ' όλης της ύλης σύγκριση πολιτικών και αποτελεσμάτων. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πρόταση δυσπιστίας είναι κορυφαία διαδικασία και ως εκ τούτου και ευκαιρία «για να συγκριθούμε να να δούμε τα πεπραγμένα μας  και να τα αντιδιαστείλουμε με τη δική σας διαδρομή. Και είναι αφορμή να ενημερωθεί ο λαός και για άλλες πλευρές της επικαιρότητας. Πρόσφατα μάθατε ότι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα. Υπάρχουν και δικάζουν δύο υπουργούς δικούς σας για κατάχρηση εξουσίας και υπονόμευση του κράτους δικαίου. Και δικαστές που κρίνουν την υπόθεση στο Μάτι, εκεί που χάθηκαν 103 ζωές με το κράτος ανύπαρκτο, με στημένες συνεντεύξεις, ενώ γνωρίζατε ήδη το μέγεθος της τραγωδίας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ακούει τις καταθέσεις και να μην αισθάνεται σφίξιμο στο λαιμό και να μη λέει ποτέ ξαν».

Ξεκινώντας από τις παρακολουθήσεις,ο πρωθυπουργός είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση τοποθετήθηκαν με ευθύτητα. «Αναλάβαμε πολιτικές ευθύνες, πρόσωπα και αλλάξαμε το νόμο. Χωρίς να διαλύσουμε μια κρίσιμη δομή. Ο νέος νόμος της ΕΥΠ προβλέπει ότι μπορεί να τοποθετούνται στην ηγεσία μόνο στρατιωτικοί και διπλωμάτες και θα ελέγχεται από δύο δικαστές. Είναι μια λογική ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για ασφάλεια και προστασία των δικαιωμάτων. Παλιές αδυναμίες δεν εξάντλησαν τον επίλογό τους. Να δώσουμε απαντήσεις στο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει κατασκοπευτική ταινία που ξεκίνησε με διαρροές σε δικά σας Μέσα. Και κραδαίνοντας, τελικά, έναν φάκελο βγαίνοντας από την ΑΔΑΕ, έγραφε απόρρητος ο φάκελος, τον κάνατε φέιλ βολάν, αλλά δεν μας απαντήσατε, αν στην επιστολή αναφέρθηκαν τα ονόματα, ναι ή όχι; Υπήρχαν τα ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο. Σας λέω ότι στην επιστολή που μου έστειλε ο κ.Ράμμος, ΔΕΝ υπήρχαν. Εστειλε άλλη επιστολή σε σας; Δεν μπορώ να καταθέσω την επιστολή στα πρακτικά».

Ο κ.Μητσοτάκης, όμως, ζήτησε και «εξηγήσεις» από τον κ.Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση. Είπε, ειδικότερα:

Πρώτη, δημόσια συγγνώμη, για το διασυρμό της πατρίδας με τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας. Κουβέντα δεν έχετε πει. Μετείχατε εσείς και τα στελέχη σας σε ένα διασυρμό. Γιατί ήμασταν σίγουροι ότι δεν υπήρχε τέτοιο περιστατικό; Γιατί έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών. Ξέρετε ότι παίζετε έτσι το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος; Δεν ξέρω τι είναι το χειρότερο. Στελέχη σας και σήμερα λένε ότι ο φτάχτης στον Εβρο παραβιάζει τη διεθνη νομιμότητα. Θα γκρεμίσετε ναι ή όχι τον φράχτη; Πρέπει να απαντήσετε μέχρι τις εκλογές. Θα έχουμε ευκαιρία. Τόσα ντιμπέιτ έγιναν στη Βουλή.

Δεύτερο ερώτημα. Εξακολουθείτε να καλύπτετε τον κ.Παππά που δικάζεται για το στημένο σκάνδαλο των τηλεοπτικών αδειών; Θα μας πείτε ποιος είναι ο περίφημος Α2, τι ρόλο έχει ο κ.Αρτεμίου; Πείτε μας πού πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κατασκευαστή κ.Καλογρίτσα; Ο κ.Καλογρίτσας έρχεται στη βουλή και λέει να το ακούσει ο λαός, και ο βαρύς Πολλάκης, "Πολλάκη μη φωνάζεις, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου". Κάντε του μήνυση αν τολμάτε, αν είναι ψέμματα. Πού πήγαν τα λεφτά; Βαριά κουβέντα, ε; Όλοι σας, βουλευτές με τα λεφτά μου, και δεν τον μηνύετε; Τι συμβαίνει κ.Τσίπρα; Ας μας εξηγήσετε τη σχέση σας και με τον κ.Καλογρίτσα και με τον κ.Αρτεμίου και με τη Βενεζουέλα; Βεβαιώνετε το κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από τη Βενεζουέλα;

Τσίπρας

Η σύγκριση

Προχωρώντας στη σύγκριση πεπραγμένων των δύο κυβερνήσεων, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η συζήτηση είναι ευκαιρία για να συγκριθούμε. «Δεν θα σας κουράσω, δεν θα αντιπαραβάλω όσα έγιναν επί των ημερών μας, με το δικό σας μηδενικό αποτέλεσμα. Για τη διεθνη θέση της χώρας. Επί των ημερών σας, το 75% των προσφύγων και μετναστών έμπαιναν στην Ευρώπη από τα ελληνικά σύνορα. Επί των ημερών μας πήγε στο 5%. Ανθρώπινες δομές, αντί για τα αίσχη της Μόριας και τη Ειδομένης. Τα νησιά μας ανακουφίστηκαν από το πρόβλημα που μας κληροδοτήσατε.

Ειμαι υπηρήφανος που είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που θωρακίζει αποτελεσματικά τη χώρα. Δέκα χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα. Τι είμαστε το Λουξεμβούργο; Και κάνετε συγκρίσεις και αφήνετε υπονοούμενα; Αν ψάχνετε συνοδοιπόρους του Τσοχατζόπουλου στο κόμμα σας θα τους βρείτε, όχι στο δικό μας. Κοιτάξτε δίπλα σας τον κ.Ραγκούση. Ολα έγιναν με διακρατικές συμφωνίες. Βρέθηκα προ τριών ημερών στην ΕΑΒ, την είχατε διαλύσει. Μόλις πριν από 3 μέρες το 5ο F-16 Viper πέταξε από την ΕΑΒ για τα Χανιά.

Θέλετε να θυμηθούμε τα ναυπηγεία της χώρας; Σώσαμε και το Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα δίνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αποτυπώνεται η ισχύς και στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Ολες οι γεωστρατηγικές επιλογές φάνταζαν δύσκολες, αν όχι απίθανες το 2029. Η Ελλάδα ενισχύθηκε σε όλα τα διεθνή φόρα. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην πανδημία για το ψηφιακό διαβατήριο, το ταμείο ανάκαμψης, πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Πάμε να κάνουμε σύγκριση;

-Πόση ήταν η ανάπτυξη όταν κυβερνούσατε; 0,5% η χαμηλότερη στην ΕΕ, επί υπουργίας Τσακαλώτου. Πόση σήμερα επί ΝΔ; Διπλάσια και ενίοτε τριπλάσια του μ.ο, της ΕΕ

-Στι 40% του ΑΕΠ οι εξαγωγές μας. Η ελληνική οικονομία γίνεται ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Υστερά από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους είμαστε έτοιμοι για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

-Για το περίφημο μαξιλάρι, ήταν το ενέχυρο των δανειστών έναντι τις δικής σας αναξιοπιστίας. 40 δισ. είναι σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα, που γίνει την ευκαιρία στην Πολιτεία να στηρίζει τους πολίτες».

Παππάς- Πολλάκης

Πηγή: skai.gr