Βαρβιτσιώτης - ΣΚΑΪ: Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα αξίζουν ηθική και υλική συμπαράσταση

«Οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς αξίζουν συγχαρητήρια και την ηθική και υλική συμπαράστασή μας για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για την τουρκική στάση στην παρούσα συγκυρία, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του αναπληρωτή υπουργού, απάντησε πως «το γεγονός ότι δεν έχουμε επεισόδια στο πεδίο δεν σημαίνει ότι έχουμε μπει σε μία ήρεμη θάλασσα, όπου μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε ηρεμία». Πρόσθεσε, ακόμη, πως «μία Τουρκία η οποία πηγαίνει καλά οικονομικά έχει κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, είναι καλύτερος γείτονας από μία Τουρκία η οποία πάει άσχημα οικονομικά και κλυδωνίζεται από πολιτικές συγκυρίες». Όπως ανέφερε, «πάντοτε η Τουρκία κάθε φορά που έχει εσωτερικά προβλήματα τα εξάγει προς στην Ελλάδα». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι στα ελληνοτουρκικά είναι σημαντικό να υπάρχει μία φωνή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, «κάτι το οποίο μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση και την απειλή η οποία υπάρχει και παραμένει ενεργή».

Σχετικά με τις ισχυρισμούς της Τουρκίας για τα μειονοτικά σχολεία, όπως τονίζεται, επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα δεν έχει καταπιεστεί καμία μειονότητα» και πως, αντίθετα, η Τουρκία είναι εκτεθειμένη απόλυτα αναφορικά με τις μειονοτικές πολιτικές, τις οποίες άσκησε απέναντι στην ελληνική μειονότητα. Υπενθύμισε ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη έχει διπλασιαστεί σε αντίθεση με την ελληνική στην Κωνσταντινούπολη που έχει συρρικνωθεί σε λίγες χιλιάδες.

Ως προς την τουρκική στάση στο Κυπριακό, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο τετελεσμένων» και πως η τουρκική θέση περί δύο κρατών απορρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, και η οποία σαφέστατα δεν έχει ακροατήριο στον διεθνή περίγυρο.

 

Πηγή: skai.gr