Όταν η Τουρκία «κρύβεται» πίσω από τη Λιβύη

Τουρκία και Λιβύη «τραβούν το σχοινί» με την υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης να βλέπει πως οι έρευνες για υδρογονάνθρακες που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα είναι σε «διαφιλονικούμενη περιοχή»

Του Αντώνη Αντζολέτου

Με τον τίτλο «Hello, goodbye» το Politico είχε περιγράψει στα μέσα Νοεμβρίου, με τον πιο παραστατικό τρόπο, το διπλωματικό επεισόδιο του Νίκου Δένδια στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου ο υπουργός Εξωτερικών δεν δέχτηκε να συναντηθεί, εκτός προγράμματος, με την ομόλογό του, Νάιλα Μανγκούς, της προσωρινής κυβέρνησης  Ντμπεϊμπά. Ήταν τα πρώτα «πυκνά σύννεφα» που εμφανίστηκαν ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη δείχνοντας πως οι πρόσφατες επαφές του Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την αφρικανική χώρα είχαν μια συγκεκριμένη στόχευση.  Ήταν «δάκτυλος» της Τουρκίας το διάβημα της Λιβύης κατά της Ελλάδας για την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες; Δεν είναι δύσκολο να το υποθέσει κανείς. Η Άγκυρα έχει υπογράψει δυο μνημόνια - το τελευταίο πρόσφατα – με την Τρίπολη και ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί πλέον δυο πράγματα: να έχει κάτι σύντομα στα χέρια του και να δυσκολέψει το έργο της Exxonmobil που βρίσκεται για λογαριασμό της Ελλάδας στα νότια της Κρήτης. 

Ο Ντμπεϊμπά, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί μέχρι να διεξαχθούν εκλογές, επωφελείται από την τουρκική υποστήριξη και έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στην Τρίπολη. Το παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή είναι ευρύ. Η Αίγυπτος είναι με την πλευρά του Χαφτάρ και στέκεται δίπλα στην Ελλάδα που καταγγέλλει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επιθυμεί να νικήσει τις ισλαμιστικές ομάδες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ένα κομμάτι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μαζί της είναι και η Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία, που είχε ισχυρούς δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, υποστηρίζει τη διοίκηση της Τρίπολης.

Τουρκία και Λιβύη «τραβούν το σχοινί» με την υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης να βλέπει πως οι έρευνες για υδρογονάνθρακες που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα είναι σε «διαφιλονικούμενη περιοχή». Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει τίποτα να χάσει και στρώνει το έδαφος για την επόμενη ημέρα. Η περίπτωση η Τουρκία να βγάλει ένα ερευνητικό πλοίο στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ενδεχομένως ο Ταγίπ Ερντογάν περιμένει την περίοδο που θα στηθούν οι κάλπες, καθώς πιέζεται δημοσκοπικά. Τόσο στη χώρα του όσο και στην Ελλάδα. Είναι ένα «χαρτί» που ενδεχομένως το κρατά για την κατάλληλη στιγμή. Θα ήταν, άλλωστε ένας πολύ δυνατός προεκλογικός ελιγμός η υπόσχεση προς το λαό του, ότι πολύ σύντομα οι έρευνες που ξεκινούν θα αποδώσουν καρπούς και πως έρχεται μια νέα πηγή εσόδων για τη χώρα. Η παράνομη συμφωνία  με την Τρίπολη είναι το εργαλείο που έχει στα χέρια του ο Τούρκος πρόεδρος για να υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αποκλείεται ο Ερντογάν να μην έχει υπολογίσει τα πολλαπλά και συγκρουόμενα συμφέροντα μεγάλων δυτικών χωρών, αλλά και της Ρωσίας στη Λιβύη. Πέρα από τον ουκρανικό πόλεμο η παρουσία του στην Τρίπολη είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη που κανείς δεν επιθυμεί να αποκλείσει. Το ασταθές καθεστώς που επικρατεί στη χώρα τον βολεύει για να περνά τις παράνομες διεκδικήσεις του. Αυτό που δεν τον βολεύει, για ευνόητους λόγους, είναι η πραγματοποίηση των εκλογών που δεν γίνονται από τον περασμένο Δεκέμβριο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν τυχαία η αναφορά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πως «υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές».

Πηγή: skai.gr