Τείχος από Ελλάδα και ΗΠΑ στις απειλές Τουρκίας και Λιβύης

Στο “παιχνίδι' της κλιμάκωσης και των εντάσεων η Τουρκία συνεχίζει να βάζει και την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, με την οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται σε “ανοιχτή γραμμή” από την εποχή της υπογραφής του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Της Πηνελόπης Γκάλιου


Όσο και αν Άγκυρα και Τρίπολη συντονισμένα επιχειρούν να “πλήξουν” την Αθήνα συνεχίζοντας από κοινού το χαβά των προκλήσεων και των απειλών, πέφτουν στο τείχος της ελληνικής ετοιμότητας που βασίζεται αποκλειστικά στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας και καθιστούν την Ελλάδα αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο αλλά και εγγυητή σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας να πιέσουν την Αθήνα με απειλές και νταηλίκια περί εισβολής “μια νύχτα” και οι τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, συνεχίζουν να απορρίπτονται με νηφαλιότητα και βάσιμη επιχειρηματολογία από την ελληνική πλευρά. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι “Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα. Η Ελλάδα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου”.


Στο “παιχνίδι' της κλιμάκωσης και των εντάσεων η Τουρκία συνεχίζει να βάζει και την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, με την οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται σε “ανοιχτή γραμμή” από την εποχή της υπογραφής του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, αλλά και της συμφωνίας που ακολούθησε τον Οκτώβριο για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εγείροντας της αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και την απόρριψή της και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρόλα αυτά, στο δρόμο που χάραξε η Άγκυρα, η υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Νάιλα Μανγκούς, δήλωσε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τη λιβυκή κρίση και επιβάλλει ένα τετελεσμένο στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων Λιβύης-Ελλάδας, επιχειρώντας να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης. "Η Ελλάδα έχει συνάψει συμβόλαια για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια διαφιλονικούμενη μεταξύ μας περιοχή", τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης του Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά της Ελλάδας και προειδοποιώντας για συνέπειες.


Αμφισβήτηση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας που υπενθύμισε αυστηρά δια του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών ότι “Σε αντίθεση με όσους  συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του  Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας,  η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Κάτι το οποίο  άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα,  τη χώρα σε εκλογές. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη  κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020”.


Και ενώ Άγκυρα και Τρίπολη επιχειρούν κοινό βηματισμό με απειλές και fake news έναντι της Αθήνας, η Ελλάδα βρήκε εκ νέου στο πλευρό της, τις ΗΠΑ, αφενός με την προειδοποίηση του Κογκρέσου προς την Τουρκία να σταματήσει τις υπερπτήσεις πανω από την Ελλάδα, αφετέρου με την σθεναρή και συνεχιζόμενη στήριξη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος εκ νέου πατάει φρένο στα τουρκικά F16.


“Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων Νατοϊκών συμμάχων” αναφέρεται στο κείμενο του αμυντικού προϋποπλογισμού των ΗΠΑ, από το οποίο παρότι αφαιρέθηκε η τροπολογία του Κρις Πάπας που έθετε όρους στην πώληση και την αναβάθμιση των αμερικανικών F-16 για την Τουρκία, ο Μπομπ Μενέντεζ κατέρριψε και πάλι τις ελπίδες των Τούρκων. Συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι “Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, ο προϋπολογισμός δεν είναι νίκη για την Τουρκία […] Θα το ξαναπώ. Ως πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων , δεν θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις καταχρήσεις του σε όλη την περιοχή”.

Η Άγκυρα είχε σπεύσει να χαιρετίσει την αφαίρεση των τροπολογιών, με τον Ιμπραήμ Καλίν να μεταφέρει τις προσδοκίες της Άγκυρας στον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, αν και ακόμη και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχεται ότι η τελική έγκριση κάθε απόφασης παραμείνει στα χέρια του Κογκρέσου. “Στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου μας με τον Μπάιντεν, στο Μπαλί, ο Μπάιντεν είχε πει ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως το θέμα των F-16. Φυσικά ο ρόλος του Κογκρέσου είναι σημαντικός. Θα πρέπει να είναι θετικός ο ρόλος του Κογκρέσου” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Πηγή: skai.gr