Συγκίνηση και αιχμές

Συγκίνηση, χαρά από ορισμένους νέους στο κυβερνητικό σχήμα, και εμφανής στεναχώρια από όσους αποχωρούν, χαρακτήρισαν την Τετάρτη τις τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργείων.

Την παράσταση έκλεψε  ξανά ο απερχόμενος υπουργός Δ. Τάξης Β. Πολύδωρας ο οποίος άφησε αιχμές για την κυβερνητική κάλυψη που είχε σε σειρά θεμάτων δηλώνοντας έμεινα μόνος αλλά στάθηκα όρθιος.

Από την πλευρά της, η Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε περήφανη για το έργο που επιτέλεσε στα τελευταία 3,5 χρόνια της θητείας της στο υπουργείο Παιδείας επιμένοντας, εμμέσως πλην σαφώς, στη στάση που τήρησε στο θέμα του βιβλίου της Στ' Δημοτικού.

Έγινε έργο και ας μην το αναγνωρίζουν κάποιοι δήλωσε και ο απερχόμενος υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος.

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα το μεταρρυθμιστικό μας έργο, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και στην οποία συμμετείχαν τα απερχόμενα αλλά και τα νέα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο έργο των απερχόμενων μελών του οικονομικού επιτελείου, αλλά και στα νέα μέλη που αναλαμβάνουν θέσεις υφυπουργών.

Όσον αφορά τον κ. Χρήστο Φώλια, ο οποίος από υφυπουργός Οικονομίας, που ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση, αναβαθμίστηκε σε υπουργό Ανάπτυξης, τον ευχαρίστησε για το έργο του και τόνισε ότι είμαι βέβαιος πως θα συνεχιστεί η άριστη συνεργασία για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Για τον Πέτρο Δούκα, ο οποίος από υφυπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, εκφράστηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για το έργο του στη διαχείριση του δημοσίου χρέους και τόνισε ότι θα συνεχιστεί η άριστη συνεργασία τους μέσα από το Συμβούλιο των Εξαγωγών και τις επιχειρηματικές αποστολές τομείς που θα βρίσκονται στο αντικείμενο αρμοδιότητας του κ. Δούκα από τη νέα του θέση.

Για τον κ. Αντώνη Μπέζα, ο οποίος παραμένει υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τα θέματα φορολογίας, τόνισε ότι έχει κάνει αποτελεσματική δουλειά στα θέματα φορολογίας και ότι τους περιμένει σπουδαία δουλειά για την επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Για τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος από υφυπουργός Ανάπτυξης που ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση, αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τα θέματα των κοινοτικών κονδυλίων, εξήρε την πετυχημένη του πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης και τόνισε ότι θα είναι άξιος συνεχιστής του έργου του Χρήστου Φώλια.

Για τον κ. Νίκο Λέγκα, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τα θέματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τόνισε ότι είναι ακόμα παράδειγμα ενός πετυχημένου στελέχους της κυβέρνησης, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα στα θέματα του προϋπολογισμού και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Υπουργείο Απασχόλησης. Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η τελετή παραλαβής – παράδοσης της νέας υφυπουργού Απασχόλησης, Σοφίας Καλαντζάκου από τον απερχόμενο Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Αναφερόμενος στην αποχώρηση του Γεράσιμου Γιακουμάτου, ο υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα στενάχωρα, ενώ ευχήθηκε κάθε καλό στην πολιτική του εξέλιξη, υπενθυμίζοντας ότι η πολιτική κάνει κύκλους.

Όσο για την κα Καλαντζάκου, αφού της ευχήθηκε κάθε επιτυχία, σημείωσε ότι είναι νέα πολιτικός με ιδιαίτερη κατάρτιση και συγκρότηση, που θα βοηθήσουν στη συνεργασία τους.

Αναλύοντας τους δύο κεντρικούς στόχους της νέας διακυβέρνησης ανάφερε ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού θα επιχειρηθεί μετά από ευρύτατο διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς στόχος είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συνεννόησης ώστε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα ευρύτατα αποδεκτό.

Όσον αφορά τον τομέα της ανεργίας, υπογράμμισε ότι θα συνεχισθεί η προσπάθεια για συστηματική αντιμετώπισή της.
Ο απερχόμενος Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε ότι φεύγει με ψηλά το κεφάλι, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην κα Καλαντζάκου, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να είναι κοντά στους εργαζόμενους.

Υπουργείο Πολιτισμού. Στο υπουργείου Πολιτισμού, ο αποχωρών για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπουργός
Από την πλευρά του ο κ. Λιάπης, τόνισε ότι βασική επιδίωξή μου, πέρα από την διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι η διασύνδεση της κλασικής και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας με την καθημερινή ζωή των πολιτών και ότι θέλουμε τον πολιτισμό βασικό μοχλό βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής της χώρας.

Στην διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, ο κ. Βουλγαράκης παρουσίασε δύο αρχαιότητες, μια παιδική σαρκοφάγο και μια μαρμάρινη λεοντοκεφαλή, που επιστράφηκαν στο ελληνικό δημόσιο και που εξ αιτίας της προεκλογικής περιόδου, το γεγονός δεν δημοσιοποιήθηκε άμεσα.

Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Στο μεγάλο έργο που παρήχθη στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, επί θητείας του, αναφέρθηκε ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος πρωτύτερα είχε αναλάβει καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού.

Στη διάρκεια τελετής, παράδοσης παραλαβής του υπουργείου, από το νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Λιάπης τόνισε πως αποχωρεί από το υπουργείο με συναισθήματα συγκίνησης και χαράς και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του προσπάθησε να μείνει μακριά ο κομματισμός και η εύνοια, και να ασκήσει μια πολιτική ήθους.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου του, ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο, όπως είπε, είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πάνε παντού και φθηνά, τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει το φθηνότερο εισιτήριο της Ευρώπης.

Τέλος, αναφέρθηκε στον ΟΣΕ, οι υποδομές του οποίου όπως σημείωσε, εκσυγχρονίζονται και έχουν εγγραφεί στο Δ' ΚΠΣ δύο δισ. ευρώ για ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα Αθήνα Εύζωνοι.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη χωνέψει τι ακριβώς έχει συμβεί γιατί όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα. Ο νέος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών εκθείασε τον Μιχάλη Λιάπη για το έργο που προσέφερε και το οποίο όπως είπε, έχει αναγνωριστεί, σημείωσε ότι ο ίδιος γνωρίζει τους τομείς μεταφορών από τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο και ανέφερε πως θέλει να ενημερωθεί πλήρως και μετά να πάρει οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει μια σωστή και δίκαιη λύση στο θέμα της Ολυμπιακής, ενώ απευθυνόμενος στους υπαλληλους του υπουργείου, είπε ότι θα τους αξιοποιήσει όλους και για αυτούς ο ίδιος θα είναι ο δικός τους άνθρωπος.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ο πήχης στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι ήδη πολύ ψηλά και θα κάνει ό,τι μπορεί να περάσει από πάνω.

Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Τρεις προτεραιότητες για το ΥΠΕΧΩΔΕ έθεσε ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς αμέσως μετά την εκ νέου ορκωμοσία του ως υπουργού στο ίδιο υπουργείο. Έχοντας δίπλα του τους παραμείναντες υφυπουργούς Σταύρο Καλογιάννη και Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι στον τομέα της χωροταξίας προτεραιότητά μας είναι να θεσμοθετήσουμε το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και τα ειδικά χωροταξικά και με βάση αυτά τα πλαίσια να αναμορφώσουμε τα περιφερειακά σχέδια πρωτίστως στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Επίσης, πρόσθεσε ότι προτεραιότητα είναι να προωθηθεί πάρα πολύ γρήγορα το Κτηματολόγιο και μέχρι το 2010 να έχουν καλυφθεί τα 2/3 των δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα να προχωρήσει και το δασολόγιο.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, προτεραιότητα είναι να προωθηθούν όλα τα μέτρα που αφορούν τις κλιματικές αλλαγές, να προχωρήσουν όλα τα μέτρα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και να απορροφηθεί ένα τεράστιο ποσό ύψους 4 δισ. 300 εκατ. ευρώ, που έχει διατεθεί από κοινοτικούς πόρους για τα θέματα περιβάλλοντος.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σουφλιάς επανέλαβε τη θέση του ότι δεν πρέπει να συσταθεί χωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως είναι τώρα το υπουργείο υπηρετείται καλύτερα το περιβάλλον ανέφερε.

Όπως, είπε, διαθέσαμε 130 εκατ. ευρώ για την προστασία της αρκούδας και του λύκου στον Ε65 αυτοκινητόδρομο, αλλά και 45 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση της Ιονίας Οδού στο Αντίρριο, μετά από υπόδειξη του Αρχαιολογικού Συμβουλίου για να μην καταστραφούν αρχαία.

Ο κ. Σουφλιάς ρωτήθηκε και για το άρθρο 24 που αφορά τα δάση και επανέλαβε τη θέση που έχει από καιρό διατυπώσει, ότι ο ίδιος δεν θέλει να αλλάξει το άρθρο στην ουσία του.

Η Ελλάδα είναι ανάγκη να αποκτήσει Κτηματολόγιο και Δασολόγιο, αλλά δεν μπορεί να πάει με τα δεδομένα της αεροχαρτογράφησης του 1945 είπε.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Με ευρεία αναφορά στη θωράκιση της ελευθερίας των πολιτών, προκειμένου να ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους όπως προστατεύονται από το κράτος δικαίου, παρέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο πλέον συγχωνεύεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Παυλόπουλος στην εκτενή αναφορά του στα δικαιώματα των πολιτών και στην υποχρέωση του κράτους να τα περιφρουρεί, τόνισε ότι η δημοκρατία δεν φοβάται κανέναν, δεν έχει αντιπάλους και δεν μπαίνει ποτέ στο δίλημμα περιορισμού των δικαιωμάτων, ενώ είναι εχθροί της δημοκρατίας όσοι επιβουλεύονται τα δικαιώματα των πολιτών ή προχωρούν σε κατάχρηση της θέσης τους. Τόνισε επίσης ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοιχτές και όλοι όσοι το υπηρετούν θα δρουν με διαφάνεια και νομιμότητα και ποτέ με διαρροές και ψιθύρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο ήθος του απερχόμενου υπουργού Β. Πολύδωρα αλλά και για την ευαισθησία του και την προσήλωση στο καθήκον του, έξω από κάθε προσωπικό και πολιτικό κόστος.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολύδωρας, υποδεχόμενος τον κ. Παυλόπουλο αλλά και τον αρμόδιο για τη Δημόσια Τάξη υφυπουργό Π. Χηνορφώτη δήλωσε ότι αποχωρεί με ήσυχη τη συνείδηση του.

Κάνοντας δε τον απολογισμό του ευχήθηκε στον κ. Παυλόπουλο να μην είναι μόνος όπως ήμουν εγώ και τόνισε ότι παρότι ήμουν μόνος, έμεινα όρθιος. Ευχήθηκε επίσης να έχει καλύτερες επιτυχίες ο κ. Παυλόπουλος και να αναγνωριστούν καλύτερα από όσα αναγνωρίστηκαν στον ίδιο.

Κατά την αποχώρηση και παραλαβή οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΥΠ αλλά και ο γγ του υπουργείου πρέσβης Κωστής Αιλιανός πρόσφεραν στον κ. Πολύδωρα αναμνηστικά δώρα.

Υπουργείο Ανάπτυξης. Την ανάγκη προώθησης των διεθνών ενεργειακών συμφωνιών που συνιστούν εθνικές επιτυχίες, επισήμανε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου στον κ. Χρήστο Φώλια.

Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε ειδικότερα στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, τον ελληνοτουρκικό και τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου, που αναβαθμίζουν, όπως είπε, το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, αυξάνουν τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας.

Προχωρώντας σε ένα σύντομο απολογισμό, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ δούλεψε εντατικά, επιτεύχθηκαν πολλά, μπορεί να υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, όμως παρήχθη και σχεδιάστηκε έργο.

Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έκανε την καλύτερη επιλογή για το υπουργείο Ανάπτυξης και κατέληξε λέγοντας ότι παραδίδει στη νέα πολιτική ηγεσία δεκατρία νομοσχέδια έτοιμα για κατάθεση στη Βουλή, καθώς και τη μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για χρήση του φυσικού αερίου στην αυτοκίνηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Φώλιας χαρακτήρισε δάσκαλο τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης και ανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί χώρος υποδοχής προτάσεων από όλους τους εργαζόμενους και την επιχειρηματική κοινότητα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, τα προηγούμενα χρόνια εξυγιάνθηκε το Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και δημιουργήθηκε ο αναπτυξιακός νόμος που τάραξε τα νερά και οδήγησε σε τετραπλασιασμό των επενδύσεων. Οπως είπε χαρακτηριστικά, πριν τριάμισι χρόνια στις Βρυξέλλες επαιτούσαμε, ενώ τώρα απαιτούμε.

Στην τελετή παράδοσης ήταν παρόντες οι απερχόμενοι υφυπουργοί Γιάννης Παπαθανασίου και Τάσσος Νεράντζης και οι διάδοχοί τους Γιώργος Βλάχος και Σταύρος Καλαφάτης.

Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης η κα. Φάνη Πάλλη Πετραλιά φανερά συγκινημένη δήλωσε ότι παραδίδω ένα υπουργείο στην οικοδόμηση του οποίου συνέβαλα προσωπικά και τοί παραδίδω σε έναν εκλεκτό νέο συνάδελφο με γνώσεις και ικανότητα.

Η τέως υπουργός ευχαρίστησε τον Κώστα Καραμανλή για την εμπιστοσύνη που της έδειξε τόσο όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και τον Τουρισμό, και εκθείασε τον Άρη Σπηλιοτόπουλο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπηλιοτόπουλος ευχαρίστησε την κα. Πετραλιά για τα καλά της λόγια, τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η τιμή γι' αυτόν που τη διαδέχεται.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπει σε τροχιά ανοδική ήδη από το 2004, όταν υιοθετήθηκε η σύσταση και ίδρυση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Σκοπός μας τα χρόνια είναι που έρχονται να είναι ακόμα καλύτερα, με περισσότερους επισκέπτες, με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, με περισσότερα έσοδα απ’ τον τουρισμό και φυσικά με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε κάποια στιγμή, να ενσωματώσουμε στην ίδια τροχιά εκτός από τη θερινή και τη χειμερινή τουριστική ανάπτυξη τόνισε.

Ο νέος υπουργός ανάφερε ότι σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο του τουρισμού, χρειάζεται εγρήγορση, χαμηλοί τόνοι, συνεννόηση και συναίνεση.

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η απερχομένη υπουργός Εθνικής Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου υποδέχθηκε το νέο υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη και συνομίλησε μαζί του για περίπου 35 λεπτά.

Στη συνέχεια και οι δυο έφτασαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου η κα Γιαννάκου παρουσίασε το νέο υπουργό, τονίζοντας ότι τον υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά, όχι μόνο γιατί είναι νέος, αλλά και γιατί έχει παρακολουθήσει την πορεία του και τόνισε ότι είναι τιμή που του παραδίδει το υπουργείο Παιδείας.

Η απερχόμενη υπουργός υπογράμμισε δε ότι τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες της αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι για το έργο που επιτελέστηκε στα τριάμισι χρόνια της θητείας τους.

Στον κ. Στυλιανίδη ευχήθηκε καλή επιτυχία και δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολιτών.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ιδιαίτερη τιμή που του έκανε να του αναθέσει το ευαίσθητο υπουργείο Παιδείας, δήλωσε πως τιμά τη Μαριέτα Γιαννάκου για τη διαχρονική προσφορά της και θεωρεί απώλεια τη μη επανεκλογή της. Τόνισε επίσης ότι θα αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της παιδείας.

Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης
Βάλαμε το μαχαίρι βαθιά στις εστίες διαφθοράς που κηλίδωναν το κύρος της Δικαιοσύνης και νόθευαν τη λειτουργία της. Το παρεμπόριο δικαίου έχει χτυπηθεί στη ρίζα του ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαληγούρας.

Ο κ. Χατζηγάκης, αφού επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του εμπιστεύθηκε τη θέση ευθύνης του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είναι: ένα υπουργείο το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση μιας εκ των τριών λειτουργιών της πολιτείας, της δικαστικής και το οποίο μεταξύ άλλων μεριμνά για τη διασφάλιση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συντάγματος και πρόσθεσε: η προάσπιση των θεσμών είναι χρέος και πυξίδα για μας.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ακόμα: Η ικανοποίηση του αισθήματος του δικαίου μεταξύ των πολιτών, η προάσπιση βασικών ελευθεριών και παράλληλα η γρήγορη κίνηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας σε βασικούς τομείς του δικαίου να είστε σίγουροι πως θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες και αυτής της νέας περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και εμού προσωπικά ως υπουργού Δικαιοσύνης.

Υπουργείο Εξωτερικών. Παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρέδωσε το υφυπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητες οικονομικής διπλωματίας και αναπτυξιακής συνεργασίας στον Πέτρο Δούκα.
Η κα Μπακογιάννη εξήρε το έργο του απερχόμενου υφυπουργού, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ότι έκανε θεσμική στροφή στην οικονομική διπλωματία επιτυγχάνοντας να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας με την αύξηση των εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων και την στήριξη της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων. Αναφέρθηκε ακόμη στην αναπτυξιακή πολιτική η οποία έγινε μοχλός για την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, ιδιαίτερα τις περιόδους κρίσης και στις περιοχές που έχουν ανάγκη.

Η υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε στον κ Στυλιανίδη επιτυχία στα νέα «απαιτητικά» καθήκοντα του υπουργείου Παιδείας.
Υποδεχόμενη τον κ. Δούκα, η κα Μπακογιάννη, μίλησε για τη σημαντική διαδρομή του στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στις επιτυχίες του υπουργείου Οικονομίας από το οποίο προέρχεται, δίνοντας έμφαση στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας και τόνισε ότι θα θέσει την εμπειρία του στην υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο να γίνει η Ελλάδα κέντρο επενδύσεων αλλά και αποφάσεων.

Τελευταίος μίλησε ο κ. Στυλιανίδης ο οποίος είπε ότι το ΥΠΕΞ υπήρξε γι αυτόν μεγάλη πρόκληση και σχολείο και ότι ποτέ δεν φανταζόταν ξεκινώντας από την ακριτική Θράκη ότι θα εκπροσωπήσει όλη την Ελλάδα ανά τον κόσμο υπηρετώντας επί 3,5 χρόνια την οικονομική διπλωματία και την αναπτυξιακή συνεργασία.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις των κ.κ. Κοντού και Μπασιάκου ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Είχα την τύχη, τόνισε ο νέος υπουργός κ. Αλεξάνδρος Κοντός αναφερόμενος στον κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, να συγκατοικήσω με έναν άνθρωπο τίμιο, ειλικρινή, εργατικό, με έναν άνθρωπο που είχε μπέσα. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει το έργο των προκατόχων του και επισήμανε ότι δύναμή μας, για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, είναι ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας ο κ. Μπασιάκος, ανέφερε ότι η επιλογή του πρωθυπουργού για τη νέα ηγεσία, θα τον δικαιώσει, καθώς οι κ.κ. Κοντός και Κιλτίδης γνωρίζουν τον χώρο και θα εφαρμόσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα για το συμφέρον των αγροτών.

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος εξήρε τις υπηρεσίες που προσέφερε στον κλάδο της υγείας ο απερχόμενος υφυπουργός Θαν. Γιαννόπουλος.

Αναφερόμενος στον νέο υφυπουργό κ. Γ. Παπαγεωργίου, εκθείασε το χαρακτήρα και την ως σήμερα προσφορά του. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι το στόχος είναι η επανίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο απερχόμενος υφυπουργός κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά σήμερα που τη θέση του παίρνει ο κ. Παπαγεωργίου, και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή που του έκανε επί 3,5 χρόνια να τον διατηρήσει στη θέση του υφυπουργού Υγείας. Πρόσθεσε όμως, ότι έγινε έργο και ας μην το αναγνωρίζουν κάποιοι.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι με τον υπουργό Υγείας είχε άριστη συνεργασία στο παρελθόν, που θα συνεχιστεί και στο υπουργείο Υγείας.

Υπουργείο Επικρατείας. Στο υπουργείο Επικρατείας ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος παρέλαβε από τον υπηρεσιακό υπουργό Ροδόλφο Μορώνη. Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε: «Όπως λέει και το τραγούδι 'λες και ήταν χθες', περνά γρήγορα ο χρόνος. Και επειδή ο χρόνος περνά γρήγορα, αυτό που θα πω τώρα είναι περισσότερο εις εαυτόν, συνεργάτες και πολιτικά στελέχη των δύο γενικών γραμματειών και λιγότερο σε εσάς: Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, κατανοώντας ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα».

 

Πηγή: skai.gr