Σκληρό πόκερ για την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία

Οι τούρκοι αναλυτές συνεχίζουν να σχολιάζουν την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη θέτοντας ερωτήματα όπως: «Μήπως αν επιτεθούμε με χερσαία επιχείρηση στην Ελλάδα, θα βρούμε μπροστά μας τις ΗΠΑ;»

Συνεχίζεται το σκληρό πόκερ ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία για την παραχώρηση των νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών που διαθέτει η γειτονική χώρα.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στην Τουρκία κυκλοφορούν τα σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ να ζητούν από την Τουρκία την παραχώρηση κάποιων εκ των παλαιών τουρκικών F-16 στην Ουκρανία, για να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη συμφωνία. 

Όπως ανέφερε σε ανάλυσή του ο Τσετινέρ Τσετίν, συντονιστής για Πολιτικές Ασφαλείας:

«Η Αμερική μπορεί να προσπαθήσει να μας καθυστερήσει λίγο περισσότερο, αλλά νομίζω ότι και κάποια σημεία στις αμερικανικές συζητήσεις παρασκηνίων, ειδικά στο Πεντάγωνο, δεν γίνονται αποδεκτά αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορεί να συναντήσουμε μια τέτοια προσφορά: 

‘Η Τουρκία να δώσει τα παλιά της F16 στην Ουκρανία, εμείς [σσ. οι ΗΠΑ] να δώσουμε νέα F16 στην Τουρκία’. Η Τουρκία δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα, διότι η Πολωνία έδωσε τα παλιά ρωσικά αεροσκάφη της στην Ουκρανία, δηλαδή αν θυμάστε, όταν ξεκίνησε ο πρώτος πόλεμος, κανείς δεν ήθελε να δώσει αεροσκάφη στην Ουκρανία. Τώρα η Ουκρανία ψάχνει για F-16. Κι ορισμένα από τα F16 στην Τουρκία είναι παλιά. Αυτά είναι τα αεροσκάφη που βρίσκονται στην ατζέντα για εκσυγχρονισμό.

Αν υπάρξει ανταπόκριση, από τις ΗΠΑ, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις χώρες του ΝΑΤΟ, μπορεί να έρθει κάτι τέτοιο γιατί και το Πεντάγωνο προσπαθεί να το θερμάνει. Αυτό θα δυσκολέψει τη θέση μας στην ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Τουρκία δεν θα πέσει στην παγίδα, δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το παιχνίδι, αλλά είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το σημείο».

Τούρκοι αναλυτές: Η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και τα νησιά αποτελούν απειλή για την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, οι τούρκοι αναλυτές συνεχίζουν να σχολιάζουν την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη θέτοντας ερωτήματα όπως: «Μήπως αν επιτεθούμε με χερσαία επιχείρηση στην Ελλάδα, θα βρούμε μπροστά μας τις ΗΠΑ;».

Ο Aμπντουλάχ Αγάρ, στρατιωτικός αναλυτής και καθηγητής του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, ανέφερε σε ανάλυσή του σε τηλεοπτική εκπομπή:

«Είναι ξεκάθαρη η εικόνα που έχουμε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα με την στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, με τη βάση της Σούδας, με την στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο με την παρουσία της στα νησιά του Αιγαίου και την στρατιωτικοποίηση τους, προσπαθεί να κερδίσει θέση στο μέτωπο υπέρ των δικών της συμφερόντων και με πονηρό τρόπο εκμεταλλεύεται την ένταση που έχει η Τουρκία με την Δύση. Αυτό είναι επικίνδυνο. Το ερώτημα που θέλω είναι τι θα γίνει αν  σε αυτά τα σημεία όπως και στην Κύπρο αν εγκατασταθούν τα πυραυλικά  τακτικά συστήματα HΙMARS  και δεχθούμε επίθεση. Αν επιχειρήσουμε να τα πλήξουμε αυτά θα έχουμε πλήξει και τις ΗΠΑ; Και άλλο ένα ερώτημα είναι αν οι Έλληνες επιχειρήσουν να μας επιτεθούν από τα νησιά ή από το Αιγαίο, και εμείς όταν θα επιχειρήσουμε μια χερσαία επίθεση  απέναντι μας θα βρούμε τους Αμερικανούς;».

Τούρκος ναύαρχος: Οι ΗΠΑ την Αλεξανδρούπολη, από λιμάνι την έκαναν στρατιωτική βάση

Σε άλλη ανάλυση σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί υποστήριξε: «Η Αλεξανδρούπολη ήταν ένα λιμάνι και μετατράπηκε σε στρατιωτική βάση. Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν και το ΝΑΤΟ και μετέτρεψαν την Αλεξανδρούπολη σε στρατιωτική βάση.  Το λέμε αυτό καθώς όλα τα οπλικά συστήματα τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί ανήκουν στις ΗΠΑ. Επίσης ο πρέσβης των ΗΠΑ μαζί με άλλους πρέσβεις όπως της Βουλγαρίας της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Ρουμανίας και τους ξενάγησε στη βάση. Την Αλεξανδρούπολη. Τα τελευταία δυο χρόνια ο διοικητής της CIA επισκέφθηκε την συγκεκριμένη περιοχή. Ο διοικητής της  CIA Ουίλιαμ Μπέρνς πριν από δυο χρόνια είχε επισκεφθεί πάλι το συγκεκριμένο σημείο. Αυτό που αφορά την Τουρκία είναι πως ένα σημαντικό ποσοστό των όπλων και των οπλικών συστημάτων που έφτασαν στην περιοχή παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Όπως άρματα. μάχης, επιθετικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης».

Συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας

Εν τω μετηξύ, συνεδίασε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με τον Μανώλη Κωστίδη να μεταδίδει ότι για πρώτη φορά δεν έγινε καμία αναφορά σε Ελλάδα, Αιγαίο, Κύπρο και Αν. Μεσόγειο!

O Eρντογάν αντικατέστησε «και πάλι» τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Τελος, η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν από τις ΗΠΑ επέστρεψε στην Τουρκία και ανέλαβε την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. Η Ερκάν, η οποία υπήρξε συνδιευθύνουσα σύμβουλος της First Republic Bank και διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs, αναλαμβάνει αμέσως μετά την επανεκλογή του αρχηγού του κράτους την 28η Μαΐου και μερικές ημέρες αφού ο κ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πως θα υιοθετήσει λιγότερο ανορθόδοξη νομισματική και οικονομική πολιτική.

Πηγή: skai.gr