G7: «Ναι» Μπάιντεν στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά F-16

Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της G7 στη σύνοδο κορυφής τους στην Ιαπωνία ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, μετέδωσαν σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενα πηγές.

Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής καθώς προσβλέπει στο να συνεχίσει τη μεγαλύτερη προέλασή της εδώ και μήνες κατά των ρωσικών στρατευμάτων πριν από την προγραμματισμένη αντεπίθεση. Λέει ότι τα F-16 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής που διαθέτει σήμερα.

Ο Μπάιντεν είπε στους ηγέτες της G7 ότι οι αποφάσεις σχετικά με το πότε, πόσα και ποιος θα παράσχει τα αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, ενώ η εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε το AP, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στην Ευρώπη, ανέφερε το AP.

Οι δυτικές κυβερνήσεις διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους καθώς δεν ήθελαν να αφήσουν τις χώρες τους ανυπεράσπιστες δίνοντας τόσο πολύ εξοπλισμό. Επίσης, απέφυγαν να στείλουν εξοπλισμό που θα μπορούσε να καταφέρει πλήγματα σε βάθος στο ρωσικό έδαφος και να δώσει στη Μόσχα μια αφορμή να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ