Κλείσιμο

Qatargate: Αναμονή για την Καϊλή, στη φυλακή ο σύζυγός της, μόλις στην αρχή η έρευνα για τους δρόμους του μαύρου χρήματος

Από διαφορετικούς δικηγόρους εκπροσωπήθηκαν Καϊλή και Τζιόρτζι- Την εμπλοκή κι άλλων χωρών στο σκάνδαλο πλην του Κατάρ εξετάζουν οι αρχές- Στο κάδρο των ερευνών και το Μαρόκο

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει για ακόμη μία εβδομάδα προφυλακισμένη στις βελγικές φυλακές του Χάρεν αφού δεν παρέστη στην κεκλεισμένων θυρών ακροαματική διαδικασία ενώπιον των βελγικών αρχών. Αιτία; Η απεργία συνδικάτου αστυνομικών υπαλλήλων των γυναικείων φυλακών εξαιτίας της οποίας δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της από τις φυλακές στο προδικαστικό συμβούλιο. Έτσι, καθώς η ίδια δεν ήταν παρούσα, η υπόθεσή της δεν συζητήθηκε και η κ. Καϊλή έλαβε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, οι τρεις συγκατηγορούμενοι της, συμπεριλαμβανομένου και του Ιταλού συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έδωσαν το παρών.

H βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει για έναν μήνα την προφυλάκιση του FG, Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως ανέφερε ο συνήγορός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με την ορθή επανάληψη της ανακοίνωσης της βελγικής εισαγγελίας υπό κράτηση παραμένει και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής του S&D, PP, δηλαδή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι ενώ, ο NFT, Νικόλο Φίγκα Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», στάθηκε περισσότερο “τυχερός” και αποφυλακίζεται αλλά με την υποχρέωση να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.  Εάν κάποιος από τους τρεις ασκήσει  έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών, τότε θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Οι αρχές αποφάσισαν να μην δοθούν προς το παρόν περαιτέρω πληροφορίες, προς το συμφέρον της έρευνας. Επίσης, έγινε γνωστό ότι τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή, μέσω δελτίων Τύπου.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 6.36 μ.μ η εισαγγελία του Βελγίου εξέδωσε ανακοίνωση που άφησε άφωνους τους δημοσιογράφους, καθώς ανέφερε τα αρχικά L.V και σημείωνε ότι παραμένει υπό κράτηση. Ο L.V είναι ο Λούκα Βιζεντίνι  Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, ο οποίος αρχικώς συνελήφθη αλλά, τελικά, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα δημοσιογράφος του POLITICO τον κάλεσε στο τηλέφωνο και εκείνος του απάντησε – όχι από κάποιο κελί φυλακής.

Εντύπωση προκαλεί στα ξένα και κυρίως στα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης το γεγονός ότι Καϊλή και Τζιόρτζι εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους. Η κ. Καϊλή εκπροσωπείται από τους κ.κ. Αντρέ Ριζόπουλο και τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο ενώ, ο κ. Φραντσέσκο Τζιόρτζι εκπροσωπείται από Πιερ Μονβίλ. Ωστόσο, για τη βελγική δικαιοσύνη δεν είναι ασυνήθιστο δύο ύποπτοι για την ίδια υπόθεση να έχουν διαφορετικούς συνηγόρους.

Οι βελγικές αρχές τηρούν σιγή ιχθύος με τα δημοσιεύματα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Σε αυτά αναφέρεται ότι τώρα οι εισαγγελία προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι μελετώντας τη διαδρομή των χρημάτων τα οποία έχουν κατασχεθεί. Μιλάμε για τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά τα οποία κατασχέθηκαν στο σπίτι της κ. Καϊλή και του κ. Τζιόρτζι (150.000 ευρώ), στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι (600.000 ευρώ) και σε βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες στην κατοχή του πατέρα της πρώην πλέον αντιπροέδρου του ΕΚ, Αλέξανδρου (750.000 ευρώ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο).

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα L’ Echo, οι Αρχές κατέσχεσαν ακυκλοφόρητα μετρητά, δεμένα με χαρτοταινία. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, αυτά προέρχονταν από άλλη χώρα δεδομένου ότι το Βέλγιο έχει πάψει να τυπώνει χαρτονομίσματα.

Γιατί όμως εστιάζουν οι βελγικές αρχές στη διαδρομή του χρήματος;

Εάν αποκαλυφθεί η προέλευση των μετρητών αυτών, θα αποκαλυφθεί η τράπεζα από την οποία είχε γίνει η ανάληψη και άρα και ο τραπεζικός λογαριασμός και η ταυτότητα του ατόμου που χρεώθηκε την ανάληψη.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η  έρευνα είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 2021 αλλά από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου με βάση πληροφορίες για παρέμβαση ξένης δύναμης στη χώρα. Οι κρατικές υπηρεσίες του Βελγίου άρχισαν να παρακολουθούν τηλέφωνα υπόπτων επί σειρά μηνών και όταν συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία τότε, η υπόθεση έφτασε στον αρμόδιο εισαγγελέα. 

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν η Le Soir και η Knack, η κρατική ασφάλεια του Βελγίου φέρεται να συνεργάστηκε με άλλες πέντε μυστικές υπηρεσίες από ευρωπαϊκές χώρες. Τότε, εντοπίστηκαν 700.000 ευρώ στην κατοχή του Παντσέρι ο οποίος φέρεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης και ο ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού “Qatargate”. Έχοντας πλέον αρκετά διαθέσιμα στοιχεία, η υπόθεση φτάνει στον αρμόδιο εισαγγελέα και οι βελγικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές παίρνουν τη σκυτάλη των ερευνών. Ήταν πλέον Ιούλιος 2022. 

To Qatargate συνταράσσει τις Βρυξέλλες. Το κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα παραμένει βαρύ και όλοι φοβούνται ότι βρισκόμαστε μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας μιλώντας σε βελγικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφερε ότι πάνω από μία χώρα εμπλέκεται στην υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ήδη στο κάδρο έχει μπει και το Μαρόκο ενώ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάζουν στο μικροσκόπιο κάθε τροπολογία και κάθε απόφαση που διαμόρφωναν τις σχέσεις της Ε.Ε. με το Κατάρ. 
 

Πηγή: skai.gr