Χριστουγεννιάτικος προεκλογικός πυρετός με φόντο τον προϋπολογισμό και την Καϊλή

Φουντώνει μέρα με τη μέρα η αντιπαράθεση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για την προσύνοδο των ευρωσοσιαλιστών, δεν θα παραστεί η Ανδρουλάκης

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η υπόθεση της Εύας Καϊλή και των παρακολουθήσεων σε συνδυασμό με τη συζήτηση του προϋπολογισμού την ακρίβεια και τις κόντρες στο τρίγωνο Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στο κόκκινο. Τα «φώτα» κανονικά σήμερα για το δεύτερο και τον τρίτο της κοινοβουλευτικής ιεραρχίας θα ήταν στραμμένα στις Βρυξέλλες για την προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Ανδρουλάκη βρίσκονταν στην βελγική πρωτεύουσα ήταν «δυο ξένοι στην ίδια πόλη». Με την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μην παραστεί στην καθιερωμένη συνάντηση του PES οι δυο αρχηγοί δηλώνουν «μακριά και όχι αγαπημένοι». Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είδαν ποτέ με θετικό μάτι την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητή στο σοσιαλδημοκρατικό ευρωπαϊκό κόμμα που χρονολογείται από το 2016, όταν ήταν ακόμα πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χθες το απόγευμα και δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη θα συζητηθεί πολύ εξαιτίας της υπόθεσης της Εύας Καϊλή. Για όσους υποστήριξαν αυτομάτως πως ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμεί σε μια προεκλογική περίοδο να βρεθεί στο ίδιο κάδρο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που τον καλεί συνεχώς να συμπράξουν μετεκλογικά, από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως ο κ.Ανδρουλάκης μίλησε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε τις απαραίτητες κλειστές συσκέψεις με τους ευρωσοσιαλιστές που επιθυμούσε και ταυτόχρονα κατέθεσε τις προτάσεις του για την ενίσχυση της διαφάνειας. Επισημαίνουν επίσης πως πέρα από τη στήριξη που έλαβε και στο αίτημά του να επιστρέψει η ευρωβουλευτής την έδρα της στο κόμμα είχε προγραμματίσει να βρίσκεται νωρίς στην Αθήνα για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ της Παρασκευής. Οι συζητήσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες θα δείξουν αν όλα αυτά είναι αρκετά για να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις από την κενή καρέκλα του στο PES.
Κόντρα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν, πάντως πως η κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία φουντώνει μέρα με τη μέρα. Από την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως η γαλάζια παράταξη θα πρέπει να βρεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση οι πολιτικοί αυτοματισμοί λειτούργησαν. Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την Πειραιώς πως η Χαριλάου Τρικούπη θα προσδεθεί στο άρμα της Κουμουνδούρου για να σχηματιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση δεν τα ενστερνίζονται στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη πως καλεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη σε συστράτευση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Έμφαση και χρώμα σε αυτή την κόντρα έδωσε και ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες που μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο είπε για τον κ.Ανδρουλάκη πως το είπε καθαρά ότι θέλει να γίνει «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ».  «Η ΝΔ στον διχαστικό της λόγο ταυτίζει την έλλειψη αυτοδυναμίας με την αστάθεια και ζητά από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να έχει κεντρική επιδίωξη την παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία», ήταν η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια κόντρα που θα έχει ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί με φόντος τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και τι θα ειπωθεί το Σάββατο το απόγευμα στον προϋπολογισμό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Εσωκομματικοί τριγμοί

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ησυχάζουν με τα εσωκομματικά τους. Η τροπολογία για τα 600 ευρώ στους ένστολους προκάλεσε «φουρτούνες» στην Κουμουνδούρου. Εννέα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», ανάμεσά τους οι Ν.Φίλης,  Ευκλ.Τσακαλώτος,  Π.Σκουρλέτης και  Αν. Ξανθός, με επιστολή τους ζήτησαν από τον Αλέξη Τσίπρα την έκτακτη σύγκληση του οργάνου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Όπως ανέφεραν η απόφαση για την υπερψήφιση της τροπολογίας δεν συζητήθηκε σε κάποιο όργανο ούτε καν συγκλήθηκε το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Τα στελέχη διαφωνούν με το «ναι» του κόμματος σημειώνοντας πως θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στην κατάθεση  δικής του τροπολογίας που να περιλαμβάνει και άλλους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων.

Χθες νωρίς το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το προεδρείο της Κ.Ο. Δρώντας «πυροσβεστικά» φέρεται να αναγνώρισε πως η συνεννόηση ήταν ελλιπής και αποφασίστηκε η κατάθεση  νέας τροπολογίας από την αξιωματική αντιπολίτευση που θα ζητεί να καταβληθεί το επίδομα σε υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και σε υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων. Την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Πηγή: skai.gr