Κλείσιμο

Qatargate: Τα ίχνη του χρήματος ακολουθούν οι αρχές - Στο μικροσκόπιο η πολυτελής ζωή της Καϊλή

Τον τόπο, την ημερομηνία εκτύπωσης των χρημάτων καθώς επίσης και το πότε, πού και από ποιόν έγινε η ανάληψη εξετάζουν οι βελγικές αρχές -  Στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών μπαίνουν οι σχέσεις και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων με το Κατάρ

Στη διαδρομή του χρήματος και συγκεκριμένα του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που κατέσχεσαν οι βελγικές αρχές επικεντρώνονται πλέον οι έρευνες προκειμένου να εντοπίσουν τους ενόχους του σκανδάλου Qarargate που έχει κλονίσει τα υπαρξιακά θεμέλια των ευρωπαϊκών θεσμών και πολλοί φοβούνται ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Την ίδια ώρα, ο ανακριτής του Βελγίου αποφάσισε σήμερα την παράταση της κράτησης του συζύγου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και του πρώην ευρωβουλευτή, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι. Παράλληλα, για τον Νικολό Ταλαμανγκα αποφάσισε να παραμείνει υπό κράτηση αλλά με τους όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού. Αντίθετα, στις 22 Δεκεμβρίου θα εκδοθεί η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, η οποία δεν παρέστη σήμερα στην ακροαματική διαδικασία. 

Και οι τέσσερις συλληφθέντες, είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικος χρήματος και διαφθορά. Ωστόσο, μπορούν να ασκήσουν έφεση  μέσα στο επόμενο 24ωρο μετά την απόφαση του ανακριτή και να παρουσιαστούν μπροστά στο εφετείο (για τα ελληνικά δεδομένα) μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Ακολουθώντας τα ίχνη του χρήματος

Οι βελγικές αρχές εστιάζουν πλέον τις έρευνές τους στη διαδρομή του χρήματος προκειμένου να εντοπίσουν τον τόπο και την ημερομηνία εκτύπωσης των χρημάτων καθώς επίσης και το πότε, πού και από ποιόν έγινε η ανάληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χαρτονομίσματα φέρουν πάνω το γράμμα "Ζ" που σημαίνει ότι εκτυπώθηκαν στο Βέλγιο ενώ βάση του σειριακού αριθμού που διαθέτουν φαίνεται πως τυπώθηκαν πρόσφατα. Παράλληλα, τα δακτυλικά αποτυπώματα πάνω στα χαρτονομίσματα πιθανότητα να δώσου απαντήσεις στις αρχές ενώ μια ειδική φόρμα που συμπληρώνεται σε περίπτωση ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών εικάζεται ότι θα οδηγήσει τις αρχές στο πρόσωπο που προχώρησε στην ανάληψη των χρημάτων. 

Σύμφωνα πάντως με τις βελγικές αρχές, 150 ευρώ εντοπίστηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, 600.000 ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ακόμη 600.000 ευρώ εντοπίστηκαν στην βαλίτσα του πατέρα της κυρίας Καϊλή και 20.000 στο σπίτι του Φραντσέσκο Τζιόρτζι έξω από το Μιλάνο.

Στο επίκεντρο και η Qatar Airways

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών μπαίνουν οι σχέσεις και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων με το Κατάρ όπως η συμφωνία που έγινε πρόσφατα μεταξύ τους «Ανοιχτοί Ουρανοί» και δίνει στην Qatar Airways απεριόριστη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά 450 εκατ. πολιτών με ισχνά ανταλλάγματα για την Ευρώπη. 

Από το 2021 η έρευνα για το Qatargate

Οι βελγικές εφημερίδες Le Soir και Knack, αναφέρουν ότι η ερευνά για το σκάνδαλο ξεκίνησε το 2021 από τις βέλγικες μυστικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της έρευνας πραγματοποίησαν μυστική έφοδο στο γραφείο του σπιτιού του πρώην ευρωβουλευτή Παντσιέρι εντοπίζοντας ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό το οποίο ωστόσο δεν κατάσχεσαν τότε. Στη συνέχεια, ενημέρωσαν άλλες πέντε μυστικές υπηρεσίες κρατών - μελών της ΕΕ και μόλις τον περασμένο Ιούλιο κι ενώ είχαν συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ενημέρωσαν το γραφείο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Στη συνέχεια τις έρευνες ανέλαβε κυρίως η βελγική αστυνομία σε συνεργασία με την εισαγγελία μέχρι και πριν από λίγες ημέρες που προχώρησαν στις εφόδους.

«Φύλλο και φτερό» η ζωή της Εύας Καϊλή

Σύμφωνα με το βρετανικό τύπο στο στόχαστρο έχει μπει και η πολυτελής ζωή της κυρίας Καϊλή όπως ακίνητα, εταιρείες και οι υπερπολυτελείς διακοπές της καθώς επίσης και η αγορά ενός σπιτιού στο Παλιό Ψυχικό το 2019 έναντι 260.000 ευρω.

Σε ρεπορτάζ της, η βρετανική ταμπλόιντ αναφέρεται – εκτός των άλλων - και στις διακοπές που έκανε το 2017 η Καϊλή (πριν γίνει ευρωβουλευτής) στο ιδιωτικό υπερπολυτελές νησί  του Βρετανού μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική, ως καλεσμένη του. 

Πηγή: skai.gr