Κλείσιμο

Qatargate: Παρατείνεται για έναν μήνα η κράτηση του συζύγου της Εύας Καϊλή

Όσον αφορά τους άλλους δύο, με την ίδια απόφαση παρατείνεται για έναν μήνα η κράτηση του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ενώ για τον λομπίστα, αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και βραχιολάκι

Την παράταση της κράτησης του συζύγου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι διέταξε ο ανακριτής, μετά την απολογία του για το σκάνδαλο Qatargate.

Όσον αφορά τους άλλους δύο, για τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι δόθηκε εντολή να παραταθεί επίσης για έναν μήνα η κράτησή του και για τον λομπίστα να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και βραχιολάκι. 

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των Βέλγων αναφέρει: 

Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τρία άτομα εμφανίστηκαν σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προεδρικών τμημάτων του Πρωτοδικείου Βρυξελλών.

Με διαταγή του σήμερα το απόγευμα, το προεδρικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση των: Φ.Γ. και L.V.

Ο Ν.Φ-Τ παραμένει επίσης υπό κράτηση αλλά με τους όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού.

Η κατηγορούμενη Ε.Κ δεν έδωσε το παρών στη σημερινή συνεδρίαση, αφού ζήτησε αναβολή. Αυτή θα εμφανιστεί στις 22 Δεκεμβρίου.

Εάν ασκήσουν έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του Κατηγορητικού Τμήματος στο Εφετείο των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.
 

Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την Εύα Καϊλή

Νωρίτερα, αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, η οποία δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή εκπροσωπήθηκε από διαφορετικό δικηγόρο στο δικαστήριο, από τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Σε εξέλιξη ευρεία έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο

Οι βελγικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές ανεβάζουν στο φουλ τις μηχανές των ερευνών για την υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων και νέες αποκαλύψεις βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Ήδη η κ. Καϊλή αποτελεί παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ, την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και χθες, Τρίτη και 13, καθαιρέθηκε και από αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές. 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικρατεί αναβρασμός με τους ευρωβουλευτές σε κατάσταση ακόμη και σοκ να προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο Σώμα τασσόμενοι υπέρ της διεξαγωγής πλήρους εσωτερικής έρευνας, σε συνεργασία με τις βελγικές αρχές και πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. 

Συνολικά, έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ από τις οικίες Καϊλή και Παντσέρι στη βελγική πρωτεύουσα με 600.000 να έχουν κατασχεθεί μόνο στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή. 150.000 ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι Καϊλή - Τζιόρτζι και άλλες 750.000 ευρώ σε μία βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου των Βρυξελλών στην κατοχή του πατέρα της πρώην πλέον αντιπροέδρου του ΕΚ, Αλέξανδρου. Η βελγική εισαγγελία δημοσιοποίησε αποδεικτικό υλικό  από τις έρευνες με δεσμίδες με χαρτονίσματα των 200, των 100, των 50, των 20 ακόμη και των… 10 ευρώ.  Όταν ο δικηγόρος της κ. Καϊλή ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι “δεν γνωρίζω εάν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα χρήματα έχουν βρεθεί”. 

Και οι τέσσερις συλληφθέντες, Εύα Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και ο αποκαλούμενος Φ. είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικος χρήματος και διαφθορά. 

Νέος γύρος ερευνών έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες με τις βελγικές αρχές να έχουν κατασχέσει σκληρούς δίσκους και ηλεκτρονικά στοιχεία από τα γραφεία δέκα εργαζόμενων του ευρωκοινοβουλίου στη βελγική πρωτεύουσα ενώ, χθες το μεσημέρι νέες έφοδοι έγιναν και σε γραφεία ευρωβουλευτών και βοηθών τους στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο όπου και, σύμφωνα με πληροφορίες, σφραγίστηκαν τουλάχιστον δύο γραφεία κοινοβουλευτικών βοηθών.

H Eύα Καϊλή έχει μεταφερθεί πλέον σε δεύτερο σωφρονιστικό κατάστημα, στην περιοχή Χάρεν με τις συνθήκες κράτησής της να φέρεται να είναι καλύτερες με τον κ. Δημητρακόπουλο, δικηγόρο της κ. Καϊλή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ να αναφέρει ότι όσο παρέμενε στις φυλακές του Σαν Ζιλ δεν της δόθηκε η δυνατότητα του τηλεφωνήματος. Την ίδια στιγμή, και όσο ο δικηγόρος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλάει για την ανησυχία της κ. Καϊλή για την μόλις δύο ετών κόρη της η οποία φιλοξενείται σε “φιλικό σπίτι” λεπτομέρειες της κατάθεσης του συντρόφου και πατέρα της μικρής βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την ιταλική Corriere Della Sera στην πολύωρή κατάθεσή του ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ήταν ένας ποταμός αποκαλύψεων και φέρεται να επιβεβαίωσε στις βελγικές αρχές τα στοιχεία που είχαν συλλέξει κατά την έρευνά τους. Η ιταλική Rai 2 τον χαρακτηρίζει “βαθύ λαρύγγι”, ως εκείνον δηλαδή ο οποίος συνεργάζεται τις αρχές και τους επιτρέπει ακόμη και να ανοίξουν περαιτέρω την έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιταλικό Τύπο ο Τζιόρτζι φέρεται να είναι εκείνος ο οποίος ενημέρωσε τον πατέρα της κ. Καϊλή για τις εφόδους. 

Η σκιά του “Qatargate” πέφτει βαριά στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο τονίζοντας ότι σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του για το Κατάρ “κάθε λέξη είναι 100% συμβατή με τις πολιτικές της Κομισιόν”. Ειδικότερα, σε ερώτηση για το εάν έλαβε δώρα από τη Ντόχα ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι “ναι, μου έδωσαν μία μπάλα ποδοσφαίρου και ένα κουτί σοκολάτες”. 

Οι έρευνες των βελγικών ομοσπονδιακών αρχών συνεχίζονται και σήμερα το βλέμμα όλων θα στραφεί στην τύχη των τεσσάρων. Η Εύα Καϊλή, ο σύντροφος της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο αποκαλούμενος Φ θα μάθουν εάν θα συνεχίσουν να παραμένουν στη φυλακή ή όχι… 

Πηγή: skai.gr