Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης για επίδειξη αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια, εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την κυβέρνηση να εισπράττει 4 κατηγορηματικά «ΟΧΙ» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ένα κατά πάσα πιθανότητα «ΝΑΙ» από την Ελληνική Λύση.

Σφοδρή επίθεση με βαρύτατες κατηγορίες, εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Κατήγγειλε «θεσμική εκτροπή» και προσπάθεια δημιουργίας «καθεστώτος Κορκονέα» στα Πανεπιστήμια, ενώ δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε κινητοποίηση και προσπάθεια μη εφαρμογής του,  προαναγγέλλοντας κατάργηση του νομοσχεδίου όταν τη διακυβέρνηση της χώρας αναλάβει μια κυβέρνηση «προοδευτικής αλλαγής και πλειοψηφίας».

«Δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα στα πανεπιστήμια. Αστυνομία με ανεκπαίδευτους  φρουρούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά φυτώρια για Κορκονέες», σημείωσε ο κ. Φίλης, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του πρόσθεσε: «Η μείωση εισακτέων και η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι καθεστώς Όργουελ στα Πανεπιστήμια. Κοινό παρανομαστή έχουν το χτύπημα της Δημοκρατίας. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι με τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων 24.000 παιδιά, τα οποία όπως κατηγόρησε την κυβέρνηση επιδιώκει να στρέψει σκοπίμως  προς τα ιδιωτικά κολλέγια, ενώ εκτίμησε ότι θα κλείσουν και ολόκληρες σχολές ή τμήματα ιδίως στην περιφέρεια.  

Ο ίδιος πάντως προκάλεσε αίσθηση αμφισβητώντας ότι το πρόβλημα βίας και ανομίας σε μεγάλα πανεπιστήμια είναι μεγάλο και χαρακτηρίζοντάς το «περιθωριακό», υποστηρίζοντας ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας εντός των Πανεπιστημίων αποτελούν το 0,1% της γενικής εγκληματικότητας.

Κατά των προωθούμενων ρυθμίσεων για τη φύλαξη των πανεπιστημίων τάχθηκε και η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, επικρίνοντας σφόδρα την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας ως «ανόητο, αναποτελεσματικό και αντιμεταρρυθμιστό καθεστώς αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού» απέναντι σε ένα υπαρκτό πρόβλημα και προκρίνοντας την πρόταση νόμου του κόμματός της για ίδρυση εσωτερικής αυτοτελούς υπηρεσίας Φύλαξης υπαγόμενης απευθείας στον Πρύτανη και καλώντας τους Πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Δεν επιτυγχάνεται το τέλος στην ανομία με επίδειξη ισχύος και αυταρχισμό, αλλά μόνο με σύμπνοια», σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε: «Με όλη την ιδεοληψία σας συσκοτίζετε τα προβλήματα και υποτιμάτε τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων με το τζογαδόρικο ρίσκο της πυροδότησης κοινωνικών εκρήξεων. Δεν καταλαβαίνετε ότι δίνετε το φιλί της ζωής στον κοινωνικά τελειωμένο ΣΥΡΙΖΑ;».  Κατήγγειλε, δε, ως αντισυνταγματική τη μεταφορά της αρμοδιότητας φύλαξης από τις πρυτανικές αρχές στην αστυνομία, καθώς όπως είπε πλήττει το συνταγματικό κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Στην άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ως «προκλητικού», επέμεινε το ΚΚΕ δια του Γιάννη Δελή, ο οποίος κατήγγειλε κλιμακούμενο κυβερνητικό αυταρχισμό και αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Η ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων στα πανεπιστήμια. Είναι φληναφήματα αυτά για προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η πανεπιστημιακή αστυνομία προορίζεται πρώτα απ' όλα για την περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και την κατασταλτική  αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής και κάθε διεκδίκησης των φοιτητών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θετικά επί των διατάξεων του νομοσχεδίου μίλησε η εκπρόσωπος της Ελληνικής  Λύσης,  Σοφία Ασημακοπούλου, παρότι το κόμμα επιφυλάχθηκε για την οριστική του στάση στην Ολομέλεια. Η ίδια κατέθεσε την πρόταση της Ελληνικής Λύσης για  τη δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημίων με ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις, το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει άνευ ειδικής αδείας όταν διαπιστώνει την τέλεση εγκληματικών πράξεων.

Έλλειψη ενσυναίσθησης και εντυπωσιακή επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας, καταλόγισε στην κυβέρνηση η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα. «Όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο αλλά θα είναι και δύσκολο να τη μιμηθεί κανείς στο μέλλον», ανέφερε η ίδια, διαφωνώντας με τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής και χαρακτηρίζοντας «εξοργιστικές» τις ρυθμίσεις  για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Τα πανεπιστήμια αστυνομεύονται μετά την κατάργηση ασύλου. Αλλά το πολιτικό σας DNA θέλει ασκήσεις αυταρχισμού», είπε.

Πηγή: skai.gr