Κλείσιμο

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τις μεταναστευτικές ροές

Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για τη συνέχιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αν και η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται σημαντικά τις τελευταίες ώρες, βελτίωση που αποδίδεται όμως κυρίως στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο. H κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα ευρωπαϊκά όργανα και το ΝΑΤΟ για το θέμα.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό, οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 48.795. Στα νησιά παραμένουν 3.924 άτομα, και δεν υπήρξε καμία νέα άφιξη το τελευταίο 24ωρο.

Στην Αττική φιλοξενούνται 13.364 πρόσφυγες με την πλειοψηφία να βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά (4.770). Οι πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα είναι 2.984 και στη βόρεια Ελλάδα 28.523.

Μετά την
ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά. Στο λιμάνι φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 5.000 άνθρωποι υπό δύσκολες συνθήκες.

«Δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά θέμα μη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», απάντησε εξάλλου ο υπουργός Ναυτιλίας ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση ανησυχεί ότι μπορεί κάποια μέρη να υπαναχωρήσουν από τα συμφωνηθέντα και να ζητήσουν να μην εφαρμοστεί η συμφωνία.

Ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε ότι η συνεδρίαση στο Μαξίμου δεν ήταν έκτακτη και για το περιεχόμενό της θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Οι ανακοινώσεις για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο θα γίνουν στις 5.30 το απόγευμα με συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου Τύπου του Συντονιστικού για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών Γιώργου Κυρίτση. 

Μιλώντας την Τετάρτη στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τελευταία συμφωνία της 18ης Μαρτίου με την Άγκυρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η αντιμετώπιση του προσφυγικού ως κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος, η λύση του οποίου βασίζεται στη συνεργασία με την Τουρκία, και όχι στη ντε φάκτο νομιμοποίηση μονομερών πρακτικών είναι μια θετική εξέλιξη».

Να σημειωθεί ότι στη σίτιση των προσφύγων στο λιμάνι συμμετέχει τελικά από την Τετάρτη και ο στρατός, με 5.000 μερίδες φαγητού καθημερινά, ενώ από τη Δευτέρα θα συμμετέχει και η εκκλησία.

Παράλληλα
, ο Ερυθρός Σταυρός τη μία μέρα θα διανέμει τρόφιμα και την επομένη προϊόντα ατομικής υγιεινής.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εθελοντές δικηγόροι πιθανόν από το Σάββατο, με τη βοήθεια μεταφραστών θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες προς τους πρόσφυγες για το πώς μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και τι έγγραφα απαιτούνται. Επίσης θα δίνονται πληροφορίες για τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Πηγή: skai.gr