Προσωπική δέσμευση Καραμανλή για το ΛΑΦΚΑ

Την καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2006, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρεμβαίνοντας στο θέμα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Ακόμα ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε κάθε συνταξιούχο στο ακέραιο, ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.
«Η διαφάνεια στην κυβέρνηση είναι αναγκαία, γιατί πολλά μεσολάβησαν τις τελευταίες ημέρες που θα μπορούσαν να ρίξουν σκιές» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Υπήρξα πάντα ειλικρινής μαζί σας. Δε σας έκρυψα ότι η οικονομία βρίσκεται σε κρίση, μία κρίση που γνώριζαν ήδη στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια αφού ιδίως τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο οι Βρυξέλλες προειδοποιούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για τα ψευδή στοιχεία που έδιναν. Επιλέξατε μία κυβέρνηση που σας λέει και θα σας λέει την αλήθεια».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στο θέμα της διαφάνειας. «Γνωρίζουν οι έλληνες πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση γίνει τη μάχη της διαφάνειας. Τη σημαία της διαφάνειας δεν την υποστείλαμε σε δύσκολες περιόδους ως αντιπολίτευση και δε θα την κατεβάσουμε ούτε τώρα».
Ο κ. Καραμανλής επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η εισφορά του ΛΑΦΚΑ έπρεπε να είχε καταργηθεί από το Δεκέμβριο του 1997. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, όχι μόνο δεν την κατάργησε, αλλά δύο φορές ψήφισε ειδικό νόμο για να πληρώνουν οι συνταξιούχοι αυτήν την εισφορά έως το 2008. Η ΝΔ δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι θα καταργήσει την εισφγορά στο ΛΑΦΚΑ. Εμείς όταν δεσμευόμαστε για κάτι, το κάνουμε πράξηΙΈτυχε στη δική μου κυβέρνηση να παραλάβει αδικίες και εκκρεμότητες ετώνΙ».
Διευκρινίσεις
Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να κάνει διευκρινιστικές ανακοινώσεις για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ. Ηδη, πάντως, ο υφυπουργός Οικονομίας με συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ γνωστοποίησε ότι η χρονική περίοδος αναδρομικότητας για τον ιδιωτικό τομέα θα είναι τα 5 έτη και για το δημόσιο τα 3, ενώ τα χαμηλά ποσά θα εξοφληθούν σε μία ή δύο δόσεις.
Αντιδράσεις

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο Νίκος Αθανασάκης από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «κίνηση πανικού και μεθόδευση που δεν πέρασε», ενώ το ΚΚΕ σχολίασε ότι «η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε ένα παραπλανητικό ελιγμό υπό το βάρος της αντίδρασης των συνταξιούχων», ζητώντας παράλληλα την άμεση καταβολή των αναδρομικών.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΝ σχολίασε: «η κυβέρνηση κάτω από τη γενική κατακραυγή αναγκάστηκε σε άτακτη αναδίπλωση».
Πηγή: skai.gr