Παπαθανάσης: Το 97% των επενδυτικών σχεδίων απευθύνονται στην περιφέρεια

Με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις, Νίκο Παπαθανάση, να υποστηρίζει ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο δημιουργείται η Ελλάδα της εργασίας, του μέλλοντος και της προοπτικής και να δίνει έμφαση ότι το 97% των επενδυτικών σχεδίων απευθύνονται στην περιφέρεια, και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει όραμα και σχέδιο και οδηγεί σε ισοπέδωση τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης έκανε λόγο για «ένα πολύ σημαντικό, ευέλικτο, αποτελεσματικό νομοσχέδιο, φιλικό προς τους επενδυτές».

Ταυτόχρονα στάθηκε ιδιαίτερα ότι το 97% των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου απευθύνονται στην περιφέρεια. «Ο νέος περιφερειακός χάρτης, δίνει σημαντική αύξηση στο ποσοστό ενίσχυσης της περιφέρειας. Πρώτη φορά γίνεται η περιφέρεια ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» σημείωσε.

«Υπάρχει μια τεράστια αλλαγή του παραγωγικού πλούτου. Για αυτό είναι σημαντική η ανάγκη να προχωρήσει και να επισπευθεί ένα επενδυτικό σχέδιο για να μην ταλαιπωρείτε ο επενδυτής για δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την διαδικασία. Κάθε επένδυση σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Και εμείς, θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα έναν πιο φιλικό επενδυτικό προορισμό. Θα δουλέψουμε στη συχνότητα της ανάπτυξης ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μην ταλαιπωρούνται και κυρίως να μην τους αγκαλιάζει θανάσιμα η γραφειοκρατία», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μίλησε δε, για «εξαντλητική διαβούλευση που προηγήθηκε του νομοσχεδίου, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς με την κατάθεση προτάσεων από όλους τους εταίρους».

«Ξεκινήσαμε μια μακράν και εξαντλητική διαβούλευση για να είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε ένα νόμο ισχυρό, αναπτυξιακό, που θα πάει την Ελλάδα εκεί που την οραματίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην επιστροφή του brain drain. Πιστεύουμε ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα δώσει νέα χαρακτηριστικά στις επενδύσεις. Θα ενσωματώσει στην εθνική στρατηγική τα ιδιαίτερα καθεστώτα που δεν υπήρχαν, χωρίς να αποκλείουν κανένα. Ξεκινά η νέα μεγάλη πρόκληση για την πατρίδα, χωρίς τη γραφειοκρατία που σκοτώνει και χωρίς ταλαιπωρία των επενδυτών, ώστε κανένας να μην υπάρχει που να μην μπορεί να ολοκληρώνει το επενδυτικό του σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε ιδιαίτερα στα ειδικά καθεστώτα που δημιουργούνται για πρώτη φορά με το νέο νόμο, ενώ τόνισε ότι «μέσα από το νομοσχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δίκαιη ανάπτυξη με σημαντικά ποσοστά για τις μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να λαμβάνουν και το 100% της επιχορήγησης». Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης μίλησε για τέσσερεις καινοτομίες του νομοσχεδίου που είναι, όπως είπε:

- Τα θεματικά καθεστώτα που εξειδικεύουν την πολιτική που θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση.

- Το γεγονός ότι η αίτηση, η υπαγωγή και η πληρότητα του επενδυτικού σχεδίου γίνεται αυτόματα, μέσα από ένα σύγχρονο ευέλικτο αποτελεσματικό και υγιές σύστημα, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα δικαίου και εμπιστοσύνη του επενδυτή προς την πολιτεία χωρίς να χρειάζεται να περιμένει δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

- Για πρώτη φορά δίνονται κίνητρα, πέραν των επιδοτήσεων και των χρηματοδοτήσεων, όπως οι φοροαπαλλαγές.

- Δημιουργείται ένα σύγχρονο γρήγορο ευέλικτο πληροφοριακό σύστημα.

«Επιταχύνοντας τα θεματικά καθεστώτα δημιουργούμε τις συνθήκες μιας ισχυρής ανάπτυξης, με στρατηγικές επενδύσεις. Δημιουργούμε την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα της ανάπτυξης, της εργασίας του μέλλοντος και της προοπτικής», κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «αφήνει εκτός του αναπτυξιακού νόμου τις ατομικές επιχειρήσεις και χιλιάδες ξενοδοχεία» ενώ της καταλόγισε «μεροληψία υπέρ των λίγων και ισχυρών ομίλων με τον ταυτόχρονο αποκλεισμό των πολλών, μικρών επιχειρήσεων». Ο κ. Μαμουλάκης, υπεραμύνθηκε του αναπτυξιακού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η επιτυχία του αποδεικνύεται από το μέγεθος των υπαχθέντων φορέων που ήταν 42,08% πολύ μικρές επιχειρήσεις, 28,79% μικρές, 18,95% μεσαίες και 10,18% μεγάλες. «Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι στόχευσή μας ήταν η ανάπτυξη και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνιστούν ένα ζωτικής σημασίας κύτταρο για την ελληνική οικονομία» ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης. Παράλληλα, έκανε λόγο «για μεροληψία και ιδεοληψίες της κυβέρνησης» και για «νομοθετικό έργο τρόμου».

«Πρόκειται σαφώς για μία μελετημένη και οργανωμένη εξόντωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που είναι συνέχεια του δρομολογημένου κυβερνητικού σχεδίου, όπως αποτυπώθηκε στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη και στο Εθνικό Σχεδίο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του σχεδίου υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στον υπουργό. Επιφέρει τροποποιήσεις που δείχνουν ότι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων δεν αποτελεί στόχο της κυβέρνησης. Μία στις δύο επιχειρήσεις θα βρει κλειστή την πόρτα του Αναπτυξιακού Νόμου. Οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από την χρηματοδότηση», υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση νομοθετεί αρνούμενη να αντιληφθεί την πραγματικότητα από τις οικονομικές συνέπειες των μέτρων περιορισμού της πανδημίας και της ακρίβειας που σαρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος δεν βιώνουν το success story που αφηγείστε. Δεν είναι η πρώτη φορά που νομοθετείτε ως οι κίνδυνοι να έχουν εξαλειφθεί».

Αναφερόμενος στην καινοτομία της θεματικής στόχευσης των καθεστώτων ενίσχυσης, ο κ. Μαμουλάκης υποστήριξε ότι «υποκρύπτει τη μεθόδευση διοχέτευσης των ενισχύσεων πάλι, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις καλά πληροφορημένες εκ των έσω, που θα έχουν έτοιμους τους φακέλους με τα δικαιολογητικά και τα business plans προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις». «Για αυτές τις επιχειρήσεις εργάζεστε και προκρίνετε την άμεση μέθοδο αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων. Για αυτές τις επιχειρήσεις αυξάνετε τα όρια των μέγιστων ενισχύσεων που μπορούν να χορηγηθούν ανά επενδυτικό σχέδιο. Ο κίνδυνος να αφανιστούν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που ήδη βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, την έλλειψη πρόσβασης στη τραπεζική χρηματοδότηση και που θα αποκλειστούν και από τις ενισχύσεις του παρόντος νόμου, στα δικά σας μάτια φαντάζει ως ευκαιρία», τόνισε και κατέληξε: «Η κυβέρνησή σας μπορεί να ζει στη χώρα των θαυμάτων, οι Έλληνες πάντως όχι. Αυτό που αμφισβητείτε σήμερα, μέσα από την ιδεοληπτική σας άποψη αναφορικά με το πως θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα μας, είναι το δικαίωμα σε μία ανάπτυξη συμπεριληπτική, που δεν θα αφορά συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες και που θα οδηγήσει σε κοινωνική ευημερία. Αυτό το δικαίωμα, εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύουμε να το υπερασπιστούμε».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «αφήνει εκτός του νέου αναπτυξιακού νόμου αρκετές κατηγορίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων». «Υπάρχει μία ανεξήγητη εχθρότητα της κυβέρνησης εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς δεν προβλέπεται το κίνητρο της επιδότησης - επιχορήγησης προς τις Μεσαίες Επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζεται ως εθνικό και καθολικό αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ακόμα άθροισμα αποσπασματικών και ασύνδετων ρυθμίσεων οι οποίες ουδόλως συνιστούν συνεκτική και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική». Όπως είπε ο κ. Πάνας από το νομοσχέδιο απουσιάζουν:

- Ουσιαστικές συνέργειες ανάμεσα στους πόρους του Αναπτυξιακού Νόμου με αυτούς του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των υπολοίπων εθνικών σχεδίων, που μνημονεύονται σε αυτό, καθώς και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

- Μία σοβαρή ανάλυση της παραγωγικής θέσης της ελληνικής οικονομίας στην παγκόσμια παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.

- Η έννοια μιας στοχευμένης στρατηγικής «Εθνικής Προστιθέμενης Αξίας», που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό του Αναπτυξιακού Νόμου σε κάποια σημεία, όπως, για παράδειγμα, στην εξάλειψη των συχνών και πολύ μεγάλων καθυστερήσεων, που σημειώνονται μέχρι την απόφαση ένταξης των επενδυτικών σχεδίων σε καθεστώτα ενίσχυσης. Από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου φαίνεται ότι δεν θα διευρυνθεί όσο πρέπει η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δεν θα επιφέρει οικονομίες κλίμακος, ούτε θα επιτύχει τον αναγκαίο ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την πράσινη μετάβαση, ενώ αμφίβολη είναι και η ενίσχυση της απασχόλησης», κατέληξε ο κ. Πάνας.

«Το αστικό κράτος συνέχεια καλύπτει τις ανάγκες του κεφαλαίου. Και καλύτερη απόδειξη, είναι ο νέος νόμος με τα νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με φοροαπαλλαγές. τζάμπα εργασία», ανέφερε από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε ότι «τα κόμματα της αστικής διαχείρισης υποστηρίζουν ψευδώς ότι από τα πολλά κέρδη θα εξυπηρετηθεί η κοινωνία και ο λαός». Παράλληλα, χαρακτήρισε «βαρύγδουπες τις αναφορές περί νέας ανάπτυξης», υποστηρίζοντας ότι, «πίσω από αυτές τις βρίσκεται η προκλητική στήριξη του κεφαλαίου». «Με αδιαφανείς διαδικασίες και υπουργικές αποφάσεις καθορίζονται βασικά πράγματα, όπως η άνετη ευελιξία των επιχειρηματικών ομίλων και η δανειοδότηση τους για την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων. Είναι επιλογές με βάσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι με βάσει τις ανάγκες του λαού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων», τόνισε και πρόσθεσε: «Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι η στήριξη αφορά κυρίως τις στρατηγικές επενδύσεις και ένα πολύ μικρό μέρος των μεσαίων επιχειρήσεων αλλά ελάχιστα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις συγκεκριμένων σημαντικών κλάδων, που είναι και η πλειοψηφία της χώρας».

«Ποδοπατάτε τις βασικές ανάγκες του λαού και δεν τις αντιμετωπίζεται στοιχειωδώς. Προτεραιότητα σας είναι οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ένα εχθρικό νομοσχέδιο που έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Μισθωτοί συνταξιούχοι και λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν καμία στήριξη. Ωφελημένο είναι μόνο το κεφάλαιο που αυξάνει την κερδοφορία του εντείνοντας την χρεοκοπία του λαού. Γι αυτούς τους λόγους το καταψηφίζουμε», κατέληξε η κ. Μανωλάκου.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν εφαρμόζει τα αυτονόητα, που είναι ένα σχέδιο ανάπτυξης της χώρας επικεντρωμένο στη στήριξη των εγχώριων επενδύσεων». «Οι επενδύσεις δεν πρέπει να γίνονται σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων. Δεν μπορεί να προηγείται η κατανάλωση. Είναι ένα σχέδιο χωρίς όραμα, αντιαναπτυξιακό, βασισμένο στο αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο. Η κυβέρνηση ούτε όραμα έχει ούτε σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, όπως είναι η αυτονόητη μείωση του ΦΠΑ», ανέφερε. Τόνισε ακόμα ότι «αυτά που προτείνει η ΕΛ.Λυ είναι μετρήσιμα και δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό». «Συνεχίζετε να κάνετε λάθη επί λαθών, εφαρμόζοντας σοβιετικού τύπου πολιτικές. Το νομοσχέδιο σας, έχει έναν απίστευτα λαϊκό τίτλο ενώ αποτελεί μια κακοστημένη παραπλάνηση. Οι επιλέξιμες δαπάνες για επενδύσεις αφορούν εισαγόμενη τεχνολογία. Διαιωνίζετε το ίδιο αποτυχημένο μοντέλο με ωραίες λέξεις και λόγια για επενδύσεις χωρίς να περιγράφεται ο στόχος τους», σημείωσε ο κ. Βιλιάρδος. «Προστίθενται νέοι τομές αλλά το πλαίσιο παραμένει το ίδιο. Φαίνεται από παντού ότι είναι ένα μνημονιακό νομοσχέδιο, χωρίς στόχους, χωρίς να προσδιορίζεται το κόστος. Αναφέρεται σε πιστώσεις προϋπολογισμού, που εξαρτούνται από τον αριθμό των επενδύσεων. Δεν αφορά μόνο επενδύσεις αλλά και επιδόματα, τα οποία δεν προσφέρουν στην πραγματική ανάπτυξη αλλά στην κατανάλωση. Το πόσα χρήματα και από πού θα βρεθούν, ποιος θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις δεν υπάρχει πουθενά στο νομοσχέδιο», επεσήμανε ακόμα και κατέληξε: «Δημιουργείται η εντύπωση ότι δρομολογείται νέα γραφειοκρατία για απομύζηση του Ταμείου Ανάκαμψης, σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα από το παρελθόν. Το νομοσχέδιο, με μια πρώτη ματιά, μοιάζει με προεκλογικό πυροτέχνημα. Επιφυλασσόμαστε για την Ολομέλεια».

Αντίθετος με το νομοσχέδιο δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης καθώς όπως είπε, «δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο αναπτυξιακό ζήτημα της χώρας που είναι ότι κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν λόγο της ακρίβειας και της πανδημίας να ανταπεξέλθουν». «Ότι δεν καταφέρατε με τα μνημόνια τα καταφέρνετε τώρα με την ακρίβεια. Ο στόχος του νομοσχεδίου έπρεπε να είναι το πως θα προστατεύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία και συμβάλουν σημαντικά στα έσοδα του κράτους. Εσείς όμως προστατεύετε τις μεγάλες επιχειρήσεις που αντιστοιχούν κοντά στο 5%. Υπάρχει μια μανία στην κυβέρνηση να κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις και να απορροφηθούν από τις μεγάλες. Αυτήν την κατάσταση θέλετε να την επιταχύνεται. Θεωρείτε ότι τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να το κάνετε», ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμα ότι «το νομοσχέδιο ισοπεδώνει τις μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω της ακρίβειας και της Covid και δεν τους παρέχει καμία προστασία». «Έρχεται να στρώσει το χαλί προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα πάρουν τις μικρές στα χέρια τους. Αυτά που προτείνετε είναι σοκαριστικά. Όλη η κατεύθυνση σας είναι πως θα ωφεληθούν οι πολύ μεγάλοι. Δεν απαντά στην κρίση που βιώνουμε με την ακρίβεια, το κλείσιμο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δεν σας ενδιαφέρει η κοινωνική λαίλαπα, αρκεί να συγκεντρωθούν οι μικρές επιχειρήσεις στα χέρια των μεγάλων. Στερείτε το δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα», ανέφερε. «Το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει το νομοσχέδιο που ισοπεδώνει την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία της κοινωνίας για να χτίσει τους πύργους των ολιγαρχών», κατέληξε ο κ. Αρσένης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, έκανε λόγο για σημαντική μεταρρύθμιση που έχει στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, οι οποίες, όπως είπε, «δεν θα μένουν πλέον απλά σχέδια, αλλά θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα». «Το νομοσχέδιο βάζει τέλος στη γραφειοκρατία, εντάσσει στις χρηματοδοτήσεις νέες υπηρεσίες και επεκτείνει την έγκριση σχεδίων σε απομακρυσμένες περιοχές. Η νέα μεταρρύθμιση της κυβέρνησης απαντά με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και με συγκεκριμένους τομείς, στα προβλήματα της κοινωνίας. Είναι ένα νομοθετικό εργαλείο ανάπτυξης της χώρας», υπογράμμισε.

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, μίλησε για ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό νομοσχέδιο που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας με σημαντικά αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων, ενώ σημείωσε ότι θα ήταν καλό να προβλέπεται και η ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο.

Δείτε όλες τις ειδήσεις εδώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ