Κλείσιμο

Ώρα αποφάσεων για κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

Υπό το βάρος των χθεσινών δημοσκοπήσεων και των σεναρίων περί διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, η οποία συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη ομιλία του πρωθυπουργού το απόγευμα στη Βουλή, ενώ ασκούνται πιέσεις από κορυφαία στελέχη του κόμματος να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο κ. Σημίτης δεν είναι σίγουρο αν θα αναφερθεί απόψε στα σενάρια διαδοχολογίας. Εκτιμάται, επίσης, πως εάν προκληθεί από τον Κώστα Καραμανλή, θα του απαντήσει ότι έχει κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ εμμέσως θα πει ότι θα πάει και για τρίτη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να εξαπολύσει σκληρή εφ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης και θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Εντείνονται οι πιέσεις
Μετά τη παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη,- ο οποίος κάλεσε τον κ. Σημίτη να ξεκαθαρίσει τώρα το θέμα γιατί, όπως επισημαίνει η κάθοδος στις εκλογές απαιτεί αυτοπρόσωπη δέσμευση - και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Δασκαλάκης, δήλωσε ότι η παράταση της εκκρεμότητας δημιουργεί πρόβλημα αποσυντονισμού και δε βοηθά στη συσπείρωση. Σήμερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος παρέπεμψε στον πρωθυπουργό για τις όποιες πρωτοβουλίες, ενώ ο Σάββας Τσιτουρίδης από τη ΝΔ ισχυρίστηκε ότι ο κος Σημίτης υπονομεύεται από τους υπουργούς του και ότι οι δελφίνοι ψάχνουν για λογαριασμό του, προκειμένου να του βρουν μία θέση στην Ευρώπη.
«ΔΕΝ έχουμε την πολυτέλεια να παίζουμε με σενάρια, διότι δεν υπάρχει χρόνος μέχρι τις εκλογές», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, τονίζοντας ότι όλες οι πρωτοβουλίες των κινήσεων ανήκουν στον πρωθυπουργό.

Παπανδρέου ή Σημίτης;

Την ίδια ώρα η δημοσκόπηση της εταιρείας «Rass» για λογιαριασμό της «Καθημερινής της Κυριακής», καταδεικνύει ότι ο κ.Σημίτης διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο υπουργός εξωτερικών αντιμετωπίζεται ευμενέστερα από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 34,3% βλέπει θετικά το Γιώργο Παπανδρέου στο τιμόνι του κυβερνώντος κόμματος, έναντι 30,4% που προτιμά τον Κώστα Σημίτη. Η δημοσκόπηση καταδεικνύει για μία ακόμη φορά προβάδισμα 7,8 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου.
Πηγή: skai.gr