Οι πυρκαγιές «καίνε» τις εκλογές και τους σχεδιασμούς των κομμάτων

Το ενδεχόμενο επανάληψης των περσινών εκτεταμένων καταστροφικών πυρκαγιών αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο εφιάλτη του Μαξίμου.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, η γραφειοκρατία, οι αρμοδιότητες που δεν είναι ξεκάθαρες ήταν ανέκαθεν τα άλλοθι των κυβερνήσεων μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Διαχρονικά σε φωτιές, πλημμύρες, αλλά και έντονες χιονοπτώσεις οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα έχουν δείξει τη γύμνια τους προσπαθώντας εκ των υστέρων να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Το βλέμμα της εκάστοτε πλειοψηφίας, ειδικά μετά τις μεγάλες τραγωδίες και τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία και στο Μάτι στρέφονται στην αντιπυρική περίοδο. Σχεδόν όλοι σήμερα κουβεντιάζουν το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες. Ακόμα και όσοι εμφανίζονται σίγουροι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία το φθινόπωρο παραδέχονται πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αν στη χώρα, ο μη γένοιτο, καταγραφούν εκτεταμένες πυρκαγιές που θα θυμίζουν το περσινό καλοκαίρι. Η αρχή, βέβαια δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Οι φωτιές στην Άνω Γλυφάδα και στην Εύβοια έχουν προβληματίσει και έχουν κινητοποιήσει περαιτέρω τον κρατικό μηχανισμό. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης στις πρόσφατες δηλώσεις του προέβλεψε ένα δύσκολο καλοκαίρι επικαλούμενος τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Το ενδεχόμενο επανάληψης των περσινών εκτεταμένων καταστροφικών πυρκαγιών αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο εφιάλτη του Μαξίμου.

Λίγα χρόνια πριν οι φυσικές καταστροφές εκτιμάται ότι επιτάχυναν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μόνο η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, η υπογραφή ενός μνημονίου από ένα κόμμα της αριστεράς και η συμφωνία των Πρεσπών. Το κλίμα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιβαρύνθηκε πολύ από τους 24 νεκρούς στη Μάνδρα με τις πλημμύρες, αλλά και από την 23η Ιουλίου που 102 άνθρωποι έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους στο Μάτι. Η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, κατά πολλούς, ήταν η «ταφόπλακα» στην ήδη φθίνουσα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική και οι άνθρωποι της περιοχής δεν έχουν συνέλθει από όσα έζησαν. Περιμένουν από την πολιτεία να κάνει πράξη την ανοικοδόμηση της μικρής πόλης με τους κανόνες ασφάλειας που απαιτούνται.

Το 2007 ο Κώστας Καραμανλής παρά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές. Αυτές βέβαια είχαν προκηρυχθεί από τις 17 Αυγούστου και επτά ημέρες αργότερα η πύρινη λαίλαπα κόστισε τη ζωή σε 67 ανθρώπους με τεράστιες εκτάσεις τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Εύβοια να παραδίδονται στις φλόγες.  Πολλές προεκλογικές δραστηριότητες είχαν σταματήσει τότε από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη. Το πολιτικό κόστος ήταν αρκετά μεγάλο. O Κώστας Καραμανλής κέρδισε με ποσοστό 41,84% καταλαμβάνοντας, όμως 152 έδρες, 13 λιγότερες σε σχέση με το 2004 που είχε φτάσει το 45,36%.

Δυο χρόνια μετά, το 2009, οι  πολύ μεγάλες φωτιές στην Αττική απασχόλησαν πολύ την επικαιρότητα. Ξεκίνησαν το βράδυ της 21ης Αυγούστου, από την περιοχή του Γραμματικού, και έκαψαν συνολικά 210.000 στρέμματα, κυρίως πευκοδάσους. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική, από την περιοχή του Γραμματικού και του Μαραθώνα, μέχρι το Πικέρμι και την Παλλήνη, κατακαίγοντας στο ενδιάμεσο, τμήμα της Πεντέλης στην περιοχή του Διονύσου. Και πάλι οι φωτιές πραγματοποιήσαν το καταστροφικό τους έργο λίγο πριν δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοινώθηκε αιφνίδια από τον Κώστα Καραμανλή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009. Ο ένας βασικός λόγος ήταν η δυσχερής κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και ο δεύτερος  η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Βεβαίως μέσα σε όλο αυτό το κλίμα οι μνήμες από τις φωτιές στην Αττική ήταν πολύ νωπές με τη ΝΔ να χάνει περίπου με 9 μονάδες διαφορά.