Παναγιωτόπουλος στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου: Καταδίκη των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν την κυριαρχία

Κοινός στόχος των τριών χωρών είναι η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην 5η Τριμερή Συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας Κύπρου, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και Αιγύπτου Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι (Mohamed Zaki), που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Κατά τη συνάντησή τους, οι Υπουργοί Άμυνας επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα για περαιτέρω ανάπτυξη του συντονισμού, της συνεργασίας και των κοινών προσπαθειών για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους.

Κοινός στόχος των τριών χωρών είναι η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής. 

Στην Κοινή Δήλωση της Τριμερούς Συνάντησης, οι Υπουργοί καταδίκασαν τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισαν ότι είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ( UNCLOS) και όλες τις άλλες σχετικές συμφωνίες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τους ομολόγους του για την παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας και τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, τονίζοντας ότι πρόκειται για απολύτως απαράδεκτες ενέργειες και η Ελλάδα θα προστατεύσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποφασιστικότητα, έναντι οιασδήποτε επιβουλής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της Τριμερούς Συνεργασίας, με συμμετοχή και άλλων χωρών στις κοινές δράσεις, με στρατιωτικά μέσα, προσωπικό αλλά και παρατηρητές, θα συνδράμει στις επιδιώξεις της Τριμερούς συνεργασίας και θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.   

Συμφωνήθηκε η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Υπουργών Άμυνας Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το 2023.

Πηγή: skai.gr