Ο Ερντογαν απειλεί - Σε δύο πυλώνες η στρατηγική της Αθήνας, η στάση της Ευρώπης

Η Αθήνα εκθέτει προς πάσα κατεύθυνση την τουρκική προκλητικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τις ανυπόστατες διεκδικήσεις της Άγκυρας. Παράλληλα, υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και στο πεδίο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ακόμη και τα πιο δυσμενή σενάρια.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Δύο παράλληλους δρόμους που απ' οτι φαίνεται δεν θα συναντηθούν ποτέ στην ουσία και στην ιστορία, βαδίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογαν. Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία ο Έλληνας πρωθυπουργός όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει έχει επιλέξει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ενάντια σε κάθε αναθεωρητισμό, βία και απειλή της κυριαρχίας κάθε χώρας, πιστεύοντας και προωθώντας τη διεθνή νομιμότητα.

Τον αντίθετο δρόμο επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος, του αναθεωρητισμού, των απειλών και της καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων και συνθηκών που την συνθέτουν.

Ο Ταγίπ Ερντογαν εγκλωβισμένος στα εσωτερικά αδιέξοδα της Τουρκίας και της διακυβέρνησής του και πασχίζοντας να διατηρήσει το κομματικό του ακροατήριο που φυλλορροεί, λειτουργεί ως μαινόμενος ταύρος κατά πάντων. Πριν σιγάσει το απειλητικό παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας και της κυριαρχίας των νησιών της, επανήλθε με νέα επίθεση κατά τη δύσης. Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου ο Τούρκος πρόεδρος, πιστός στο μεγαλοιδεατισμό του, δεν μίλησε για το παρόν και το μέλλον αλλά για το «καλό παρελθόν» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

"H Τoυρκία έσκισε τα πουκάμισα τα οποία της είχαν φορέσει, έκοψε τα δεσμά, έριξε τα τείχη που της είχαν χτίσει με το παρελθόν της και εξαφάνισε τις υποθήκες που είχαν επιβληθεί πάνω της! Η Τουρκία τώρα είναι μια τέτοια χώρα" ανέφερε χαρακτηριστικά. "Η Τουρκία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δει την κατάρρευση του κράτους της που είχε ζωή  600 ετών... Με τον Εθνικό Αγώνα σώσαμε όσα από τα εδάφη μπορούσαμε σε σχέση με όσα προσπάθησαν να μας επιβάλουν με τη Συνθήκη των Σεβρών. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίσαμε την υποκρισία των Συμμαχιών που όλο μας κράτησαν στην άκρη..." σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, και πρόσθεσε:«Όσα μέχρι χθες μας έλεγαν ᾽᾽δεν μπορείτε  να τα κάνετε, τα κάναμε όλα και συνεχίζουμε να τα κάνουμε.  όσο μας έλεγαν ᾽᾽δεν θα τα καταφέρετε᾽᾽τα καταφέραμε όλα και συνεχίζουμε» δήλωσε. 

Στον αντίθετο δρόμο βάδισε για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στο διεθνές δίκαιο και στην ισχύ των επιχειρημάτων αλλά και της μη όξυνσης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2022, τόνισε την ανάγκη ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει, στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς την Δύση αλλά και τον Ταγίπ Ερντογαν "μαζί του (με τον πόλεμο) να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών που με οποιοδήποτε τίμημα ή πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους" δείχνοντας ευθέως τον αναθεωρητισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν με τα τραγικά αποτελέσματα που συνεχίζονται αλλά και την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να μιμηθεί τον Ρώσο ομόλογό του. "Πρόκειται για ένα καθήκον της διεθνούς κοινότητας, αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου, με κόστος προσωρινό σήμερα, αλλά με μεγάλο κέρδος αύριο" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ενισχυτικά στις απόψεις του Έλληνα πρωθυπουργού ήρθε και τον νέο μήνυμα από τον Επίτροπο Διεύρυνσης και Γειτονίας Όλιβερ Βάρχελι, προς την Άγκυρα τονίζοντας ότι η Toυρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, αναφερόμενος στην τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και τις προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο. "Οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας παράλληλα ότι "η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική, και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο".Ο κ. Βάρχελι διεμήνυσε παράλληλα ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.

​Οι δύο πυλώνες της στρατηγικής της Αθήνας

Υπό αυτές τις συνθήκες η Αθήνας σταθερά προσανατολισμένη να εκθέσει προς πάσα κατεύθυνση την τουρκική προκλητικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τις ανυπόστατες διεκδικήσεις της Άγκυρας πέραν κάθε νομιμότητας και διεθνών συνθηκών, συνεχίζει ακάθεκτα. Μία στρατηγική που κινείται σε δύο πυλώνες, παράλληλους και αλληλοσυμπληρούμενους ταυτόχρονα.

Ο ένας πυλώνας αφορά τη διπλωματική εγρήγορση που στοχεύει στο να μην αφήνει καμιά αιτίαση της Τουρκίας αναπάντητη και μη κοινοποιήσιμη προς τη διεθνή κοινότητα και παράλληλα η Αθήνα να "εκμεταλλεύεται" κάθε διεθνές βήμα που της δίνεται, ώστε η τουρκική παραβατικότητα να μην μένει σε διμερές επίπεδο αλλά να διεθνοποιείται.

Η δεύτερη κατεύθυνση της ελληνικής στρατηγικής αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα και στο πεδίο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ακόμη και τα πιο δυσμενή σενάρια που μπορεί να επεξεργάζεται η Άγκυρα εναντίον της χώρας μας.

"Βγάζουμε κάποια συμπεράσματα, εξετάζουμε κάποια σενάρια και σε ένα βαθμό οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχεδιάσει για κάθε ενδεχόμενο. Άρα για οποιοδήποτε σενάριο, υπάρχει σχέδιο για τις πρώτες αντιδράσεις και πως θα κινηθούμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σενάριο που θα μας βρει απροετοίμαστους" σχολίασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Άλλωστε σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές η απρόβλεπτη προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας, δεν επιτρέπει εφησυχασμούς "Εμείς πάντα είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί γιατί εκτιμούν πως είναι παράλογο να περιμένεις να εκδηλωθεί πρώτα μία επίθεση και μετά να κοιτάξεις την άμυνά σου.

Οι ακραίες τουρκικές απειλές δια στόματος Ερντογαν που έφτασε να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, αλλά και όλη η επιθετικότητα και προπαγάνδα που εκστομίζεται είτε απο στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, είτε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είτε από εθνικιστικούς παράγοντες ακόμη και για κατάληψη νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν θέσει σε επιφυλακή τα Επιτελεία, τα οποία είναι έτοιμα να αντιδράσουν με ταχύτητα σε κάθε είδους πρόκληση, σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

Ετοιμότητα και αποφασιστικότητα επικρατεί και στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο με τα κυβερνητικά στελέχη να είναι σε εγρήγορση έναντι κάθε λεκτικής πρόκλησης και αναθεωρητισμού, προτάσσοντας στην επιχειρηματολογία τους την πίστη και τήρηση από πλευράς της Ελλάδας του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας . Το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως "η ελληνική Κυβέρνηση, ασκώντας μια εξωτερική πολιτική αρχών έχει καταφέρει να ενισχύσει και το κύρος της, αλλά και την απήχηση των απόψεών μας παντού. Εμείς αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση όλες τις προκλήσεις και έτσι θα κάνουμε. Δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανταγωνισμό έντασης μέσω λεκτικών αντιπαραθέσεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και το αποτέλεσμα. Η ουσία είναι ότι οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας, με τον πιο καθαρό τρόπο, καταδικάζουν αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η ουσία είναι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, είναι ότι έχουμε τους Συμμάχους στο πλευρό μας, είναι ότι έχουμε απόλυτα την ικανότητα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να προκαλούμε κανέναν. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Πρωτίστως, το γνωρίζουν και όσοι φωνάζουν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα".