Τα μηνύματα μηδενικής ανοχής του πρωθυπουργού με αφορμή την υπόθεση Πατούλη

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θεωρεί μεγάλης σημασίας το ρόλο της Περιφέρειας Αττικής στην καθημερινότητα των πολιτών

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα που καταστρατηγούν τις αρχές και της αξίες της ΝΔ, και εμφανίζουν μία εικόνα αλαζονείας ή έλλειψη ενσυναίσθησης, έστειλε εμπράκτως και με απόλυτη σαφήνεια ο πρωθυπουργός προς όλα τα στελέχη της Πειραιώς, με τη διαχείριση της υπόθεσης του Γιώργου Πατούλη αλλά και του Νότη Μηταράκη.

Το βίντεο με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη να χορεύει σε εκδήλωση στο Ζάππειο ζεϊμπέκικο ενώ είχε προηγηθεί η τραγωδία της πτώσης του Canadair  στην Κάρυστο και ο τραγικός χαμός των δύο πιλότων και παράλληλα ήταν σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα ανά την επικρατεία, εξόργισε το Μέγαρο Μαξίμου και το ίδιο τον πρωθυπουργό που έλαβε ακαριαία την απόφαση να προχωρήσει στην αντικατάσταση του κ. Πατούλη, ενεργώντας άμεσα.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι εκείνη τη στιγμή ήταν δύο: ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Οι επαφές και συζητήσεις όμως οδήγησαν γρήγορα στην επιλογή του κ. Χαρδαλιά,  που ούτως ή άλλως είχε στο κόμμα και την κυβέρνηση το «ρόλο» των ειδικών αποστολών, φτάνοντας χθες το πρωί στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος και στην επισημοποίηση του χρίσματος της ΝΔ προς το πρόσωπό του για τη διεκδίκηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώνεται ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Χαρδαλιάς» αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε σύμφωνα με κομματικές πηγές, θεωρεί μεγάλης σημασίας το ρόλο της Περιφέρειας Αττικής στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και σε καίρια ζητήματα, σχεδιασμού και οργάνωσης σε μία που η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και στο τιμόνι της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικά της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, χρειάζεται ένα πρόσωπο δοκιμασμένο με δεξιότητες που αποδεδειγμένα μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά.  

Ακολούθησε το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προς τον Γιώργο Πατούλη, εκφράζοντας την προσδοκία πως ο απερχόμενος περιφερειάρχης θα σεβαστεί την απόφαση του κόμματος, όπως και έγινε. 

Λίγο αργότερα ο Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε την απόφασή του να μην κατέλθει υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής δηλώνοντας παράλληλα πως θα στηρίξη την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά.  «Παραμένω πιστός στις αρχές και στις αξίες της παράταξής μου. Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η ΝΔ για τον ίδιο δεν αποτελεί «σημαία ευκαιρίας» για προσωπική ανέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο απερχόμενος περιφερειάρχης πριν την δημοσιοποίηση της απόφασής του μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε είχε επικοινωνία με τον γραμματέα της ΝΔ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στον οποίο και γνωστοποίησε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος, ενώ φέρεται να δήλωσε τη διαρκή του στήριξη στην παράταξη και πως ποτέ είχε την πρόθεση να αντιταχθεί και να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. Μία κίνηση η οποία από κυβερνητικής πλευράς χαρακτηρίστηκε πολιτικά ώριμη και παραταξιακά ενωτική που ανταποκρίνεται με ευθύνη στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης αλλά και της πολιτικής συγκυρίας.

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης απόσυρσης του Γιώργου Πατούλη από τη διεκδίκηση της περιφέρειας Αττικής ήταν το ένα μετά το άλλο στελέχη του συνδιασμού του απερχόμενου περιφερειάρχη αλλά και της Πειραιώς να ανακοινώνουν τη στήριξή τους προς τον νέο υποψήφιο Νίκο Χαρδαλιά. 

Έμμεση αναφορά στην στάση Πατούλη, έκανε και ο πρωθυπουργός από τη Λέσβο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, στον απόηχο των γεγονότων. «Η ευπρέπεια και η διακριτικότητα είναι σημαντικά για όποιον διεκδικεί σημαντικό δημόσιο αξίωμα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ κατέληξε με ευχαριστίες σε «εκείνους τους εν ενεργεία ακόμα περιφερειάρχες τους οποίους το κόμμα επέλεξε τελικά μα μην στηρίξει και να εξάρω την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτή την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς».

Πηγή: skai.gr