Μητσοτάκης: Ανεβάζει ταχύτητα για την ακρίβεια - Κόκκινη γραμμή για την ανομία στα ΑΕΙ

της Πηνελόπης Γκάλιου

«Η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, γυρίζοντας και πάλι τη σελίδα της πολιτικής ατζέντας στα εσωτερικά ζητήματα που παραμένουν και η κυβέρνηση τα γνωρίζει, εστιάζει σε αυτά και δρομολογεί πολιτικές στήριξης.

Έχοντας τον αέρα του «νικητή» μετά το επιτυχημένο ταξίδι στην Ουάσιγκτον και τις αποφασιστικές κινήσεις έναντι του τουρκικού παροξυσμού που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση σκύβουν εκ νέου πάνω από την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, που αφορά κάθε πτυχή, από την ακρίβεια και το ενεργειακό αδιέξοδο μέχρι την ασφάλεια, την παιδεία.

Κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός και γνωρίζοντας πως η ενεργειακή ακρίβεια ταλανίζει τους καταναλωτές, έδωσε έμφαση στις ελαφρύνσεις που δρομολογήθηκαν για το ρεύμα, αναφέροντας την επιστροφή μέχρι 60% του ποσού που πλήρωσαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς, μέσω της πλατφόρμας που θα ανοίξει στα μέσα Ιουνίου, στην εξουδετέρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1ης Ιουλίου, με τον μηχανισμό σταθεροποίησης των τιμών, και τη φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κίνηση που όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός προκάλεσε «αμηχανία σε κάποιους», φωτογραφίζοντας φυσικά της αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέφερε ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προέτρεψε στο Νταβός και άλλα κράτη να μιμηθούν την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή μόνο με τις ψήφους της ΝΔ. «Η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται» τόνισε εμφατικά.

Παράλληλα όμως με το μήνυμα στήριξης των πολιτών ο πρωθυπουργός επέλεξε από το βήμα του Υπουργικού Συμβουλίου να αντιπαραβάλει την κυβερνητική πολιτική έναντι του λαϊκισμού, όπως είπε και τράβηξε ακόμη πιο «έντονη» τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει ιδεολογικά τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σαφές παράδειγμα της στάσης των δύο κομμάτων τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, για τα οποία ο πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμα της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τέτοιου είδους έκτροπα και θα βάλει τέλος στην ανομία των Πανεπιστημίων.

«Η ίδια η ζωή αποκαλύπτει την υποκρισία του λαϊκισμού, όπως και χθες, που μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Θα πω μόνο ότι αν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Και ότι αν αναζητούν αίμα και 'ήρωες' επεισοδίων, δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα «Ανομία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ  να διαλέξει: «με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

Η θέση της κυβέρνησης πάντως είναι ξεκάθαρη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως «δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας» αναφερόμενος και στο νέο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων.

Ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στο πανεπιστήμιο να  ανοίγει νέους ορίζοντες για φοιτητές και καθηγητές. Καθιερώνει εσωτερικά προγράμματα Erasmus, παράλληλες σπουδές σε σχολές, διπλά πτυχία, startups φοιτητών, σύνδεση με την εργασία πριν ακόμα από την αποφοίτηση. Κι όλα αυτά συνδυασμένα με ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διοίκησης αλλά και ανάδειξης καθηγητών, το οποίο συνδυάζει τη διαφάνεια με την αξιοκρατία, στα πρότυπα που ισχύουν σε όλες τις προηγμένες χώρες.

«Ένα πολύ τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο» όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός καλώντας τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου να το στηρίξουν και τονίζοντας πως «Αυτό θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες».

Μπορεί βέβαια ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία να παραπέμπει σε εκλογές το 2023, ωστόσο αναπόφευκτα και μετά και τις συνεδριακές διαδικασίες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, η προεκλογική περίοδος έστω και άτυπα είναι εδώ.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να αφήσει την αντιπολίτευση να παίζει μόνη της στο γήπεδο της καθημερινότητας που αποτελεί και τον εύκολο δρόμο της κριτικής,  αλλά  στοχευμένα και συντονισμένα θα συνεχίσει να ενισχύει με κάθε τρόπο και όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια τον πολίτη.

Πηγή: skai.gr