Κλείσιμο

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία παρά την κριτική το επίδομα γέννησης

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το άρθρο 1 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, καθώς πέραν της ΝΔ και παρά τη δριμεία κριτική το υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσε μόνο το ΜέΡΑ25.

«Ας σηματοδοτήσει αυτό το νομοσχέδιο το πέρασμα του πολιτικού συστήματος από τα λόγια στη δράση για την αντιμετώπιση αυτής της μείζονος υπαρξιακού χαρακτήρα πρόκλησης για τη χώρα μας, το δημογραφικό. Είναι ένα πρώτο βήμα της σε βάθος χρόνου αποσόβησης του εθνικού κινδύνου του δημογραφικού και της άνευ όρων άσκησης προνοιακής πολιτικής», επισήμανε η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας για υλοποίηση μίας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης και ένα «εθνικό» ζήτημα με αναπτυξιακή και ασφαλιστική διάσταση.

Πυρά περί αξιοποίησης του επιδόματος ως «προκάλυμμα» για την περικοπή άλλων κρίσιμων επιδομάτων όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και εκείνα της στέγασης και του παιδιού, με στόχο το κλείσιμο της τρύπας» του ασφαλιστικού, εξαπέλυσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, παρότι όπως ξεκαθάρισε η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Η ίδια ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία του κόμματός της για εφάπαξ χορήγηση του επιδόματος έναντι της προβλεπόμενης καταβολής σε δύο ισόποσες δόσεις, ενώ καυτηρίασε τη διασύνδεση του επιδόματος παιδιού με τη διασφάλιση ολοκλήρωσης της τάξης απ’ όλα τα παιδιά της οικογένειας και την υποχρέωση της 12ετούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για υπηκόους τρίτων χωρών ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

Για θετικές διατάξεις έκανε λόγο εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Γιώργος Μουλκιώτης, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι το νομοσχέδιο δεν χαρακτηρίζεται από ένα συνολικό σχέδιο, που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την επάρκεια του οικογενειακού επιδόματος, ώστε να αναστρέψει τη δημογραφική κρίση.

Στην αναγνώριση του επιδόματος ως παράγοντα ενίσχυσης των νέων ζευγαριών προχώρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επισημαίνοντας όμως ότι «αυτό δεν μπορεί να μεταβάλλει το αρνητικό πλαίσιο των αντεργατικών νόμων που εντείνουν τη φορολεηλασία και ιδιωτικοποιούν δομές. «Κι αυτή η υποτυπώδης παροχή προέρχεται από τη δική τους δουλειά. Από τις περικοπές που υπέστησαν και τα ματωμένα υπερπλεονάσματα που επιστρέφονται ως ψίχουλα. τα επιδόματα μίας χρήσης δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των οικογενειών», σημείωσε ο ίδιος.

«Λέτε ότι αντιμετωπίζετε το δημογραφικό. Έρχεστε με μία ασπιρίνη να γιατρέψετε την γάγγραινα. Αυτά δεν τα κάνουν ούτε οι αλμπάνηδες της ιατρικής», σχολίασε καυστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης σοβαρών κινήτρων για τη μείωση της υπογεννητικότητας και καταγγέλλοντας τη χορήγηση του επιδόματος και σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία δωδεκαετία.

Στο «παρών» θα κινηθεί το ΜέΡΑ25 ζυγίζοντας, όπως είπε η Μαρία Απατζίδη, από τη μία την ανάγκη οικονομικής στήριξης των νέων ζευγαριών στη χώρα μας κι από την άλλη τη διαφωνία του κόμματος με τη φιλοσοφία του, η οποία θεωρεί ότι είναι βιοπολιτική καθορίζοντας τον αριθμό γεννών.  

Τις επικρίσεις για την πρόβλεψη αναστολής του επιδόματος σε περίπτωση που ένα παιδί της οικογένειας μείνει στην ίδια τάξη κι εκείνη για 12ετή νόμιμη και μόνιμη παραμονή των υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα για να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος, απέκρουσε η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η ίδια υποστήριξε ότι η διασύνδεση του επιδόματος με τη διασφάλιση ότι όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, συνιστά μέτρο καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμό, ενώ για τα 12 έτη επανέλαβε την κυβερνητική άποψη ότι αποτελεί τον ικανό χρόνο για να εξασφαλιστεί ένας βιοτικός δεσμός μεταξύ του δικαιούχου και της ελληνικής κοινωνίας.