Κλείσιμο

Κρίσιμες οι κυπριακές εκλογές τον Φεβρουάριο

Φαβορί με βάση τις δημοσκοπήσεις και με έναν αέρα τουλάχιστον δέκα μονάδων είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Του Αντώνη Αντζολέτου

Εκλογές στην Ελλάδα, πιθανότατα την άνοιξη του 2023, εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο – αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αιφνιδιάσει – εκλογές, όμως θα πραγματοποιηθούν και στην Κύπρο τον Φεβρουάριο. Με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση με την Άγκυρα και με τον Τούρκο πρόεδρο να ψάχνει «πρόθυμους»  να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος οι κάλπες που θα στηθούν στο νησί της Αφροδίτης είναι ιδιαιτέρως σημαντικές.  Οι Κύπριοι ψάχνουν την μετάβαση στην «μετα-Αναστασιάδη» εποχή. Ο απερχόμενος πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του που επί των ημερών του δεν βρέθηκε λύση στο κυπριακό, ωστόσο όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά και στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017 και όσα ακολούθησαν μαρτυρούν πως η Τουρκία έχει ως στόχο να διατηρήσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Απαιτεί για την επανεκκίνηση τους η Λευκωσία να αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών. Υπάρχει μια τάση, άλλωστε το τελευταίο διάστημα από την Άγκυρα να ελέγχει οτιδήποτε συμβαίνει στα κατεχόμενα, γεγονός που έχει ενοχλήσει αρκετούς Τουρκοκύπριους. Συνεπώς για όλους τους υποψήφιους είναι σημαντικό να προτάξουν τα σχέδια τους και τις ενέργειες που θα κάνουν προκειμένου να αποφευχθούν τετελεσμένα τα οποία θα απομακρύνουν περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Φαβορί με βάση τις δημοσκοπήσεις και με έναν αέρα τουλάχιστον δέκα μονάδων είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου απέκτησε μεγάλη δημοφιλία. Ανακοίνωσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του τον Μάιο και όπως υποστηρίζουν αναλυτές στην Κύπρο είναι σε θέση διεισδύσει στον  ΔΗΣΥ (στηρίζεται από μερίδα της βάσης), αλλά και στο  ΑΚΕΛ. Από την αρχή της υποψηφιότητας του έχει τη στήριξη των ηγεσιών του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν πως έχει ξεπεράσει τα κομματικά στεγανά που υπήρχαν έως τώρα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης, με το ΑΚΕΛ να τον υποστηρίζει βρίσκονται πίσω στις μετρήσεις και διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση. Στις 5 Φεβρουαρίου οι Κύπριοι θα προσέλθουν στις κάλπες και οι δυο τους ψάχνουν τον τρόπο να ανατρέψουν το υπάρχον σκηνικό και να συσπειρώσουν το κοινό τους. Οι μετρήσεις έχουν δείξει έως τώρα πως στον δεύτερο γύρο ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίζει και τους δυο αντιπάλους του. Στον ΔΗΣΥ δηλώνουν αισιόδοξοι από το δημοσκοπικό προβάδισμα δύο μονάδων, που καταγράφουν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, για το δεύτερο εισιτήριο του δεύτερου γύρου. Στο ΑΚΕΛ, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει η προσδοκία ότι με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Κύπρο και τον οργανωτικό μηχανισμό να δουλεύει στο φουλ, η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη θα καταφέρει να εδραιωθεί.

Για να ανακηρυχθεί ένας υποψήφιος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να εξασφαλίσει πάνω από το 50% των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί – και κάπως έτσι αναμένεται να κυλήσουν τα πράγματα – θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική εκλογή στις 12 Φεβρουαρίου. Οι «μονομάχοι» για την εξουσία ζυγίζουν όλα τα δεδομένα, καθώς ο χρόνος που απομένει μέχρι την λαϊκή ετυμηγορία είναι σύντομος. Και οι τρεις συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τις περιοδείες τους στο νησί. Τα θέματα της ασφάλειας και της ενέργειας αποτελούν τους «καταλύτες» για τη λύση του κυπριακού και όπως είναι φυσικό τα προτάσσουν οι υποψήφιοι στις ομιλίες τους.

Πηγή: skai.gr