Κρίσιμες εκλογές

Στη σκιά αιματηρών επεισοδίων διεξάγονται οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη ΠΓΔΜ. Ήδη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν σε συμπλοκές σε αλβανόφωνο χωριό βόρεια της πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και τουλάχιστον 10 τραυματίες σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αλβανοφώνων.

Νωρίτερα, η είσοδος του Αρατσίνοβο, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι Αλβανοί, αποκλείστηκε μετά το περιστατικό από οχήματα της αστυνομίας και σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στην περιοχή, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ μετέδωσε πως σημειώνονται συμπλοκές και σε άλλες περιοχές και πως άγνωστοί πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό σε άδειο καφενείο.

Τη λύπη του για τα επεισόδια που σημειώνονται από το πρωί σε αρκετές περιοχές της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι λέγοντας χαρακτηριστικά θέλω να ελπίζω ότι θα κατορθώσουμε να εκτονώσουμε την κατάσταση και θα ολοκληρώσουμε την ημέρα με τρόπο που αρμόζει σε μία δημοκρατική χώρα.

Οι πρόωρες εκλογές στη γείτονα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία όσο και για τις εξελίξεις σχετικά με το Κόσοβο καθώς είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση θα δεχθεί πιέσεις και από τα δύο αλβανικά κόμματα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Την ίδια ώρα,  Αθήνα παρακολουθεί στενά και με ενδιαφέρον την εκλογική διαδικασία. Σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εκφράζει μάλιστα την ελπίδα ότι στα Σκόπια θα επικρατήσει η λογική και θα κοιτάξουν στο ευρωπαϊκό παρόν του 21ου αιώνα αλλά και στο μέλλον το οποίο πρέπει να χτίσουμε μαζί .

Ωστόσο, η κ. Μπακογιάννη στέλνει αυστηρό μήνυμα στο νικητή των εκλογών επισημαίνοντας ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να ξέρει ότι η ελληνική θέση τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την ΕΕ είναι σαφής και σταθερή, όπως εκφράστηκε και υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. 

Από τη πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε η Ελλάδα θέλει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ηρεμία στη FYROM προκειμένου να υπάρχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση ικανή να αντιληφθεί ότι η μόνη λύση είναι μια κοινά αποδεκτή λύση στο όνομα. Οι εντάσεις και οι καταστάσεις βίας δεν βοηθούν. Και βέβαια πρέπει να ξανασκεφθούν τις ευθύνες τους αυτοί που προκάλεσαν τις πρόωρες εκλογές ενώ έπρεπε να θέσουν ως προτεραιότητα τους μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Στις εκλογές στη γείτονα αναμένεται ότι περίπου 1,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψηφίσουν ανάμεσα στους 1.540 υποψήφιους για τις 120 έδρες του κοινοβουλίου.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαβορί θεωρείται το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που ηγείται ευρύτερου συνασπισμού 20 κομμάτων.

Την εκλογική διαδικασία θα επιβλέπουν 464 διεθνείς και περίπου 5.800 τοπικοί παρατηρητές.
Πηγή: skai.gr