Κατρούγκαλος: Τις Πρέσπες να τις γιορτάσουμε και με Αλβανία και Βουλγαρία

Αφότου ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να εορταστεί με την προετοιμασία μιας εκδήλωσης Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Βουλγαρίας, κι όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ επισήμανε την Παρασκευή ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην ομιλία του κατά την 4η Υπουργική Συνάντηση των τεσσάρων χωρών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μίλησε για «θαρραλέα κοινή προσπάθεια» των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, και των πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Ελλάδα προσφέρει βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο στις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ» σημείωσε. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν απτά αποτελέσματα και να προχωρήσει η υλοποίηση αποφάσεων που, ήδη, έχουν ληφθεί. Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ να προηγούνται συναντήσεις εμπειρογνωμόνων σε τεχνικό επίπεδο οι οποίες θα προετοιμάζουν τις Τετραμερείς Υπουργικές Συναντήσεις. Πρόταση η οποία υιοθετήθηκε.

Μίλησε ακόμα για τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων που θα στηρίξουν τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στις Υπουργικές Συναντήσεις, όπως η δικτύωση τεσσάρων Πανεπιστημίων από τις τέσσερις χώρες (ένα από κάθε μία) και η κοινή αποστολή δημοσιογράφων στις συγκεκριμένες χώρες, προκειμένου «να επικοινωνήσουν με τις τοπικές κοινωνίες».

Οι τρεις προηγούμενες Συναντήσεις είχαν εστιάσει σε θέματα μετανάστευσης, πολιτικής προστασίας και αστυνομικής συνεργασίας, αντιστοίχως, και τώρα, που είναι στο επίκεντρο η οικονομική συνεργασία, συμμετέχουν και οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών, οι οποίοι θα έχουν και ξεχωριστή συνάντηση, μετά την Ολομέλεια.