"Ισχυρή ελπίδα" για λύση του Κυπριακού το 2010

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασαν τη Δευτέρα "ισχυρή ελπίδα ότι το 2010 θα είναι έτος λύσης του Κυπριακού", αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν, μετά την απογευματινή -τελευταία για τη φετινή χρονιά- συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Επίσης, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους για εντατικοποίηση των προσπαθειών τους. Για το σκοπό αυτό θα συναντηθούν στις 11, 12, 13, 18, 19 και 20 Ιανουαρίου 2010, στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. των Η.Ε., Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Ο κ. Χριστόφιας, δήλωσε πως στόχος των εντατικών ολοήμερων συναντήσεων που αποφασίστηκαν στη σημερινή συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι να υπάρξουν συγκλίσεις στα θέματα της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα συνεχιστεί και η συζήτηση για το Περιουσιακό.

Το εδαφικό, είπε ο Πρόεδρος, θα συζητηθεί τελευταίο.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε με έμφαση ότι δεν είναι στόχος των συνομιλιών η εξεύρεση λύσης πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα με όποιον εκλεγεί ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σχολιάζοντας δε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για ενδεχόμενη ενδιάμεση συμφωνία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας.

Στην κοινή ανακοίνωση που διάβασε μετά τη συνάντηση ο Συντονιστής Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ, Γιάσερ Σάμπρα, αναφέρεται ότι σε αυτές τις συναντήσεις "οι δύο ηγέτες στοχεύουν σε περισσότερες συγκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, της οικονομίας και των θεμάτων Ε.Ε. Θα συνεχίσουν, επίσης, τη συζήτησή τους για το Περιουσιακό".

Πηγή: skai.gr