Κλείσιμο

H μπίλια στο "πράσινο"

Το ΠΑΣΟΚ και οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται ότι θα είναι οι κερδισμένοι των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου σύμφωνα με τα ευρήματα του κυλιόμενου ευρωβαρόμετρου της Public Issue, του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής που παρουσιάστηκε στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση του ευρωβαρόμετρου (13 με 15/05/09) στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τα ποσοστά του (63% έναντι 56%), ενώ στη Νέα Δημοκρατία τα ποσοστά αυτά μειώνονται περαιτέρω (16% έναντι 20%).

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου το 63% σε σχέση με τα ευρήματα της προηγούμενης δημοσκόπησης ΠΑΣΟΚ και Οικολόγοι είναι οι κερδισμένοι αυξάνοντας την επιρροή τους, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που καταγράφουν μείωση (το ΛΑΟΣ παραμένει σταθερό).

Έτσι το ΠΑΣΟΚ σημειώνει 34% έναντι 28% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, τρίτο κόμμα κατατάσσονται οι Οικολόγοι Πράσινοι με 7%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 6%, στο 5,5% καταγράφει το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ λαμβάνει 5%.

Οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των κομμάτων σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση της Public Issue είναι 34% έναντι 33,5% για το ΠΑΣΟΚ (0,5%), 28% έναντι 28,5% για τη ΝΔ (-0,5%), 7% έναντι 6,5% για τους Οικολόγους Πράσινους (0,5%), 6% έναντι 6,5% για το ΣΥΡΙΖΑ (-0,5%), 5,5% έναντι 6% για το ΚΚΕ (-0,5%) ενώ το ΛΑΟΣ παραμένει σταθερό στο 5% χωρίς αξιοσημείωτες αυξομειώσεις.

Σε ό,τι αφορά την συσπείρωση των ψηφοφόρων για τα δύο μεγάλα κόμματα στο ΠΑΣΟΚ οι διαρροές ψήφων κατευθύνονται κυρίως προς τους Οικολόγους (με 6%), ενώ στη ΝΔ κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ (7%) και τους Οικολόγους (5%).

Σύμφωνα τέλος με τη δημοσκόπηση της Public Issue σημειώνεται μικρή αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές και για την πρόθεση συμμετοχής σε αυτές.

Βασικό κριτήριο ψήφου εξακολουθεί να είναι για τους πολίτες οι λύσεις που τα κόμματα μπορούν να δώσουν στα εσωτερικά προβλήματα.

Δείτε όλα τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Public Issue πατώντας ΕΔΩ

Στο μεταξύ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η Μαρία Βασιλάκου υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων και προεδρεύουσα της Κ.Ο. των Πρασίνων στην αυστριακή Βουλή, τόνισε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι ρεύμα διαμαρτυρίας, αλλά κόμμα με εμπεριστατωμένο πρόγραμμα και με λύσεις.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, επεσήμανε πως ένα μεγάλο μέρος των ελλήνων ψηφοφόρων αισθάνεται απογοητευμένο και θέλει να δώσει την ευκαιρία σε ένα πρόσωπα να ασκήσουν πολιτική, ενώ επεσήμανε πως αυξάνεται η οικολογική ευαισθησία των ελλήνων πολιτών και τόνισε την ανάγκη να ακούγεται απερίσπαστη η φωνή των Οικολόγων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Ακόμα, υπογράμμισε την ανάγκη της πράσινης οικονομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας.
Πηγή: skai.gr