FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς επιδιώκει να "στρογγυλέψει τις γωνίες"

Συνέχεια στις αναλύσεις τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δίνουν οι Financial Times με νέα δημοσιεύματα.

Ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς επιδιώκει να μαλακώσει τις αιχμηρές ακμές του» αναφέρει πως ο πανικός των αγορών τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει μαλακώσει τη ρητορική του μετά τη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ επαγγέλλεται αφοσίωση στο ευρώ, ενώ πλέον η οικονομική του ομάδα έχει τακτικές διεθνείς συσκέψεις σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους fund managers ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα είναι ικανή να διαχειριστεί το πρόβλημα χρέους της χώρας και δε θα αντιτίθετο σε ξένες επενδύσεις.

Σχολιάζεται πάντως ότι οι αντιδράσεις μετά την επίσκεψη των κ. Σταθάκη και Μηλιού στο Λονδίνο δείχνουν πως η επιτυχία αυτής της προσπάθειας του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάμικτα αποτελέσματα. Παράλληλα, συμπληρώνεται, αξιωματούχοι του κόμματος έχουν τακτικές επαφές με κάποιους από τους κορυφαίους ολιγάρχες της Ελλάδας.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιάγκου Χαραλάμπους, ο οποίος εκτιμά πως ο κ. Τσίπρας «αλλάζει τακτική και γίνεται πιο φιλικός προς τις επιχειρήσεις», καθώς και ότι ως κυβέρνηση θα λάμβανε υπόψη τις τελευταίες αντιδράσεις των αγορών και θα επιχειρούσε άνοιγμα στους διεθνείς πιστωτές.

Μεταφέρεται επίσης ένα αίσθημα ανησυχίας από παράγοντες του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα μετά τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την τουριστική πολιτική του κόμματός του, καθώς και από ελεύθερους επαγγελματίες σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας από το Λονδίνο με τίτλο «Η Αθήνα αντιμετωπίζεται ως μικρότερη απειλή για την ευρωζώνη» σημειώνεται ότι παρά την αναστάτωση των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα, το κόστος δανεισμού της υπόλοιπης περιφέρειας της ευρωζώνης δεν επηρεάστηκε παρά ελάχιστα. «Η σχετική ηρεμία δείχνει ότι μια ελληνική πολιτική κρίση, η οποία προ τριετίας εμπεριείχε τον κίνδυνο διάλυσης του ενιαίου νομίσματος, ίσως να μην αποτελεί πια υπαρξιακή απειλή για την ευρωζώνη», είναι το συμπέρασμα των συντακτών.

Τραπεζίτης της JPMorgan πάντως σημειώνει ότι στην περίπτωση πρόωρων εκλογών και λόγω του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει μία ευρύτερη έμφαση σε αντικαθεστωτικά κόμματα στην Ευρώπη και αυτό θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές ομολόγων.

Εκτενής ανάλυση της Daily Telegraph, εξάλλου, σχολιάζει ότι τα γεγονότα έχουν άρει την ψευδαίσθηση ότι ο ελληνικός λαός θα υποκύψει ήσυχα σε μια δεκαετία αποικιακής μεταχείρισης και εξανδραποδισμού λόγω χρέους. «Ως έχουν τα πράγματα, είναι πιο πιθανό παρά όχι ένας αντιδραστικός Αλέξης Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας έως τα τέλη Ιανουαρίου», προστίθεται.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι παρά την άποψη που έχει επικρατήσει ότι ο κ. Τσίπρας υπαναχωρεί από τις αρχικές σκληρές θέσεις του αναφορικά με την τρόικα και το μνημόνιο, ο ίδιος επανέλαβε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα σταματούσε την εφαρμογή των απαιτήσεων της διάσωσης από την πρώτη ημέρα στην εξουσία. «Ο λογικός υπαινιγμός είναι ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από το ευρώ με συνοπτικές διαδικασίες, εκτός αν συνθηκολογήσουν οι θεσμοί της ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας το ξέρει αυτό και τζογάρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες – δηλαδή η Άνγκελα Μέρκελ – θα ενδώσουν», τονίζει ο Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ.

Όσον αφορά τις προειδοποιήσεις που αναμένεται να λάβει ο κ. Τσίπρας από την ΕΚΤ σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνεται ότι στενός του σύμβουλος έχει σχολιάσει πως μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση «δεν μπορεί να αφεθεί να εκφοβιστεί από απειλές για Αρμαγεδδώνα».

Το δημοσίευμα της Telegraph φιλοξενεί και δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, «που υποδεικνύεται ως άνθρωπος με ρόλο κλειδί σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Βαρουφάκης λέει πως δε θα υπάρξει έξαρση δαπανών. «Θα επιδιώξουμε ένα μετριοπαθές πρωτογενές πλεόνασμα και θα απελευθερώσουμε την αγορά εργασίας», λέει ο Έλληνας οικονομολόγος και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση και θα ξοδέψουμε 1,3 δισ. ευρώ για να ανακουφίσουμε την απελπιστική φτώχεια. Θα υπάρξουν αμερικανικού τύπου κουπόνια τροφίμων και θα επανασυνδέσουμε το ηλεκτρικό σε σπίτια όπου έχει κοπεί. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους διότι το χρέος είναι απλά μη εξοφλήσιμο. Θα ζητήσουμε από τη Γερμανία να επαναδιαπραγματευτούμε». Το δημοσίευμα κάνει λόγο για νέα ελληνικά ομόλογα με πληρωμές συνδεδεμένες με ρήτρα ανάπτυξης και για πόκερ υψηλού διακυβεύματος.

Στη συνέχεια αναλυτής αναφέρει πως η προοπτική ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ίσως κάνει κάποιους να σκεφτούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τον συστημικό αντίκτυπο ενδεχόμενης ώθησης της Ελλάδας εκτός ευρωζώνης. Ο ίδιος ο συντάκτης διατυπώνει την άποψη ότι η Ελλάδα θα είχε ανακάμψει προ καιρού αν είχε εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση από την αρχή της κρίσης στρεφόμενη προς το ΔΝΤ για ένα «κλασικό» πακέτο διάσωσης.

«Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να κερδηθεί χρόνος για την υπόλοιπη συμμαχία, όπως οι Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες. Υποβλήθηκε σε ένα μη λειτουργικό οικονομικό πείραμα, αψηφώντας γνωστές οικονομικές θεωρίες και αρχές. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρόδωσαν το ιδιαίτερο καθήκον φροντίδας της Ελλάδας. Ίσως επιτέλους να βρήκαν τον μάστορά τους στο πρόσωπο του ψυχρού σαν πάγο κ. Τσίπρα», καταλήγει το εκτενές δημοσίευμα της Telegraph.
Πηγή: Θανάσης Γκάβος, Λονδίνο