Φ. Γεννηματά: Τυχοδιωκτισμός τα θεσμικά παιχνίδια με ζαριές διπλών εκλογών

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Άδικο, αδύναμο, αλαζονικό και καθρέφτη των φόβων της ΝΔ για το μέλλον, χαρακτήρισε τον υπό ψήφιση εκλογικό νόμο με το κλιμακωτό μπόνους 20 έως 50 εδρών, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με αυτό φαλκιδεύεται η λαϊκή ψήφος.

Στηλιτεύοντας τα σενάρια περί πρόωρων και διπλών εκλογών, η Φώφη Γεννηματά, τόνισε σε αυστηρό ύφος: «Θεσμικά παιχνίδια με ζαριές διπλών εκλογών είναι και τυχοδιωκτισμός και ένδειξη μεγάλης αδυναμίας κι αγωνίας για το μέλλον», σχολιάζοντας δηκτικά πως: «Πιθανόν ο κ. Μητσοτάκης να φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική, αλλά μπορεί αυτή να είναι η πρώτη του αυταπάτη», για να καταλήξει στην εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές ο λαός θα αναζητήσει μία πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση και γι' αυτό όπως είπε «εργαζόμαστε εντατικά».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κόψει και να ράψει τους θεσμούς στα δικά της μέτρα. Κατήγγειλε ως «προσχηματική» την κυβερνητική ρητορική περί επιδίωξης ευρύτερων συναινέσεων, αναφέροντας πως «στα λόγια είναι υπέρ της συναίνεσης και στην πράξη λειτουργεί κοντόφθαλμα με το "τι μας βολεύει"», προωθώντας όπως υποστήριξε ένα σύστημα κοινοβουλευτικών μειοψηφιών που μετατρέπονται σε πλειοψηφία με το «φαραωνικό» μπόνους των 50 εδρών.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπεραμύνθηκε της εναλλακτικής πρότασης του κόμματός της για μικρότερο μπόνους, υποστηρίζοντας ότι είναι «μετρημένη και αποτελεσματική» προωθώντας τις προγραμματικές συγκλήσεις έναντι των ευκαιριακών συγκλήσεων.

«Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Καμία τεχνητή προσθαφαίρεση εδρών δεν μπορεί να αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση. Ο λαός θα ορίσει τη δύναμη κάθε κόμματος και τότε όλοι αυτοί οι αλαζονικοί σχεδιασμοί θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

Η ίδια έκανε εκτενή αναφορά και στα εθνικά θέματα με αιχμή την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, όπου απευθυνόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό παρότι απόντα, τον κάλεσε να επιδείξει εγρήγορση κι αποφασιστικότητα προκειμένου οι ευρωπαίοι εταίροι μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των απειλών Ερντογάν που όπως είπε  έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Ψυχραιμία δεν σημαίνει εφησυχασμός και να τρέχεις πίσω από τις εξελίξεις», σχολίασε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ με το βλέμμα στραμμένο ταυτοχρόνως στην Άγκυρα και την Ευρώπη τόνισε πως: «Αν η Τουρκία απλώσει το δάχτυλο θα χάσει το χέρι», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Στο πεδίο του προσφυγικού, η Φώφη Γεννηματά, καταλόγισε στην κυβέρνηση διστακτικότητα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για επιμερισμό του βάρους σε όλη την Ευρώπη, μπλοκάροντας αν χρειαστεί αποφάσεις της Ε.Ε., προκειμένου όπως υπογράμμισε να μην εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία.