Κουτσούμπας για εκλογικό νόμο: Δημοκρατία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή κι ανόθευτη αναλογική χωρίς μπόνους εδρών και πλαφόν εισόδου στη Βουλή υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής και τον «εκβιασμό» όπως είπε των διπλών εκλογών.

«Το ΚΚΕ έχει αρχές που δεν τις παζαρεύει ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. Η Δημοκρατία σας είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας. Όποιο σύστημα και να ψηφιστεί, οι όποιες κυβερνήσεις προκύψουν, το ίδιο σύστημα θα υπηρετήσουν και όταν ο λαός σηκώνει το κεφάλι θα τους λέει "εσύ τον ψήφισες". Το κλειδί δεν είναι το εκλογικό σύστημα, είναι στο προσκήνιο ο αγώνας και η δυνάμωση του ΚΚΕ», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια, στον οποίο είπε κατηγορηματικά «ΟΧΙ».

Εξαπολύοντας διμέτωπη επίθεση κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε δηκτικά «ο ένας δουλεύει τον άλλον και από κοντά θέλετε τσόντα το ΚΙΝΑΛ, τον Βελόπουλου ή τον Βαρουφάκη» και χαρακτηρίζοντας εκ νέου την αντιπαράθεσή τους κάλπικη υποστήριξε ότι αν χρειαστεί θα μπορούσαν κάλλιστα να συγκυβερνήσουν. «Και αν ανατρέξουμε στο παρελθόν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που τα κάνατε πλακάκια, το δούλεμα πηγαίνει  σύννεφο», πρόσθεσε.

Βάζοντας στο «κάδρο» τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ρητορική του περί απλής αναλογικής ως καταλύτη συμμαχικών κυβερνήσεων σε συνδυασμό με τον ισχυρισμό ότι έχουν περισσότερους συμμάχους στη Σοσιαλδημοκρατία, υπενθύμισε δηκτικά τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, η οποία αποδείχτηκε όπως είπε η «μνημονιακότερη όλων».