Κλείσιμο

Συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για εθνικά μέτρα στήριξης πριν τη Σύνοδο του Μαΐου

Πηνελόπη Γκάλιου

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και το αδιέξοδο  καταναλωτών και επιχειρήσεων οδηγούν σε πυρετώδεις διεργασίες και συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει του εθνικού σχεδίου που ετοιμάζει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στην κυβέρνηση προσανατολίζονται να  προχωρήσουν σε ανακοινώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου και σύμφωνα με  πληροφορίες, αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του Υπουργού Ενέργειας  ενόψει και της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Πλαφόν στη χονδρική  

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπεται η επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης στις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φυσικό αέριο, υδροηλεκτικά, λιγνίτης)  ώστε να διαμορφωθεί  ένα πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει στην  αποκλιμάκωση των τιμών με στόχο να πέσουν στα επίπεδα  πριν την εκτόξευση των τιμών από την ενεργειακή κρίση.

Η διαμόρφωση ανώτατης τιμής στα 100 ευρώ/MWh στη χονδρική για παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα περιορίσει αντίστοιχα και τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική, κρατώντας χαμηλά τα τιμολόγια. Εφόσον προκριθεί η λύση αυτή, τότε η τιμή για το σύνολο των καταναλωτών θα διαμορφωθεί σε περίπου 0,16 ευρώ/kWh.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου οι ανακοινώσεις

Κυβερνητικά στελέχη προσδιορίζουν τις ανακοινώσεις στο δεύτερο 10ήμερο του Μαΐου, με στόχο  τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι αισθητή η ελάφρυνση στους λογαριασμούς σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Λύση στο δυσεπίλυτο πρόβλημα του κόστους καλούνται να δώσουν  τα  Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας , καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια που μπορέι να ξεπεράσουν και τα  2 δισ. ευρώ για τους επόμενους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση και σε όλους τους τόνους, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να μην επηρεαστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Στέλιος Πέτσας: Θέμα Μαΐου – Ιουνίου οι παρεμβάσεις

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας που δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι μια πιο μόνιμη παρέμβαση στο θέμα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι θέμα Μαΐου – Ιουνίου.

«Η βοήθεια που ξεπερνούσε ήδη τα 2 δισ. δόθηκε με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου προϋπολογισμού. Πλέον εξετάζουμε τις δυνατότητες και περιμένουν και τις αποφάσεις της ΕΕ, ώστε σε κάθε περίπτωση να υιοθετηθούν νέα μέτρα και θα δείτε ότι τον Μάιο και τους επόμενους μήνες θα υπάρχει πιο γενναία παρέμβαση. Τα μέτρα κάθε Μάιο και Ιούνιο αποφασίζονται έτσι κι αλλιώς και δεν έχουν σχέση με τις εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΣ είπε ακόμη πως «υπάρχει το ενδιαφέρον για να μπορεί να στηρίξει κανείς και μετά υπάρχει η προσαρμογή στις συνθήκες και για αυτό είναι πολύ κρίσιμο η στήριξη από την Κυβέρνηση να συνεχιστεί για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να εξομαλύνουν τις επιπτώσεις από τους λογαριασμούς» 

Ακόμη, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως «για ένα διάστημα που θα δούμε τις αυξήσεις και στις τιμές των προϊόντων πρέπει να συνεχίσουμε τα μέτρα και για τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τα άλλα μέτρα στήριξης όπως η μείωση φόρων και η αύξηση μισθών για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος». 

«Η Κυβέρνηση έχει περάσει πολλές κρίσεις στην θητεία της, όπως η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας και έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που θεωρώ ότι δεν διαταράσσεται με την κρίση στους λογαριασμούς ρεύματος», επεσήμανε ο κ. Πέτσας, λέγοντας ακόμη ότι «η μέση τιμή που πλήρωσε ο Έλληνας καταναλωτής είναι μικρότερη από εκείνη σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, αυτό είναι δύσκολο να το δώσουμε να το καταλάβουν οι πολίτες, αλλά ισχύει».

Στα ύψη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, τα οποία καλύπτουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αποδεικνύουν ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι σαφώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου οι οικιακοί καταναλωτές στην Ελλάδα πλήρωναν 0,197 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος στους «27» ήταν 0,237 ευρώ.

Το κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία (0,282 ευρώ ανά κιλοβατώρα), η Ιταλία (0,236 ευρώ) και η Πορτογαλία (0,217), αλλά και σε σχέση με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, την Γερμανία και τη Γαλλία.

Τα στοιχεία της Eurostat συνυπολογίζουν φόρους ενώ καλύπτουν καταναλώσεις από 2.500 έως 5.000 κιλοβατώρες ανά εξάμηνο, δηλαδή το εύρος που καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των οικιακών τιμολογίων

Πηγή: skai.gr