Εμβολιασμός στους άνω των 60: Οι πρώτες ώρες μετά την υποχρεωτικότητα- Τι ανησυχεί την κυβέρνηση

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών καθίσταται υποχρεωτικός. «Είναι μία απόφαση που με βασάνισε προσωπικά», είπε, λέγοντας ωστόσο πως με αυτή την απόφαση, όσο δυσάρεστη κι αν είναι, θα σωθούν ζωές. «Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο υποχρεωτικός, είναι αναγκαίος» υπογράμμισε.

Η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 εγκρίθηκε με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μεταφέρθηκε και μια εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τα δεδομένα που έχει ο ΕΟΔΥ. 

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ένα στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 θα εμβολιαστεί. Θα μείνουν δηλαδή λιγότεροι από 250.000 ανεμβολίαστοι, ο σκληρός πυρήνας που επιμένει να μην κάνει το εμβόλιο. 

Ενδεικτικό πάντως της απόφασης για υποχρεωτικότητα ήταν ότι στο πρώτο 24ωρο μετά την ανακοίνωσή της κλείστηκαν 17.500 ραντεβού, όταν τις προηγούμενες μέρες τα ραντεβού δεν ξεπερνούσαν τα 2.600. 

Την κυβέρνηση ανησυχεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα, καθώς έχει τις περισσότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις, με το ΕΣΥ να υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση στη Μακεδονία, ενώ πολύ καλύτερη δείχνει η κατάσταση σε άλλες περιοχές σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στην Αττική. 

Πηγή: skai.gr