Μητσοτάκης: Πρόταση στην Επιτροπή Εμβολιασμών για τρίτη δόση στους 4 μήνες

Την πρόθεσή του να επισπευθεί η τρίτη δόση του εμβολίου καταθέτοντας σχετική πρόταση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής στην παρέμβαση του για την τροπολογία που κατατέθηκε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

«Έχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά. Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους 4 μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να αναταποκριθούν», σημείωσε χαρτακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους πολίτες άνω των 60 ετών, ανέφερε ότι «εξαντλήσαμε όλα τα ενδιάμεσα στάδια» και πρόσθεσε ότι δεν εγείρεται κανένα συνταγματικό ζήτημα. 

«Η πρωτοβουλία αυτή δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με οριζόντια εφαρμογή, αλλά έρχεται ενόψει και της ανησυχτικής μετάλλαξης Όμικρον και με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία που έρχεται πρώτη σε θύματα Covid αλλά τελευταία στην επιλογή να εμβολιαστεί», επισήμανε. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η απόφαση αυτή έρχεται ως κορύφωσης μιας πολύμηνης προσπάθειας πειθούς, η οποία τον βασάνισε. «Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και η υποχρεωτικότητα είναι δυσκολοχώνευτη. Όμως νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία της πανδημίας για τους πολίτες άνω των 60 ετών είναι αδυσώπητα αναφέροντας ενδεικτικά ότι είναι είναι αυτοί που 9 στους 10 πεθαίνουν απο κορωνοϊό, 7 στους 10 νοσηελύονται και 8 στους 10 διασωληνώνονται. «Πρόκειται για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο και πολιορκούν το σύστημα υγείας στερώντας θεραπεία από πολίτες με σοβαρές ασθένειες», υποράμμισε. 


Μάλιστα, τόνισε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι άνω των 60 ετών ήταν εκείνοι που επέδειξαν τη μεγαλύτερη απορθυμία να εμβολιαστούν. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνολικά από τα 2 εκατ. ραντεβού όλων των δόσεων που κλείστηκαν αυτό το διάστημα, από τους 580.000 που είναι οι ανεμβολίαστοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού και πρόκειται για τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με όλες τις άλλες κατηγορίες. 

Σε ό,τι αφορά στο πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που θα επιβάλλεται στους πολίτες που μετά την 16η Ιανουαρίου δε θα έχουν εμβολιαστεί, τόνισε ότι «μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα» και αποτελεί «μια τελευταία ώθηση για να λάβουν τη σωστή απόφαση». Επισήμανε δε ότι το πρόστιμο είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο της Αυστρίας (7.000 ευρώ) και της Ιταλίας για την παράβαση της νομοθεσίας Covid (1.000 ευρώ). 

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι έρχεται ύστερα από διαρκείς και πολύμηνες κινήσεις πειθούς, αναφέροντας ενδεικτικά τα κινητά συνεργεία για τον εμβολιασμό κατοίκων σε δυσπρόσιτες περιοχές, την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, την καθιέρωση τρίτης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού και την πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. 

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας σε κατηγορίες εργαζομένων, σημείωσε ότι «δε γεμίζουν οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Από ηλικιωμένους γεμίζουν». 

Δευτερολογία 

«Μάς κάνατε πολλές εκκλήσεις κύριε Τσίπρα, αλλά δεν άκουσα καμία πρόταση» είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. «Είπατε κάτι το οποίο είναι επιστημονικά απολύτως εσφαλμένο, ότι αν ήμαστε στα ποσοστά εμβολιασμού της Πορτογαλίας δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας για δύο μήνες. Είπατε ξεκάθαρα ότι εάν με έναν μαγικό τρόπο φτάναμε στα ποσοστά αυτά, θα χρειαζόμασταν δύο μήνες για να δούμε αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Μα το πρόβλημα μας είναι και πρόβλημα της Γερμανίας, και της Αυστρίας. Το θέμα δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που έχουμε δυνατότητα να φτιάξουμε, αλλά να μην φτάνουν στο νοσοκομείο οι άνθρωποι άρα να εμβολιάζονται περισσότεροι».

«Μιλήσατε 25 λεπτά, τελικά θα μας πείτε αν θα καταψηφίσετε τελικά και τι προτείνετε για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού; Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: «Δεν έχετε καταθέσει τίποτα, με εξαίρεση τις συνηθισμένες κοινοτυπίες περί δημιουργίας παραπάνω τμημάτων στα σχολεία. Αποφασίστε αν είστε με την κοινή λογική»

Τριτολογία 

«Θα προτιμούσα να μην κλείσει ο διάλογος με την τριτολογία του πρωθυπουργού. Διότι κ. Τσίπρα η καλύτερη απόδειξη μιας δύσκολης συγκυρίας για τον απαντώντα είναι να προσπαθεί να αλλάξει το θέμα και να μιλήσει για συνταξιούχους» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα. 

«Δυο απλές ερωτήσεις. Πιστεύετε ναι ή όχι ότι πρέπει να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία. Συμφωνείτε με τις απόψεις του συμβούλου σας οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, στις δημόσιες υπηρεσίες και φορολογική ενημερότητα; Ο σύμβουλός σας έχει την πρόταση, υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 18 και μη πρόσβαση τα μέσα μεταφοράς στους ανεμβολίαστους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Απαντώντας εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα, μετά και την τριτολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Δεν έχω πρόβλημα με την επιστημονική άποψη, έχω πρόβλημα με το λαϊκισμό, με τη μη άποψη. Με ρωτήσατε για την άποψη του κ. Μόσιαλου, προφανώς και διαφωνώ» είπε και συμπλήρωσε: «Εσείς δεν είχατε το θάρρος να τοποθετηθείτε για την άποψη του συμβούλου σας. Δεν έχετε καταθέσει τίποτα, με εξαίρεση τις συνηθισμένες κοινοτυπίες περί δημιουργίας παραπάνω τμημάτων στα σχολεία. Αποφασίστε αν είστε με την κοινή λογική και τη συλλογική προσπάθεια και αφήστε τον επιμερισμό των ευθυνών στον ελληνικό λαό όταν έρθει η ώρα των εκλογών».

Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αυτή η παράταξη θα συνεχίσει να πορεύεται ακούγοντας τους επιστήμονες. Για το ζήτημα των σχολείων πάλι κάνετε λάθος. Με τη δική σας πρόταση να κλείνουν τα τμήματα για 3 ημέρες θα έκλειναν τα μισά σχολεία με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοικτά με αυξημένα τεστ. Είμαστε σίγουροι ότι και για τα παιδιά μας και για τη συνολική παρακολούθηση της πανδημίας έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση».

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιλογές της. Έχω δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την ανάγκη να πάρουμε αυτή την απόφαση. Να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού έστω με αισθήματα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Δεν με αφορά αν θα μου στοιχίσει κάποιες παραπάνω ψήφους στις εκλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό».
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr