Κλείσιμο

Η απολογία της Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο

Απολογήθηκε η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη - Τι υποστήριξε για Novartis και για τις σχέσεις της με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο - Μίλησε για «ανελέητο πόλεμο» και για «πρωτοφανή διαπόμπευση» - Υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των ενεργειών της και για τους δέκα πολιτικούς και για τις καταγγελίες ΚΙΝΑΛ για Κουρουμπλή  

Της Ιωάννας Μάνδρου

Για ανελέητο πόλεμο που δέχθηκε,όταν για την υπόθεση της Novartis χειρίστηκε τις σχετικές έρευνες για πολιτικά πρόσώπα, μίλησε στην απολογία της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, που δικάζεται μαζί με τον πρώην υπουργό ( αναπληρωτή στο υπουργείο Δικαιοσύνης) Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η εισαγγελέας έκανε λόγο για σκληρές επιθέσεις που δέχθηκε από πολιτικά πρόσωπα, ΜΜΕ αλλά και πειθαρχικές διώξεις για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis, υποστηρίζοντας την νομιμότητα των ενεργειών της και τονίζοντας,ότι έστειλε τη σχετική δικογραφία με τους δέκα πολιτικούς με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παράλληλα τόνισε, ότι επί των ημερών της αρχειοθετήθηκε η υπόθεση για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς,ενώ για τους άλλους οι δικογραφίες χειρίστηκαν από τον σημερινό οικονομικό εισαγγελέα κ. Χρήστο Μπαρδάκη.

Eπιθέσεις και Πόλεμος

«Ας μου επιτραπεί, τόνισε, παρατηρώντας τα όσα έχουν συμβεί,  ότι  πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας.Έκτοτε ξεκίνησε ,ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ». Kαι πρόσθεσε αναφερόμενη σε επιθέσεις και σε παρασκηνιακές κινήσεις που στόχευαν, όπως είπε, στο να της αφαιρεθεί η δικογραφία.

«Ενώ συνεχίζαμε την έρευνα μας κατά της Novartis και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε  ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρξε μέρα που να μην δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Άρειο Πάγο είτε στη Βουλή. Ταυτόχρονα, γίνονταν συστηματικές προσπάθειες να αφαιρεθεί η υπόθεση από την Εισαγγελία Διαφθοράς, το φυσικό της δικαστή και να περάσει σε άλλα χέρια. Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος αυτού, ήταν μονόδρομος για την αφαίρεση της δικογραφίας η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η ίδρυση μιας νέας Υπηρεσίας,  στην οποία περιήλθε η δικογραφία της Novartis «εν μια νυκτί».

Novartis

Αρχείο για τους επτά

Στη συνέχεια η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρθηκε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τους επτά από τους δέκα εμπλεκόμενους πολιτικούς.
 
«Όσο λοιπόν είχαμε την δικογραφία και παρά τις καθημερινές απειλές  και πιέσεις που δεχόμασταν ,ολοκληρώσαμε την έρευνα  για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα κρίνοντας ότι έπρεπε να τεθούν στο Αρχείο. Για 2 από τα υπολειπόμενα πρόσωπα δεν ολοκληρώθηκε η ερευνά μας και συνεχίστηκε από τον κ. Μπαρδάκη ενώ για τον τρίτο κρίναμε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
 
Η αμεροληψία μας και η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο μας, επιβεβαιώνεται από το  γεγονός, ότι αφενός οι 7 αρχειοθετήσεις έλαβαν χώρα προ των εκλογών του 2019 και αφετέρου η ποινική δίωξη σε βάρος του ενός πολιτικού προσώπου ασκήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών, κατόπιν αδείας της νέας Βουλής - νέας Κυβέρνησης. Δηλαδή από το χειρισμό μας αποδεικνύεται,ότι δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης των ενεργειών μας».

Κατηγορία - Σχέσεις με Παπαγγελόπουλο

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που αντιμετωπίζει, ότι δηλαδή δεν έστειλε στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών καταγγελίας του ΚΙΝΑΛ για τον τότε υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η εισαγγελέας απολογούμενη, την αρνήθηκε λέγοντας πως τα έστειλε, όταν έλαβε γνώση χωρίς να καθυστερήσει.

«Εν κατακλείδι, τόνισε, όταν εγώ λαμβάνω για πρώτη φορά γνώση των αναφορών αυτών αμελλητί τα στέλνω στη Βουλή. Εγώ έλαβα γνώση τέλος  Ιανουάριου του 2018 και 5 -2 -2018, τα στέλνω αμελλητί στη Βουλή».

«Σε κάθε δε περίπτωση, υπογράμμισε, τα έγγραφα αυτά  ήδη από τους προκατατόχους μου δεν είχαν καν εκληφθεί ως μηνυτήριες  αναφορές»,ενώ πρόσθεσε ότι μόλις ελάβε γνώση του περιεχομένου των αναφορών σχημάτισε την άποψη ότι δεν είχαν καταγγελτικό περιεχόμενο και ορθώς δεν είχαν σταλεί στη Βουλή από τους προηγούμενους στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τον δικαζόμενο υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που αντιμετωπίζει κατηγορία ηθικής αυτουργίας στο αδίκημά της (κατάχρηση εξουσίας) η κυρία Τουλουπάκη, αρνήθηκε ότι είχε άλλες σχέσεις, πέραν της καθαρά υπηρεσιακής.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στο ότι δεν δέχθηκε από κανένα υποδείξεις η προτροπές για τον χειρισμό υποθέσεων και από τον κ. Παπαγγελόπουλο, τόνισε.

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος  παρουσιάζεται  ως ηθικός αυτουργός των πράξεων μου.  Θέλω να σας δηλώσω ότι δεν είχα κανένα διάλογο με κανένα πολιτικό. Ήμουν όμως σε ένα διαρκή εσωτερικό διάλογο με την συνείδηση μου και με τον Θεό».

Το τελευταίο καφάλαιο απολογίας

Η δικαζόμενη εισαγγελική λειτουργός κλείνοντας την απολογία της σημείωσε με έμφαση.

«Σήμερα είναι η κορύφωση  μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε  4 χρόνια πρίν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν εμένα και τους συνεργάτες μου "εγκληματική συμμορία", "παραδικαστικό κύκλωμα", ενώ δεχόμουν  καθημερινά απειλές του τύπου  ότι θα "μπω φυλακή" και ότι θα με "γδάρουν". Ξυπνήσαμε κάποια μέρα για να μάθουμε ότι όλοι στην εισαγγελία είχαμε παρατσούκλια κυρα Φρόσω, γόβας, νεκροθάφτης, ταξιδιάρα, Ρασπούτιν κλπ, που δεν είχαμε ακούσει ποτέ γιατί δεν είχαν ειπωθεί ποτέ παρουσιάζοντας μία παρακμιακή εικόνα του δικαστικού σώματος, η οποία όπως αποδείχθηκε υφίστατο μόνο στην  αντίληψη εκείνων που τα επινόησαν... Χαρακτηριστικό της προσωπικής μου στοχοποίησης καθ΄ όλο αυτό το διάστημα είναι ότι άγνωστοι διέρρηξαν δύο φορές την κατοικία μου, αφαιρώντας μόνο αρχεία και σημειώσεις από το γραφείο μου, στέλνοντας μου σαφές μήνυμα του κινδύνου που διατρέχω για τις έρευνές μου, ως Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Εγώ πρωτίστως και οι συνεργάτες μου δευτερευόντως δεχτήκαμε την μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση. Διερωτώμαι αν υπάρχουν  πιο απαξιωτικές κατηγορίες από αυτές που μου αποδόθηκαν. Εμφανιστήκαμε να εκβιάζουμε μάρτυρες, να υποβάλουμε σε αυτούς το περιεχόμενο των καταθέσεων τους, να κατασκευάζουμε αποδείξεις και να εκθέτουμε σε δίωξη 10 πολιτικά πρόσωπά.»
 
Και κατέληξε, «ας μου επιτραπεί να  πω, παρατηρώντας τα όσα έχουν συμβεί,  ότι  πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας. Επίσης η πορεία αυτής της υπόθεσης αποδεικνύει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Ότι δικαστές δεν υπάρχουν μόνο στο Βερολίνο, αλλά και εις τα Αθήνας. Είναι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που παρα τα τύμπανα της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας αποφασισαν, περνώντας σε σας την τελική σκυτάλη για την οριστική κάθαρση αυτης της τραγωδίας, όχι μόνο για μενα και τους συναδέλφους μου που κατηγορηθήκαμε αδίκως αλλά και για την ελληνική δικαιοσύνη στο σύνολο της, που τραυματίστηκε βαρύτατα από την αληθινή σκευωρία».

Η κυρία Τουλουπάκη αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη δικαστική διαδρομή και τα πόστα που κατά καιρούς υπηρέτησε, όπως επίσης, πως επιλέχθηκε ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Πριν την απολογία της ο συνήγορος της Γιάννης Μαντζουράνης κατήγγειλε ότι κατά την ημέρα της απολογίας της, κοινοποιήθηκε πειθαρχική αγωγή, τονίζοντας πως «κάποιοι δεν σέβονται ούτε την απολογία της, την κυνηγούν ακόμα» συμπληρώνοντας πως « ότι αυτά πλήττουν το κύρος της δικαιοσύνης».

Πηγή: skai.gr