Κλείσιμο

Ζάεφ για Πρέσπες: Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη, πετύχαμε ιστορική νίκη

Την ικανοποίηση του για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή εξέφρασε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

«Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη Τσίπρα, μαζί με τους λαούς μας φτάσαμε σε μία ιστορική νίκη», έγραψε στο Twitter ο κ. Ζάεφ, ο οποίος επίσης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ευχήθηκε η συμφωνία των Πρεσπών να «μακροημερεύσει» για την «αιώνια ειρήνη και την πρόοδο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφία των δύο πρωθυπουργών να δίνουν τα χέρια δίπλα στην λίμνη των Πρεσπών.

Με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείου του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, ο προσωπικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. «Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας για αυτό το οραματιστικό βήμα. Αυτή η ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση μεταξύ τους και αναγγέλλει μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία και επαναβεβαιώνω τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τα δύο μέρη».

Την απόφαση της ελληνικής Βουλής χαιρέτισε, με τιτίβισμα στην ελληνική γλώσσα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δίνοντας ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα και τον κ. Ζάεφ.

Η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά «παράδειγμα συμφιλίωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και δίνει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή οπτική της περιοχής», έγραψαν σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι δύο αξιωματούχοι στέκονται στο «πολιτικό θάρρος, την ηγεσία και την υπευθυνότητα» που υπέδειξαν οι δύο πλευρές. Σημειώνουν πως οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα επόμενα βήματα υλοποίησης της συμφωνίας, αλλά δηλώνουν βέβαιοι πως Αθήνα και Σκόπια «έγραψαν μαζί μία νέα σελίδα στο κοινό Ευρωπαϊκό μας μέλλον».

«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο» αναφέρει.
Για ιστορικό και μεγάλο βήμα προς τα εμπρός έκανε λόγο ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία δεν θα ήταν εφικτή εάν δεν υπήρχε ξεκάθαρη ενταξιακή προοπτική για τα Σκόπια.

«Αυτή είναι η δύναμη έξης της ΕΕ στα καλύτερά της, που φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή σε μία στιγμή που αποσταθεροποιητικές δυνάμεις ενισχύονται», προσέθεσε.

Την χαρά του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, γράφοντας στο Twitter ότι η συμφωνία αποτελεί «σημαντική συνεισφορά στην σταθερότητα» ολόκληρης της περιοχής κι ότι προσβλέπει στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην Συμμαχία.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αφότου η Βουλή εγκρίνει και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο NATO, που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, όπως προκύπτει από την ρηματική διακοίνωση που έχει στείλει η γειτονική χώρα στην Αθήνα.

«Σπουδαία νέα για την Ευρώπη και νίκη για την διπλωματία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Θετικό μήνυμα ήλθε και από την Αλβανία. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι σημείωσε πως η σημερινή απόφαση της ελληνικής Βουλής «ξεκλειδώνει την πόρτα για ένταξη» της ΠΓΔΜ σε NATO και ΕΕ. «Πρόκειται για ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη».


 

Πηγή: skai.gr