Κλείσιμο

ΠΓΔΜ - Δημοσκόπηση: 61% των πολιτών θέλουν συμφωνία για ένταξη σε ΕΕ- ΝΑΤΟ

Την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Ζάεφ για επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα στο ονοματολογικό εκφράζει  ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα των πολιτών της ΠΓΔΜ, και η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που είδε την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για πρωτοφανές, στα χρονικά, κύμα υποστήριξης της σκοπιανής κοινής γνώμης –ειδικά των Σλάβων- στη συμφωνία, που ακουμπάει ακόμα και στο άλλοτε «θέμα – ταμπού» το θέμα της ονομασίας,

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τηλεφωνική δημοσκόπηση, συνολικά το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει την υποστήριξή του σε μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το 43% να εκφράζει την απόλυτη υποστήριξή του στην κυβέρνηση Ζάεφ για συμφωνία, ενώ το 18% να είναι θετικό στην υποστήριξη της κυβέρνησης.

Συνολικά το 50% των Σλάβων (απόλυτη υποστήριξη εξέφρασε το 30% και θετικό για υποστήριξη απάντησε το 20% των ερωτηθέντων) δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν αλλαγή στην ονομασία χάριν της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά τους Αλβανούς της μειονότητας στη γείτονα χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία, το 95% συνολικά, θα υποστήριζε αλλαγή του ονόματος (απόλυτη υποστήριξη εξέφρασε το 84% και θετικό για υποστήριξη απάντησε το 11%).

Στην ερώτηση εάν «η αλλαγή ονόματος θα άλλαζε το νόημα του τι είναι η ‘’Μακεδονία’’ και ο ‘’Μακεδονικός λαός’’», το 34% απάντησε ότι η αλλαγή θα άλλαζε «εντελώς» το νόημα, το 19% απάντησε ότι θα άλλαζε «μερικώς» το νόημα, 33% απάντησε ότι δεν θα άλλαζε καθόλου το νόημα και 4% απάντησε ότι δεν θα άλλαζε «μερικώς» το νόημα.

Το 60% των Σλάβων δηλώνουν ότι η ταυτότητα θα άλλαζε μετά την αλλαγή του ονόματος, με το 40% εξ αυτών να δηλώνει ότι θα άλλαζε «εντελώς» και το 20% να απαντά ότι θα αλλάξει «μερικώς». Το 35% πιστεύει ότι η «μακεδονική ταυτότητα» δεν θα αλλάξει καθόλου με την αλλαγή της ονομασίας.

Το 30% των Αλβανών θεωρούν ότι η ταυτότητα θα άλλαζε μετά την αλλαγή του ονόματος, με το 13% εξ αυτών να δηλώνει ότι θα άλλαζε «εντελώς» και το 17% να απαντά ότι θα αλλάξει «μερικώς». Το 48% εκτιμά ότι η «μακεδονική ταυτότητα» δεν θα αλλάξει καθόλου με την αλλαγή της ονομασίας.

H τηλεφωνική δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 19-26 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων από την M-Prospect για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Societas Civilis

Η λύση στο ονοματολογικό δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ δηλώνει στο μεταξύ ο Μάθιου Νίμιτς στον απόηχο των σχετικών δηλώσεων Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, ενώ για τις αλυτρωτικές αναφορές ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δουλειά του να υποδείξει στη γείτονα πώς θα λειτουργεί το Σύνταγμά της. Παράλληλα, ο Μάθιου Νίμιτς προειδοποιεί ότι «ο χρόνος για την επίλυση δεν είναι μέρος μας». 
Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας