Τσίπρας σε Ιερώνυμο για ΠΓΔΜ: Θα ληφθεί υπόψη η εκκλησιαστική πτυχή αλλά...

Χαμηλώνει τους τόνους η κυβέρνηση έναντι της Εκκλησίας όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Με απαντητική επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη «την εκκλησιαστική πτυχή με τη δέουσα προσοχή».

Η Εκκλησία δεν επιθυμεί ανάμειξη στις ενέργειες του ΥΠΕΞ, αλλά η διαχρονική μαρτυρία λόγους και αίματος κλήρου και λαού υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας τής απαγορεύεται να δεχθεί τη χρήση του ονόματος από οποιονδήποτε άλλον επισήμανε στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για την ?ντίστοιχη ονομασία της σχισματικής ?κκλησίας.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι βάσει του Συντάγματος υπεύθυνη για το ζήτημα είναι η κυβέρνηση, και ότι οι ρόλοι Εκκλησίας – Πολιτείας είναι διακριτοί.

«Στόχος μας η επίλυση του ονοματολογικού με εθνική ομοψυχία (…) Να μην υπονομεύεται η εθνική ομοψυχία από μισαλλοδοξία και ακρότητες που στο παρελθόν οδήγησαν σε εθνικές ήττες» επισημαίνει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το Μαξίμου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της εκκλησίας μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων στην οποία ξεκαθαριζόταν ότι η Εκκλησία «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου "Μακεδονία" ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της "Μακεδονίας"».

Στη διαρροή που έκαναν κυβερνητικές πηγές, ταύτιζαν την ηγεσία της εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή ενώ, μεταξύ άλλων, εξέφραζαν ερωτήματα για το αν η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοιχτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας.

Υπό άκρα μυστικότητα, και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, συναντήθηκαν νωρίτερα, σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογος του Νικολάι Ντιμιτρόφ.

«Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε», τόνισε ο Πάνος Καμμένος στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ. «Ούτε Νew (Nέα), ούτε Upper (άνω) Μακεδονία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε πάντως εκ νέου την εμπιστοσύνη τυου στον Νίκο Κοτζιά. 

Να δώσει τέλος στη μυστική διπλωματία όσον αφορά την ονομασία των Σκοπίων κάλεσε νωρίτερα την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, αναφερόμενος εμμέσως και στην επίθεση του Μαξίμου στην Εκκλησία για τη θέση που πήρε στο θέμα, ζήτησε να μην ταυτίζει ανθρώπους με ευαισθησία με την ακροδεξιά. 

Αναλυτικά η επιστολή του πρωθυπουργού

«Σας ευχαριστώ για την από 10 Ιανουαρίου επιστολή σας.

»Εύχομαι, επί τη ευκαιρία, σε Σας και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, ειρηνικό, δημιουργικό, έμπλεο αγάπης και αγαθών έργων, το 2018.

»Επιτρέψτε μου, για το θέμα των σχέσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο οποίο αναφέρεστε, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής. Πολιτική που συνάδει απολύτως με τα διδάγματα της ορθόδοξης πίστης, που στον πυρήνα τους έχουν την ειρήνη στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και λαών.

»Στην προσπάθειά μας αυτή σας παρακαλώ να θεωρήσετε βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας με την δέουσα προσοχή. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε. Και, το κυριότερο, θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μας έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας.

»Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες.

»Η ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι η εθνική αποφασιστικότητα είναι αποτελεσματική μόνον όταν συνδυάζεται με την εθνική σύνεση και την διαρκή επιδίωξη της εθνικής ενότητας.

»Μ’ αυτές τις σκέψεις, και με την επιθυμία να είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου μεταξύ της συνταγματικά υπεύθυνης για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων Πολιτείας, και της πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση Εκκλησίας, παρακαλώ και εύχομαι να συμβάλλετε, στο μέτρο των δυνάμεών σας, ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν.

»Η κυβέρνησή μου, και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας»


Πηγή: skai.gr