Κλείσιμο

Γερμανία: Κρυφό κούρεμα του χρέους υποπτεύονται στο CSU

Σχέδιο για κρυφό κούρεμα του ελληνικού χρέους υποπτεύονται οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Σε δήλωσή της στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ η βουλευτής του CSU Ντάγκμαρ Βερλ προέβλεψε κρυφό κούρεμα μέσα στο φθινόπωρο, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ«δεν θέλει τίποτε άλλο από την αποπληρωμή των χρεών μέχρι το 2075.»

«Για να είμαστε ειλικρινείς, πρόκειται για ένα κρυφό κούρεμα χρέους που θα επιβαρύνει τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ZDF περισσότεροι από 60 βουλευτές των κεντροδεξιών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ενδέχεται να καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση την Τετάρτη, θεωρώντας μάλιστα ότι η άποψή τους ενισχύεται από τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο βουλευτής των βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χανς Μίχελμπαχ, μιλώντας την Τρίτη στη γερμανική τηλεόραση υποστηρίζει ότι δεν είναι «διαφωνών», αλλά «αγωνιστής, ώστε να επικρατήσει η οικονομική λογική» και επέκρινε το γεγονός ότι η καγκελάριος Μέρκελ επιδιώκει μία «πολιτική λύση» για την Ευρώπη.

Τη συμφωνία αναμένεται να καταψηφίσει και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της σύμβασης. Θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι.

Προσπάθειες να αλλάξουν γνώμη οι διαφωνούντες 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα μιλήσει σήμερα Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, με στόχο να μεταπείσει τους διαφωνούντες βουλευτές, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στην Βουλή για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Άξελ Σέφερ προειδοποιεί τους χριστιανοδημοκράτες ότι εάν οι αρνητικές ψήφοι ξεπεράσουν το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των βουλευτών του κόμματος, τίθεται σε κίνδυνο το φιλοευρωπαϊκό του προφίλ. Επικρίνει μάλιστα με σκωπτικό τρόπο τους ισχυρισμούς των διαφωνούντων ότι θα ψηφίσουν με αποκλειστικό κριτήριο «τη συνείδησή τους», υπενθυμίζοντας παλαιότερο αφορισμό του σοσιαλδημοκράτη Χέρμπερτ Βένερ, στενού συνεργάτη του Βίλι Μπραντ: «Όποιος επικαλείται συνεχώς τη συνείδησή του, στις επόμενες εκλογές ας πάει να βάλει υποψηφιότητα με τη συνείδησή του».

«Δεν έχω ενδοιασμό να στηρίξω την ελληνική διάσωση»

«Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να καλέσω τους συναδέλφους μου βουλευτές να εγκρίνουν ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα» επισήμανε πάντως τη Δευτέρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενόψει της ψηφοφορίας στην γερμανική Βουλή. Για τη στάση του αυτή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τη «δραματική αλλαγή στην ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις».
Πηγή: Deutsche Welle - skai.gr