Κλείσιμο

Ντάισελμπλουμ: Ακόμα και με «Nαι», το ερώτημα είναι ποιος είναι ο αξιόπιστος συνομιλητής μας

Ακόμα κι αν ο ελληνικός λαός δεχτεί το σχέδιο των δανειστών στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το ερώτημα για τους εταίρους θα είναι ποιος είναι ο αξιόπιστος συνομιλητής της, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή οποιαδήποτε δυνητικής συμφωνίας, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την απόφαση του Eurogroup να απορρίψει το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος στήριξης.

«Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για [το θέμα] της αξιοπιστίας, ένα πρόγραμμα λειτουργεί μόνο αν [η κυβέρνηση] αναλαμβάνει την ‘ιδιοκτησία’ του», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν μιλήσει «τόσο αρνητικά» για την πρόταση των πιστωτών, ώστε να εγείρουν ερωτηματικά για την εφαρμογή των μέτρων.

Ο επικεφαλής του Euogroup υπογράμμισε δε ότι είναι άδικος ο τρόπος που τίθεται το ερώτημα στον ελληνικό λαό, και τόνισε πως η Αθήνα θέτει με αρνητικό τρόπο σε δημοψήφισμα προτάσεις οι οποίες στη πραγματικότητα ήταν ακόμα υπό διαπραγμάτευση, και δεν είχαν οριστικοποιηθεί.

Αναφερόμενος στο τι μπορεί να γίνει αν οι Έλληνες ψηφίσουν «Όχι», ο κ. Ντάισελμπλουμ διερωτήθηκε πώς η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ενώ θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια νέα καλύτερη συμφωνία. Προειδοποίησε μάλιστα ότι στο διάστημα μεταξύ του τέλους προγράμματος και του δημοψηφίσματος η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί απότομα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως η ευρω-ομάδα απέρριψε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος στήριξης, και τόνισε επανειλημμένα πως το πρόγραμμα «θα εκπνεύσει το βράδυ της Τρίτης».

Σημείωσε μάλιστα πως αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου θα αρχίσει δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με στόχο να εξετασθούν τρόπου περιορισμού της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης. Στις συζητήσεις δεν θα συμμετέχει – για πρώτη φορά – ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε [...] για να ενισχύσουμε και να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία της ευρωζώνης», είπε.

Πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ούτως ή άλλως να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, με πρώτη τη δόση των 1,5 δισεκ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr