Τσίπρας: Πολιτική λύση ακόμα και σε Σύνοδο Κορυφής

Πολιτική λύση ακόμα και στο «ανώτατο δυνατό επίπεδο», δηλαδή σε Σύνοδο Κορυφής, εάν συνεχιστεί η «υπονόμευση» της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, θα αναζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο «Έθνος», τονίζοντας πως η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα και συνεπώς περιμένει την τήρησή τους και από την άλλη πλευρά.

Σημειώνεται πάντως πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο προσχέδιο της επίσημης ατζέντας της Συνόδου (19-20 Μαρτίου) που έχει δημοσιοποιήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που θα ήθελαν ρήξη μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, με στόχο να συνεχιστεί η γραμμή της λιτότητας, όμως διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις, προσθέτοντας πως η Αθήνα έχει «εναλλακτικό σχέδιο» εάν δεν βρεθεί χρηματοδοτική λύση στις διαπραγματεύσεις.

«Ούτε για αστείο δεν πρέπει να ακούγονται τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις [...] και καμία απειλή για τις καταθέσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει ορίζοντα 4ετίας, όμως επαναβεβαιώνει πως το πρόγραμμα εν τέλει θα υλοποιηθεί «μέχρι κεραίας».

Αποσαφηνίζει επίσης πως η Ελλάδα δεν είναι «αποικία κανενός» και προειδοποιεί ότι όσοι περιμένουν πως η νέα κυβέρνηση απλώς θα εφαρμόσει «αυτά που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά» θα «απογοητευτούν».

Αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με δεδομένη την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου. Προσθέτει δε με νόημα πως «πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται, τελείωσαν μαζί με το Παλάτι».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Πηγή: skai.gr